Başkan Günaydın “Isparta Belediyesini zayıflatma çabası var!”

1 Ocak 2014 15:37

Belediye, geçtiğimiz gün Defterdarlık Davraz Vergi Dairesi Tapu Sicil Müdürlüğü’nden gelen yazı ile sarsıldı. 8 milyon TL’lik vergi borcu nedeniyle Belediyenin tırnak parseller de dahil olmak üzere tüm gayrimenkullere haciz konuldu.

Başkan Günaydın, Belediye mallarının seçime 3 ay kala icraya verilmesinin hele hele 10 kuruş borç için 1000 kuruşluk malın haczedilmesinin hiç hoş olmadığını belirtti. Günaydın, bu borcun kendinden önceki AKP Belediyesinde de olduğunu belirterek “Bu borçlar o  dönemde de vardı madem neden onlara icra gelmedi? Niye seçime 10 dakika kala böyle bir şey yapılıyor?” diye sordu.

 

Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman dönemine ait Maliye ve SGK borçlarını yapılandıran Isparta Belediyesi, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın dönemine ait olan 8 milyon liralık vergi borcuna karşılık haciz şokuna uğradı.  Isparta Defterdarlığı Davraz Vergi Dairesi’nden Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda Isparta Belediyesinin vergi borçlarına karşılık tırnak parseller de dahil olmak üzere tüm gayrimenkullere haciz konulurken, Belediye’nin en azından tırnak parsellerdeki haciz kararını yaşanabilecek tıkanıkların önüne geçmek amacıyla kaldırması istendiği öğrenildi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, bu tür sürprizleri beklediklerini ve seçim döneminde yaşanmasının da ayrıca manidar olduğunu bildirdi. Günaydın, “Bize yükleneceklerini biliyoruz” dedi.

SOĞUKKANLI VE DİRENÇLİYİZ

Son dönemde bu tür ani konuların yaşanmasının yeni dönem siyasetinde normal olduğunu ifade eden Günaydın, şunları söyledi; “Yaşananları yeni siyaset hayatında normal görüyorum! Daha önceki çözdüğüm konular karşısında bunlar daha hafif konular. Soğukkanlı ve dirençliyiz. Daha önce de son zamanlarda böyle ani yüklenmeler başımıza gelmişti.

 “1-2 TANE ANSIZIN MISIR PATLAĞI ÇIKABİLİYOR”

Biz bugüne kadar işçilerimizin maaşlarını aksatmadık. Belediyenin bir prensibi var. Birinci dereceden önceliğimiz maaşların ödenmesi, daha sonra da gelen borçların taksitler halinde ödenmesi. Isparta Belediyesi şuanda geriye pürüzler bırakarak gitmiyor. Ben kazanırsam kendime pürüzlü gelecek bırakmamış oluyorum. Farklı birisi gelecek olursa da onlara da problem yaratmayan bir yönetim devretmiş olacağız. Tabi burada eski tecrübelerimizden de yararlanıyoruz. Hem geriye doğru pürüz bırakmıyoruz hem de ileriye doğru yönlendiriyoruz. Bu arada 1-2 tane ansızın mısır patlağı çıkabiliyor. Onlar bizim için sorun değil. Allah’ın izniyle öderiz. Belki de ödenmişte olabilir. Bu arada ani sürpriz olaylar olabilir. Biz bunları bekliyorduk zaten. İmkânlarımız var. Biz bunları çözeriz. Çünkü 100 kiloyu kaldırabilen bir adam 5 kiloyu da kaldırabilir herhalde.

“BU PÜRÜZ AKLI ERMEDEN YAPILAN HATALAR!”

Önceki yıllarda da bir operasyon olmuştu. Onu da soğukkanlılıkla karşılıyoruz. 9 Ocak’ta tekrar mahkememiz var. Meyve veren ağaç taşlanır diye bir atasözü var. Bu söz doğruymuş. Meyve veren adam taşlanıyor. O açıdan o taşlar arasında büyük hizmetler yapmayı da başarıyoruz. Bu konuda huzurluyum. Bu pürüzleri de kaldıracağız. Çünkü bu pürüz aklı ermeden yapılan hatalardır.

“BUNLARI DA ÖDEYECEĞİZ!”

Önceki dönemden gelen sorunları biz çözdük. 3 kez işçimize ve personelimize dönemimizde zam yaptık. Çalışıyorlar, haklarını alıyorlar. Ama daha önce bunlar yapılmamış. Spor salonunun kiralanması olayından bizim bile haberimiz yok. Bizden önce kiralamışlar. Bazı kişilere jest yapalım diye kiralamışlar. Ama tek kuruş bile ödememişler. Mahkemelik olay devam etmiş. Mahkeme sonucunda da kaybedilmiş. Kim ödeyecek? Yusuf Ziya Günaydın ödeyecek. Bunu da ödeyeceğiz.”

