Isparta’nın 2023 hedefi hazır

26 Ocak 2014 16:37

ITSO Başkanı Başdeğirmen, sanayide başarılı olunamıyorsa şehir neyi seviyorsa onun üzerinde çalışıp yoğunlaşılması gerektiğini bildirdi. İlimizin hizmet üreten şehir olma yolunda ilerlediğini belirten Başdeğirmen, “Eğitimde, sağlıkta ve tarımda bu şehri marka yapmalıyız” dedi. Vali Özkan ise gelecek nesillere külfetten ziyade nimeti aktarmak gerektiğini söyledi.

ITSO’nun ve BAKA’nın Doğrudan Faaliyet Desteği gerçekleştirdiği “Isparta’nın Sektörel Görünüm Raporu ve 2023 Strateji Belgesinin Hazırlanması Projesi” kapsamında düzenlenen Isparta Ekonomisi 2023 Stratejisi Geliştirme ve Değerlendirme Toplantısı önceki gün Park Suare’de gerçekleştirildi. Toplantıya; Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Baka Genel Sekreteri Tuncay Engin, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, daire müdürleri, iş dünyasının temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

BAKANLIK ONAYINDA

Toplantının açış konuşmasını yapan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, Isparta’nın 2023 hedeflerine yönelik bir çalışma başlatıldığını belirtti. Bu çalışmanın tüm kurumları kapsadığını bildiren Engin, “Biz 2014-2023 yıllarını kapsayan bölge planı yapıyoruz. Ulusal Kalkınma Planı’ndan sonra en önemli plan olarak kabul ediliyor. Bu plan çalışması sonuçlandı. Şuanda Kalkınma Bakanlığı onayında” dedi.

2023 ISPARTA’SI ORTAYA KONDU

Bölgeye ilişkin projeksiyonlar, stratejik amaçlar, hedefler ve farklı katılımları içeren bir planı hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade eden Engin, “Bir de ITSO’nun 4 yıl önce stratejik plan olarak başlattığı ve hedeflerin çoğuna ulaştığı planın bir nevi devamıdır. Bu kapsamda yaklaşık 4 ay önce 2023 hedeflerinin ortaya konulması çalışması başladı. Bu çalışmaların son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda iş dünyamızın ve sektörlerin ileri zamanlarda kendisini nerede görmek istediğine ilişkin görüşler ve öneriler alındı. Bu geniş katılımlı olarak gerçekleştirildi. Her komite için ITSO moderatörlüğünde toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda Isparta’nın 2023 yılında olması gereken yer, öne çıkması gereken sektörler, ihracat hedefi gibi birçok başlıkta görüş ve önerilerin başlıkları aktarıldı.

“HAYAL SATMIYORUM”

Biz de bölgesel bir kuruluş olarak yapılan her çalışmaya destek vermeye çalışıyoruz. 4 yıl önce ihracatımız 126 milyon dolardı. Şuanda 187 milyon dolar. 4 yılda yaklaşık yüzde 50 artış olmuş. Ben hayal satmıyorum. Olanı söylüyorum. ‘Isparta gelişmiyor, kalkınmıyor’ diyenlere en güzel cevap bu. Nasıl gelişmiyor? Gayet güzel gelişiyor ve daha da iyi gelişecek” diye konuştu.

“HERKESİ İŞ SAHİBİ YAPMAK İÇİN ISPARTALILARA SÖZ VERDİK”

Öte yandan Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’yı imrenilecek şehirler arasına sokmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Herkesi iş ve aş sahibi yapmak için yola çıktıklarını ve bu hedefte emin adımlarla ilerlediklerini bildiren Başdeğirmen, şunları söyledi; “Sizler bu şehrin karar alıcıları, yön verenleri şehrimizin kalkınmasında önemli bir yere sahipsiniz. Şehrimizi yaşam kalitesiyle imrenilecek, yaşamaktan mutluluk ve gelecek nesillere devretmekten gurur duyulacak, dünyaca tanınan bir şehre dönüştürmek için birlikte geleceği planlamak ve adımları bu planlara göre şekillendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Amacımız; Isparta ekonomisini kalkındırmak, herkesi aş ve iş sahibi yapmak ve bunun için elimizi taşın altına koymak için Ispartalılara söz verdik. Isparta olarak iç ve dış temaslar yapmadan Isparta’nın dışına çıkmadan Isparta’ya hizmet etmek mümkün değil. Bunun için yurtiçi ve yurtdışı temaslarımızı artırdık. İşadamlarımızla yurtdışı ve yurtiçi iş gezisi ve ziyaretler yapıyoruz. Yurtdışındaki işadamlarını da Isparta’ya davet ederek Isparta’ya yatırım yapmalarını istiyoruz.  Oda içerisinde artık yatırım danışmanlık ve takip için bir birimimiz var.

