Ölçü aletlerinin muayeneleri 28 Şubat’a kadar yapılacak

15 Ocak 2014 15:20

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak; ölçü ve ölçü aletlerinin muayene ve damgalarının 28.02.2014 tarihine kadar yapılması gerektiğini duyurdu.

Albayrak’ın açıklaması şöyle: “3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 2. Maddesinde yer alan ve aşağıda liste halinde yazılan, 24 Temmuz 1994 tarih ve 22.000 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene yönetmeliğinin 6. maddesi gereğince Ölçü ve Ölçü aletlerinin belirli sürelerle muayene ve damgalarının yapılması gerekmektedir. Muayene ve damganın yapılabilmesi için Kanuni müracaat süresi 28.02.2014 günü mesai bitimine kadardır.

Buna Göre;

Hassas kütle ölçüleri,5 kg' dan yukarı kütle ölçüleri, maksimum kapasitesi2000 kg'dan fazla olan tartı aletleri, hububat muayene aletleri, demir yolu yük ve sarnıçlı vagonları, akaryakıt ölçek ve sayaçları ile likit petrol gazı (LPG) sayaçlarının periyodik muayenelerinin iki yılda bir, elektrik, su ve gaz sayaçları ise 10 yılda bir olmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji îl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Maksimum kapasitesi2000 Kg'dan az olan tüm tartı ve tartı aletleri ile taksimetre sayaçlarının muayene ve damgaları iki yılda bir Bakanlıktan yetki almış muayene servisleri tarafından yapılmaktadır. Muayene servisi olmaması halinde bu hizmetler yine Bilim, Sanayi ve Teknoloji il Müdürlüğünce yerine getirilmektedir.

Takograf cihazlarının periyodik muayeneleri de iki yılda bir Bakanlığımızdan yetki almış yetkili servislerce yapılmaktadır.

Ayrıca İlimiz Merkez, Yalvaç ve Şarkîkaraağaç Belediyesi Grup Ayar memurları tarafından da;

Ölçü ve ölçü aletlerinden; Uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler), Akıcı maddeler için hacim ölçüleri, Kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri,5 kg'a kadar (5 kgdahil) hassas olmayan kütle ölçüleri, maksimum kapasitesi2000 kg'a kadar (2000 kgdahil) okuma ve çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla çalışabilme özelliğine sahip olmayan III ve IV üncü sımf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi2000 kg'a kadar (2000 kgdahil) mekanik tartı aletlerinden masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantar ile ibreli terazilerin periyodik muayeneleri iki yılda bir yapılmaktadır.

ölçü ve Ölçü aletlerinin muayene ve damgalarım yaptırmayanlar hakkında aşağıda belirtilen cezai müeyyideler uygulanmaktadır. 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15. maddesinin;

(c) fıkrası: Damgası kopmuş, bozulmuş veya damga süresi dolmuş her bir ölçü aleti için 1.521,00 TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir

(e) fıkrası : Ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye 151,00 TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.

3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15. maddesince;

Damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerini satan, satışa arz eden veya ticari ilişkide kullanan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ayarının doğru olmadığını bildiği aletle ölçü yapan ve bu suretle haksız menfaat temin eden kişi Türk Ceza Kanununun dolandırıcılık suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.

Ölçü ve Ölçü aletlerinin muayene ve damgalama süresi dolanların 28/02/2014 tarihine kadar Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü veya Belediye Grup-Ayar merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir.                                                  

 

Bu haber 769 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...