“Kan imhası en aza indirildi”

26 Ocak 2014 16:34

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, 2013 yılı sağlık hizmetlerini ve yenilikleri anlattı.  Kan transferi koordinasyon merkezi sayesinde bağışlanan kanların imhasının en aza indirileceğini belirten Aydın, gereksiz tetkik istenilmesinin de önüne geçtiklerini söyledi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın,  kendisine bağlı sağlık kuruluşlarının 2013 yıl performanslarını değerlendirdi.  Basın toplantısı düzenleyen Aydın,   birliğe bağıl 6 hastanede toplam 2111 sağlık çalışanı olduğunu söyledi. Devlet Hastanesinde 1 milyon 22 bin 993 hastaya poliklinik hizmeti verdiklerini kaydeden Aydın, “Eğirdir KHH’da 104 bin 819, Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde 275 bin789, Şarkîkaraağaç Devlet Hastanesi’nde 106 bin 856, Yalvaç Devlet Hastanesi’nde 185 bin 65 hasta poliklinik hizmeti aldı. 57 bin 943 hastamız yataklı tedavi gördü” dedi.   2013 yılında 2 bin 528 doğum meydana gelirken bunlardan 958’inin sezaryenle olduğunu belirten Aydın,  1529 doğumun normal doğum olduğunu ifade etti.

ORGAN BAĞIŞI SADECE 4

Tıbbi Hizmetler Başkanlığı’nın hizmetlerini de anlatan Aydın, “Devlet Hastanesi Endoskopi ve Kolonoskopi Ünitesi yenilerek hizmete açıldı. Fizik Tedavi Ünitesi yenilendi. Isparta Kamu Hastaneler Birliği Organ Nakil Koordinatörlüğü tarafından verilen eğitimler ve açılan stantlar ile organ nakli konusunda halka yönelik farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. 2013 yılında 11 Beyin ölümü teşhisi konulurken 4 hasta yakınları organlarını bağışladı.  Devlet Hastanesi Acil Servisi 3. Basamak tescil için gerekli malzeme ve cihaz eksiklikleri giderilerek 3. seviye Acil Servisi olarak tescil ettirildi. Isparta Devlet Hastanesi Acil Servis’inde hekim branş nöbetlerine geçilmiştir. Böylece her gün 24 saat 6 branşta Uzman Hekimin Acil Servis hastalarımıza hizmet vermesi sağlandı. Isparta Devlet Hastanesi’ ne ilaveten 6 Yataklı 1. Basamak Genel Yoğun Bakım yapılmasıyla 52 olan yoğun bakım yatak sayısı 58’ye çıkarılacak. Yoğun Bakım inşaatına başlandı. 1 ay içinde tamamlanması planlanıyor. Böylece yoğun bakımda yatak olmadığı gerekçesiyle yapılan sevklerin tamamen önüne geçmiş olacağız” diye konuştu. 

BAĞIŞLANAN KAN HEBA OLMAYACAK

Genel Sekreterlik bünyesine hastaneler arası kan transferi ile ilgili koordinasyon merkezi kurulduğunu ileten Aydın bu sayede kan ürünlerinin imhasının en aza indirildiği kaydetti. Isparta Devlet Hastanesi Diyaliz Cihazları’nın yenilerek cihaz sayısının 44 ten 56 ya yükseldiğini belirten Aydın,  Gülkent Ek Binamızda Digital Röntgen sayesinde hastaların röntgen filmlerini almak için sıra beklemelerinin önüne geçildiğini vurguladı.

DİĞER HASTANELERDE SON DURUM

Kadın Doğum Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne 2023 Bakanlık hedefleri doğrultusunda, 2. Basamak 5 yataklı Genel Yoğun Bakım Ünitesi açıldığını belirten Aydın, “Amacımız Erişkin Hasta için Yoğun Bakım ihtiyacı doğan durumlarda kullanmak ve il dışı sevk oranımızı azaltmaktır. Kadın Doğum Servisinde Laparoskopi Cihazı Alımı ile Laparoskopik işlemler (kapalı ameliyatlar) yapılmaya başlanmıştır. Yalvaç Devlet Hastanesi’nde Fizik Tedavi Ünitesi açılmış ve 1 fizyoterapist ataması yapılmıştır. Yeni cihazlar alınarak Fizik Tedavi Ünitesi genişletilecektir. Yalvaç Devlet Hastanesi’ ne EMG Ve EEG Cihazı alınmış olup yeni hastanede halkın hizmetine sunulacak. Yalvaç Devlet Hastanesi yeni binasına, 2014 Şubat ayı başında taşınılacak.  Eğirdir Kemik Eklem Tedavi Ve Rehabilitasyon Hastanesinin mevcut yatak sayısı;150 yatak ve mevcut Genel Yoğun Bakım 4 yatak kapasiteli olarak güncellendi.  Buraya tomografi cihazı alındı. Şarkîkaraağaç Dr. Sadettin Bilgiç Devlet Hastanesi eksik branşlarının tamamlanmasıyla hastane yatak doluluk oranları yükseldi. Diş Protezi hizmeti verilmeye başlandı” dedi.

TETKİKLERE SINIRLAMA

Birliğimize bağlı hastanelerde Laboratuar Tetkik ve Röntgen Görüntüleme istemlerinde ilgili branş uzmanları ile görüşülerek tetkik sınırlandırması getirildiğini kaydeden Aydın,  “Tüm hastanelerimizin müracaat eden hastanın önceki tetkiklerini görmeleri sağlandı. Böylece lüzumsuz istenen tetkiklerin önüne geçilmiş ve yaklaşık yüzde 15 tasarruf sağlandı” dedi. 

 

Bu haber 935 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...