“KONYA BAŞARDI BİZ DE BAŞARACAĞIZ”

Yakın zamanda Konya Sanayi Odasının davetlisi olarak Konya’ya gittik. İnanın şehrin girişinden itibaren, bir Avrupa şehrine girer gibi caddeleri sokakları, her köşe başında yeni bir devlet binasının yükseldiğini görüyorsunuz. Bir Organize Sanayi Bölgesine gidiyorsunuz sanki küçük Çin. Yaklaşık 39 bin kişi istihdam ediliyor. Bu durumu Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü beye sorduk, Siz bunu nasıl başardınız diye. “Bizde dedi Konya’ya, Konyalıya bu şehre gerekli olan, ihtiyaç olan her şeyde biz bir olur birlik oluruz. Hangi partiden olursa olsun siyasilerimiz diğer sivil toplum ve meslek örgütlerimiz, hepimiz aynı dili konuşuruz, o hizmetin Konya’ya getirilmesi hususunda beraber peşini bırakmayız. Sonrasında da başarı geliyor hizmet geliyor. Görüyorsunuz arkadaşlar birlikte hareket etmenin aynı dili konuşmanın rahmetini bereketini. İnşallah bizlerde sizlerle beraber bunu başaracağız. İşadamlarımızla Isparta’ya gerekli hizmet noktasında bir olacağız.

“SANAYİ OLMUYORSA BAŞKA SEKTÖRLERDE LİDER OLALIM”

Tabi ki sanayimizi geliştirmeliyiz, büyütmenin yollarını yeni yatırımcılar girişimciler bulmanın yollarını araştırıyoruz, bunlar için mücadele ediyoruz. Ancak olmuyorsa biz şehir olarak neyde daha başarılıysak hangi iş kolunda sektör teşviklerimiz varsa şehir neyi seviyorsa onun üzerinde çalışıp yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu şehir hizmet üreten şehir olma yolunda ilerliyor. Bu şehirde güven ve huzur ortamını bozmayacak sektörlere yönelik yatırımlar yapılabilir. Eğitimde, sağlıkta ve tarımda bu şehri marka yapma yolunda hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Ispartamızı bir Cambridge, bir Oxford gibi eğitimde marka şehirlerarasına sokmamız gerekiyor.”

“GELECEĞİMİZE KÜLFET DEĞİL NİMET BIRAKALIM”

Son olarak Vali Vahdettin Özkan, Isparta’nın geleceğini güvence altına alan böyle bir projeyi görmekten mutluluk duyduğunu belirtti. Geleceğe külfet değil nimet bırakılması gerektiğini ifade eden Özkan, “Ispartamızın geleceğini güvence altına alan ve hem kamu hem de özel sektör için Ispartamıza istikamet ve hedef koyan önemli bir referans kaynağı olarak değerlendirdiğimiz, böyle bir projenin çıktısını birlikte görmekten dolayı memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Gelecek nesillerimize bugün yaptıklarımız külfet ve nimet olarak aktarılacak. Gelecek nesillere külfetten ziyade nimeti aktarmanın en önemli aracı bugünü ve geleceği okumaktan geçiyor. ‘Bugün kendi memleketimizde ve dünyada neler oluyor? 5-10 yıl sonra hukuksal, sosyal ve ekonomik alanda neler olur? Gelecek nesillere nimetleri sunmak için bizim ne yapmamız lazım?’ bunları düşünmeliyiz” dedi.

 

 

Bu haber 697 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...