Gıda işletmelerine kayıt ve onay belgesi duyurusu

23 Aralık 2013 15:12

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Taner Gökdoğan, Gıda işletmelerinin işletme kayıt veya onay belgelerini yeniletmeleri gerektiğini konusunda duyuru yaptı.

Gökdoğan’ın duyurusu şöyle: “5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 3. Maddesinin 26.fıkrasında Gıda İşletmecisi “ Kâr amaçlı olsun veya olmasın kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından gıdanın üretimi, işlenmesi ve dağıtımının herhangi bir aşamasında kontrolü altında yürütülen faaliyetlerin, mevzuat hükümlerine uygunluğundan sorumlu olan gerçek veya tüzel kişi  ” olarak tanımlanmıştır.

Yine Aynı kanunun İşletmelerin kayıt ve onayı başlıklı 30.uncu maddesinde; MADDE 30- (1) Bu Kanun kapsamındaki gıda ve yem işletmelerinden onaya veya kayıt işlemine tâbi olanlar ile onay ve kayıt işlemlerine ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir. Onaya tâbi işletmeler için, faaliyete geçmeden önce Bakanlıktan onay alınması zorunludur. Kayıt işlemine tâbi işletmeler, faaliyetleri ile ilgili işletme kayıtlarını Bakanlığa yaptırmak zorundadır. Hükmü bulunmaktadır.

İlgi Kanunun 30.maddesine bağlı olarak 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt Ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği Gıda işletmelerinin İşletme kayıt veya Onay belgesi almaları gerekmektedir.

Konu ile ilgili olarak geçmiş tarihlerde Meslek Odalarına üyelerinin bilgilendirilmeleri için gereken duyurular yapılmıştır.

Kanunun ilgili yönetmelikte vermiş olduğu geçiş süresi 31.12.2013 tarihinde dolmaktadır. Belirtilen tarihten sonra İşletme Kayıt/Onay Belgesi almamış veya eski belgelerini değiştirmemiş işletmelere 1.329.- TL ile 13.290.- TL arasında İdari Para Cezası Uygulanacak ve İşletmeler belgelerini alıncaya kadar faaliyetten men edileceklerdir.

Gıda İşletmecilerimizin mağdur olmamaları için belirtilen süre içersinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek belgelerini almaları önemle duyurulur.

Başvuru belgeleri www.ispartatarim.gov.tr; web sayfasından ve ilgili Meslek odalarından temin edilebilir”.

 

Bu haber 716 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...