Engellilere uygun olmayan kamu binalarına ceza verilecek

31 Ocak 2014 15:58

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmelik kapsamında Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyon üyeleri, engellilere uygun hale getirilen Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi binasında incelemelerde bulundu. Altı Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er, kamu kurum müdürlerinin ödeneği bahane ederek, binalarını engellilere uygun hale getirmediklerinden yakındı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik kapsamında Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyon üyeleri, engellilere uygun hale getirilen kamu kurum binalarında incelemelerde bulunuyor. Bu kapsamda dün Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde denetimde bulunuldu. Denetime Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Osman Aydın, İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, Altı Nokta Körler Derneği İl Başkanı İsmail Er katıldı. Denetim sonrası basın açıklaması yapılırken, kamu kurum binalarının tüm engellilere uygun hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.

A’DAN Z’YE HERŞEY DÜŞÜNÜLMÜŞ

Engellilere uygun hale getirilen hastane binasında öncelikle binanın girişinde engelli rampası yer alıyor. Engelli rampasından çıkan görme engelliler için yerde özel hazırlanan yönlendirmeler sayesinde danışma bölümüne geçiş sağlanıyor. Orada engelli vatandaşları karşılayan görevli isteğine göre kişiyi yönlendiriyor. Ayrıca duvarlarda ve koridorlarda engelliler için hazırlanan özel kabartmalı yazılarla istedikleri yere gitmelerini sağlıyor. Kadın, Çocuk ve Doğum Hastanesi’nde ayrıca engelli polikliniği de hizmet veriyor.

CEZA YAPTIRIMI UYGULANACAK

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, kurum ve kuruluşların 2015 Temmuz ayına kadar tüm çalışmaları tamamlaması gerektiğini vurgulayarak, çalışma yapmayan kurumlara cezai yaptırımların uygulanacağını bildirdi. İl Müdürü Kütük, “Görülen eksikliklere istinaden 2015 yılına kadar ek süre verilecek veya umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve tüzel kişiliklere her bir tespit için bin TL’den 5 bin TL’ye kadar yine Büyükşehir Belediyesi, Belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için 5 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca bir yıl içerisinde aynı kurum ve kuruluşa 50 bin TL üzerinde ceza kesilemeyecek” dedi.

1 HASTANIN GİRDİĞİ YERLE 1000 HASTANIN GİRDİĞİ YER AYNI

Sağlık İl Müdürü Mehmet Karakaya ise Isparta’da Sağlık Bakanlığı’nın hizmetlerinden günde yaklaşık 15 bin kişinin yararlandığını belirterek, bu sayının refakatçilerle 20 bine ulaştığını ifade etti. Asıl amaçlarının insana hizmet olduğuna dikkat çeken Karakaya, günde bir hastanın girdiği yerle, bin hastanın girdiği yerin kendileri için eşit değerde olduğunu söyledi. Karakaya, “Şuanda Doğum Evi Hastanesi’ndeyiz. Burası hazır ve engellileri kaldırdı. Ama Çandır’daki sağlık evimiz de engellileri kaldırdı. Şarkîkaraağaç’taki ASM’de engellileri kaldıracak. Engellileri kaldırmayan hiçbir yer olmayacak” şeklinde konuştu.

TÜM HASTANELER ENGELLİLRE UYGUN HALE GETİRİLDİ

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Aydın da Kamu Hastaneleri olarak engellilere yönelik düzenlemeleri hastanelerde 2013 yılının sonuna doğru tamamladıklarını bildirdi. Aydın, “Bu düzenlemeleri yaparken gerek malzeme alımında gerekse uygulama aşamasında engelliler derneklerimizden görüş aldık. Bizleri yönlendirdikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

MÜDÜRLER ÖDENEĞİ BAHANE EDİYOR!

Öte yandan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er, kamu kurum müdürlerinin ödenek bahanesi sunduklarını ileri sürerek, kamu binalarını engellilere uygun hale getirmediklerinden yakındı. Er, “Ben bunu kesinlikle kabul etmiyorum. Bu bir duyarlılık meselesidir. 60 yıllık eski binalar engellilere uygun hale getirilebiliyorsa, diğer binalar da getirilebilir. Önemli olan bu kurumların başında olanların duyarlılığı ve hassasiyetidir. Bütün kurum ve kuruluşların bu konuda ciddi çalışmalarını istiyoruz. Engelliler yok sayıldığı sürece bu dünyada bir şey yapılmaz. Bu dünyada engelliler var. Herkes bunu kafasına yerleştirsin. Engelsiz insanların faydalandığını her türlü imkânlardan engellilerin de faydalanması en doğal haklarıdır. Biz hiçbir zaman yapılamayacak bir şeyi söylemiyoruz ve bizi uzaya götürün demiyoruz. Biz rahat yaşayalım ve toplumun içinde yer alalım” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyon üyeleri ve beraberindekiler düzenlemeyle ilgili incelemelerde bulundu.

Bu haber 852 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...