“Esnaflar ortaklık kurup AVM’lerle rekabet etmeli”

19 Ocak 2014 17:25

Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı, üyelerine önemli bir çağrıda bulundu. AVM’ler gibi güçlü rakiplerin bulunduğu bir ortamda esnafın kendi arasında rekabete girmesinin sonu anlamına geldiğini belirten Aybatılı, “Ferdi esnaflık dönemleri artık hemen hemen bitmek üzere. Güçlerimizi ve sermayelerimizi birleştirmek mecburiyetindeyiz” dedi.

Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı, üyelerinin çok zor durumda olduğunu belirterek önemli tavsiyelerde bulundu. Esnafı bir taraftan Maliye, bir taraftan da kamu, kurum ve kuruluşlar ile kendilerinin sıkıştırdığını ve bunun sonucunda da insanların ya dükkânını kapattığını ya da seyyar esnaflık yapmaya başlayıp işi bıraktıklarını belirten Aybatılı, yeni bir çözüm önerisinde bulundu.

“BİRÇOK ŞEYİ YÖNETİCİLERDEN DEĞİL KENDİMİZDEN BEKLEMELİYİZ”

Tüm meslek dallarında esnafların odanın belirlediği tarifeyi uygulamadığını ifade eden Aybatılı, “Buna müdahale edemiyoruz. Çünkü fiyat tarifelerinin üzerine çıkmıyorlar. Tarifenin altında ücret belirliyorlar. Bu da bir yerde haksız rekabete giriyor ancak vatandaştan karşılığını almamak için biz de onlara bir şey yapamıyoruz. Öncelikle beklentileri yöneticilerden değil kendimizden beklememiz gerekiyor. Ruhsatlı çalışmamız ve fiyat tarifelerine uymamız lazım. Aynı zamanda birbirimizle rekabet yapmamamız gerekiyor. Çünkü rekabeti bize AVM’ler yapıyor. Biz artık tüm meslek dallarıyla birlikte AVM’lerle baş edemiyoruz” dedi.

“KENDİMİZLE REKABET EDERSEK SONUMUZ GELİR”

Öte yandan esnafın yaptığı işe karşılık peşin parayla çalıştığını ancak AVM’lerde durumun böyle olmadığına değinen Aybatılı, şunları söyledi; “Siz bir iş alıyorsunuz. Bunun için gerekli malzemeyi temin etmek adına vatandaştan da ücret alıyorsunuz. İş biter bitmez paranın tamamını istiyorsunuz. Bunu da haklı olarak yapıyorsunuz. Ama AVM’de bu yok.  AVM’ye gittiğinizde 12-24 taksitle istediğiniz eşyayı alabiliyorsunuz. Böyle bir rekabet sizin karşınızda. Buna karşılık sizin ayakta kalmanız bir mucize. Biz bunlarla uğraşıyoruz. Ama tüm Türkiye’de olduğu gibi AVM’ler de Isparta’da medeniyetin gereği bir ihtiyaç. Karşımızda güçlü rakiplerin olduğu bir ortamda kendi aramızda rekabetlerin yapılması esnafın sonu demektir. Onun için birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım. Ferdi esnaflık dönemleri artık hemen hemen Isparta’da ve ülke genelinde bitmek üzere. Güçlerimizi ve sermayelerimizi birleştirmek mecburiyetindeyiz.”

 

 

Bu haber 658 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...