“KENDİ DÖNEMLERİNDE KENDİ BORÇLARINA 3

MİLYON ÖDEMEMİŞLER BİZ 75 MİLYON TL ÖDEDİK”

Borçlara ilişkin rakamsal verileri de açıklayan Günaydın şöyle devam etti; “Maliyeye bizden önce 1 milyon 139 bin lira ödenmiş. Yani nerdeyse borç ödenmemiş. Biz şu ana kadar ne ödemişiz; 21 milyon lira. Sigortaya daha önce 2 milyon 226 bin lira ödenmiş. Biz ne kadar ödemişiz; 18milyon lira. Emekli sandığına tamamen borçlanılmış, cüzi bir para ödenmiş. Biz 12 milyon lira ödemişiz. TEDAŞ'a o zaman içerisinde 1 kuruş bile ödenmemiş. Bugün için bizim 700 bin lira bir ayda elektrik sarfiyatımız var. TEDAŞ'a 24 milyon lira para ödemişiz. Yapılandırmadan her ay 2 milyon liraya yakın para ödüyoruz. Bugün 19’uncu taksiti ödedik. Yüzde 100’ü eski borçlardan oluşuyor. Şu ana kadar Isparta Belediyesi yapılandırmaları saymadığımız halde 75 milyon lira devletine para ödemiş. Daha önce 3 milyon lira ödenmemiş. Esnafa 6 milyon lira borcu göreve geldiğimiz ilk 45 günde ödedik. Böyle para ödeyen bir belediye 150 milyon lira borcun altından kalkan belediye var mı acaba?

“SEÇİME 3 AY KALA İCRA GÖNDERİLMESİ HİÇ HOŞ DEĞİL!”

Elbette Maliyeye ara sıra ödeyemediğimiz borçlarımız da var. Neden? Eski borçları ödeyeceğiz derken yeni borçların kısmi ödeme yapıldığı ara oldu. Örneği Maliyeye o gün 600 bin lira para ödenecekse 300'ünü ödemişiz 300'ü öbür aya sarkmış. Bu kadar ödeme yaptıktan sonra borcu var diye seçime 3 ay kala mallarımızı, icraya vermek hele hele 10 kuruş borç için 1000 kuruşluk malımızı icraya vermek hiç hoş değil. Burada Isparta Belediyesi'ni zayıflatma amacı var. Biz 100 lirayı ödediysek 5 lirayı da öderiz.

“BU BORÇLAR GEÇMİŞ DÖNEMDE

DE VARDI NEDEN İCRA GELMEDİ?”

Diğer taraftan geçmiş dönem borçlarını ödediğimizi bas bas bağırıyoruz. Bu borçlar dönemde de vardı madem neden onlara icra gelmedi? Niye seçime 10 dakika kala böyle bir şey yapılıyor? Şu anda yüzlerce araziyi okullara, camilere, eğitim kurumlarına, kamu kuruluşlarına verdik. 4-5 arazimizin de paralarının alınması gerektiği ortaya çıktı. Bu arada da Maliyemizle görüştük. Alacağımıza karşılık borcumuzdan düşün dedik. Türkiye’de bunun örnekleri var. Çünkü kamu yararına 24 yıllığına tahsis yapacağımıza tapusunu verelim dedik. Çalışmalar sürüyor tabi eğer yetişirse.

“BU İCRAYI YAPAMAYACAKLAR!”

Bu icrayı yapamayacaklar bize. Biz bu kadar başarılıyken bir de seçime girecekken bunların yaşanması gerçekten manidardır. Ama hiç problem değil. Isparta Belediyesinin içinde hırsızlık, namussuzluk, adam kayırma, yok etme, gasp etme programı yok. Bunlar geçmişte yaşanan olaylar. Biz ise vizyonla, projeyle, işle, akılla, zekâyla, çalışmakla, çalışkanlıkla, dürüstlükle Belediyeyi yönetiyoruz.” 

SÜREÇ NASIL BAŞLAMIŞTI

Öte yandan Isparta Belediyesi ile Defterdarlık arasında yaşanan bu gelişmeler aslında yeni değil. Çünkü Başkan Günaydın, Belediye Meclisi’nde verdikleri arsa tahsislerine karşı Türkiye’de örneği olan borç silinme yöntemi için Defterdarlığa ziyarette bulunmuş ancak kendilerine hoş bir karşılama yapılmadığını ve çözüm bulunmadığını ileri sürmüştü. Ardından bu konuda sitemlerini ve eleştirilerini dile getiren Günaydın daha sonra Vali Vahdettin Özkan’la konuyu tekrar görüşmüştü. Günaydın Vali Özkan’ın konuyla birebir ilgileneceğini belirtmiş ve artık umudunun olduğun açıklamıştı. Bu gelişmeler son olarak haciz şokuyla devam ediyor.

 

Bu haber 756 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...