“Elma giren eve, doktor girmez”

24 Aralık 2013 16:22

Eğirdir Kaymakamlığı ve Platin Elma Derneği’nce düzenlenen 2. Ulusal Platin Elma Ödülleri Pazar günü Barida Hotels’de gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Vatan Şaşmaz ile Belma Belen’in yaptığı törenle sahiplerini buldu. Törene çok sayıda davetli katılırken, Barida Hotels’in elma menüsü büyük beğeni topladı.

Isparta’nın dünyaya açılan meyvelerinden elma için geçen yıl ilki düzenlenen Ulusal Platin Elma Ödülleri’nin 2’ncisi 22 Aralık Pazar günü Barida Hotels’de gerçekleştirildi. Saat 19.30’da başlayan ödül töreni TGRT televizyonundan da saat 21.15 itibariyle canlı yayınlandı. Sunuculuğunu Vatan Şaşmaz ve Belma Belen'in yaptığı 2. Ulusal Platin Elma Ödülleri törenine, Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Törende ayrıca, Süleyman Demirel Üniversitesi Müzik Kültürü Uygulamaları ve Araştırma Merkezi öğrencileri müzik dinletisi sundu.

ELMA MENÜ İKRAM EDİLDİ

Tören ilk olarak yemek ikramıyla başladı. Yemekte Barida Hotels’in hazırlamış olduğu, ‘Kremalı eki elma çorbası, elma salatası, elmalı lunpia böreği, elmalı hünkârbeğendi kebap ve elma profiterol’ünden oluşan elma menü, davetlilerden büyük beğeni topladı.

ÖDÜL SAHİPLERİNİ JÜRİ SEÇTİ

Yemek ikramından sonra ödül törenine geçilirken, 2. Ulusal Platin Elma Ödülleri kapsamında 16 farklı kategoride jüri tarafından belirlenen firma veya isimlere ödülleri verildi. İlk ödülü Vali Vahdettin Özkan, ‘Elma Suyu ve Konsantresi İhracat’ kategorisinde Göknur Gıda’ya takdim etti. Vali Özkan, Türkiye elma üretiminin büyük çoğunluğunun Isparta’da gerçekleştiğini ifade ederek, “Elma geleneksel ve tarihi olarak Anadolu’nun dört bir yanında yaygınlığı itibariyle bizim çok geniş olarak incelediğimiz bir meyvemiz. Isparta’da elmanın bu seviyeye gelmesinde en büyük katkı alın teri sahibi çiftçilerimizindir. Bu vesileyle kendilerine şükranlarımızı iletiyoruz” dedi.

ISPARTALI ELMA ÜRETİCİLERİ ÇEVREYE ÇOK DUYARLI

Elmanın ihracat ve Isparta ekonomisi açısından tüm dünyaya ihraç edilmesi gerektiğini belirten Vali Özkan, şunları söyledi: Isparta’daki elma üreticilerimiz fazla üretimle beraber çok bilinçli bir örgütlenmeye sahip. Ayrıca çevreye karşı da çok duyarlılar. Özellikle de ilaç kalıntıları için hassasiyet içinde olmaları çok anlamlı. Bu durum ileriki yıllarda elmaya olan talebin artmasına sebep olacaktır.

BAKANLIĞIMIZDA DESTEK VERİYOR

Elma üreticileri ve sanayicileri işbirliği yapıp iyi bir Isparta örneği sergiliyorlar. Bunun neticesi olarak Elma Konseyi ile ilgili talebimizi bakanlığa sunduk. Elmanın gelişmesi için Tarım Bakanlığımıza da verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu organizasyonda emeği geçen Eğirdir Kaymakamlığı, Platin Elma Derneği ve üreticilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum.”

TEKRAR BAŞKAN OLURSAM 3. TÖRENDE YİNE AYNI SÖZÜ SÖYLEYECEĞİM

Daha sonra 2. kategori olan "Elmadan mamul madde üreten sanayi işletmesi" kategorisinde ödülü Akman Holding- Ersu’ya Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın verdi. Günaydın, Isparta’nın artık elma konusunda merkez haline gelmeye başladığını belirtti. Platin Elma Ödülleri’nin ilerleyen yıllarda daha da geliştirilebileceğine ifade eden Günaydın, “Bir gün belki bu mikrofonlardan bir belediye başkanı çıkacak 50. Platin Ödülleri’ni anons edecek. Bu sağlam bir başlangıç oldu. Geçen yılki törende ‘Güneş giren eve doktor girmez’ diye bir atasözü vardır. Aynı onun gibi ‘Elma giren eve doktor girmez’ demiştim. Çünkü elma yüksek seviyede bir iksir. Bu güzel elmada Isparta ve Anadolu’da yetişiyor. Bu konunun slogan olmasını isteyeceğim. Eğer seçimi kazanırsam 3. ödül töreninde tekrara geleceğim ve aynı sözü söyleyeceğim. ‘Elma giren eve doktor girmez’ sloganının geliştirilmesini istiyorum. Bu ödül töreninin elmamızı dünyaya da tanıtacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

DİĞER ÖDÜLLER ŞÖYLE

En iyi Ar-Ge" kategorisinde Kapar, "En iyi kadın üretici" kategorisinde Dr. Sema Karaoğlu, "Yılın çevre dostu tarımsal uygulaması" kategorisinde SS Balkır Köyü Sulama Kooperatifi, "En iyi elma işletmesi ödülü" kategorisinde Almula Tarım, "En iyi üretici örgütü ödülü" kategorisinde Bademli Fidancılık Tarım Kalkınma Kooperatifi, "Yaş meyve (Elma) ihracat ödülü" kategorisinde Recep Sabancı, "Jüri özel ödülü" kategorisinde Prof. Dr. Güngör Uras, "En iyi elma konulu basılı eser" kategorisinde Rana Alpöz, "En iyi muhafaza ve pazarlama tesisi" kategorisinde Kepez Meyvecilik, "En iyi reklam, kamu spotu" kategorisinde Arif Kaan Zorlu, "Elma görseli tasarım" kategorisinde Mansur Uluca, "Elma fotoğrafı" kategorisinde Hatice Yeşilırmak, "inovasyon" kategorisinde Sihirli Elmalar,"Sosyal sorumluluk projesi" kategorisinde ise Asya Meyve Suları ödüle layık görüldü.

 

 

 

Bu haber 1039 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...