Deprem riski taşıyan okul binaları yenilenecek

2 Ocak 2014 18:19

İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, Isparta’da depremsellik açısından okul binalarını incelettikleri zaman hep zayıf çıktığını belirtti. Daha önceden Isparta’da bu konuda ciddi yatırımlar yapıldığını ve rakamların düşürüldüğünü ileri süren Can, “Bakanlığın hedefinin altındaki rakamlara sahibiz fakat binalarımız eski ve yeniden yapılandırılması gerekir” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, 2014 yılındaki hedeflerini açıkladı ve çok önemli bilgiler verdi. Bugüne kadar kimsenin üzerine eğilmediği bir konuyu ana gündem maddesi olarak ele alacaklarını ifade eden Can, Isparta’nın deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Okul binalarının yaptırdıkları depremsellik testlerinde çoğunun zayıf çıktığını ve bunun için sıkı tedbirler almaya hazırlandıklarını belirten Can, yeni yılda birçok okul binasının boşaltılabileceğine dikkat çekti.

BAŞARILI BİR İLİZ ANCAK BİNALARIMIZ YETERSİZ

Eğitim alanında başarılı bir il olmamıza rağmen binaların yetersiz olduğunu dile getiren Can, şunları söyledi; “Göreve başlayalı 7 ay oldu. Bu süre içerisinde milli eğitim ürünümüzü değerlendirme gibi bir şansımız olamaz. Ama geçtiğimiz yıllarda da Isparta akademik başarıda, sınavlarda baz alınacaksa başarılı bir il. Bizim ilk etapta hedefimiz bu başarıyı geri çekmeme. İlköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayımız 18-19, liselerde ise 21-22 civarında. Fakat Isparta’da depremsellik açısından okul binalarını incelettiğimiz zaman hep zayıf çıkıyor. Daha önceden Isparta’da bu konuda ciddi yatırımlar yapılmış ve rakamlar düşürülmüş. Bakanlığın hedefinin altındaki rakamlara sahibiz fakat binalarımız eski ve yeniden yapılandırılması gerekir.

OKUL BİNALARI YENİLENECEK

İl Özel İdare’de önceki gün bir toplantıya katıldık. Toplantıda ödeneklerden 15 milyon gibi bir para istedik. O paranın gelmesi durumunda İl Genel Meclisi’nden geçen yatırım planımızın dışında 2 tane daha okul yapımını gündemimize aldık. Bizim aslında dersliğe ihtiyacımız olmasından değil, eski binaları yenilemek açısından böyle bir şey yaptık. İlk hedefimiz bu. Başarılı bir iliz ancak binalarımız yetersiz. Onları yenilemeyi düşünüyoruz.

YENİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GAZİ LİSENİN YANINA YAPILACAK

Önceliğimizde eğitimin lokomotifi durumundaki İl Milli Eğitim binasını yenilemek. Binamız tarihi bir bina. Bu yüzden boya bile yaptıramıyoruz. Ayrıca hizmet vermede de çok sıkıntı yaşıyoruz. Yeni hizmet binasıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. İnşallah önümüzdeki yıl bunun temelini atacağız. Binayı çok büyük ihtimalle Gazi Lisesi’nin önündeki yerimize yapacağız.

Depremsellik incelemesi için para gerekiyor. 2 tane 24 derslikli okul var. Hesaplarımıza göre 10 milyon harcanılabilir. Geriye kalan 5 milyonu depremsellik incelemelerine düşünüyoruz.

Depremsellik yaptırdığımızda binanın uygun çıkmaması durumunda derhal orayı boşaltmamız gerekiyor. Riskli gördüğümüz binalarda boşaltma yaptık. Örneğin Şarkîkaraağaç’ta İmam Hatip Ortaokulu binasını boşalttık. Gelendost’ta bir köyümüzdeki okulu boşalttık. Şehir merkezinde de bir okulu boşalttık.”

KÜTÜPHANEDEN BOŞALAN YERE YEŞİL ALAN YAPILACAK

Diğer taraftan Halil Hamit Paşa Kütüphanesi’nin yıkılmasından sonra boşalan alanın akıbeti hakkında da bilgi veren Can, “Kütüphane yerine bina yapmayacağız. Okulların önünün kapanmamasını istiyoruz. Oraya güzel bir merdiven yapıp, İmam Hatip Lisesi’nin bahçesiyle birleştirip, havuz, yeşil alan gibi bir düşüncemiz var” diye konuştu.

 

 

Bu haber 817 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...