Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
Meyve ve sebze sektörü analiz çalışmaları yapıldı
19 Aralık 2013 18:132014-2020 yıllarını kapsayan IPA 2 programlama dönemi hazırlıkları kapsamında Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden ile bir AB uzmanı saha çalışması ve sektör toplantıları yapmak üzere 04 Aralık tarihinde meyve ve sebze sektörüyle ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek çalışmaya başladılar. Yapılan toplantıda konuk uzmanlar; "Türkiye genelinde 6 sektöre (kırmızı et, kanatlı ve yumurta, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze, su ürünleri, kırsal alt yapı ve kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi) yönelik sektör analizleri yapılacağını, kendi geliş amaçlarının meyve ve sebze sektörüne yönelik olduğunu, çalışmaların sonuçlarının programda yer alacak yatırım ve desteklerin belirlenmesine yön vereceğini, bundan dolayı bu sektörlerde üretimden tüketime kadar tüm zinciri analiz etmek ve IPARD Programı tedbirleri ile karşılanabilecek sektörlerin eksiklerini ve potansiyelini saptamanın önemli olduğunu " söylediler.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen Isparta İlini tanıttı, meyve ve sebze sektörü konusunda Isparta’nın potansiyeli hakkında bilgi verdi. Gelişme potansiyelinin devam ettiğini söyledi.
Daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda saat 10.00'da Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi, TKDK Isparta İl Koordinatörlüğünden Uzmanlar ve Üretici birlikler, İşletmeler ve üreticilerin katıldığı bir toplantı yapıldı. İl Müdürü Cenk Şölen Isparta’nın Meyve ve Sebze Sektörünün Gelişmeye açık yönleri hakkında bilgi verdi. 2014-2020 IPARD uygulamasından Isparta ilinin beklentilerini aktardı.
Katılımcılar söz alarak sektörün beklentileri hakkında talepleri ile ve sektörün sorunları konusunda görüş alış verişinden bulundular. Kalitenin yükseltilmesi, elmada %40 civarında olan ıskarta ürünün işlenmesi, Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı, yayla sebzeciliği, Meyve ve sebze sanayisinin atıklarının bertaraf edilmesi, işletmelerin alet ekipmanlarının yenilenebilmesi, soğuk hava depolarının kapasite sınırının kaldırılması, eski bahçelerin yeniden tesis edilmesi ve IPARD l'de uygulamada sorun olmuş konuların gerekçelendirilerek 2014-2020 IPARD programına nasıl dâhil edilmesi hususları değerlendirildi. Uzman ekipler meyve sebze sektörüyle ilgili öne çıkan konuları kayıtlarını almışlardır.
Toplantı sonrası Uzman Heyetine Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile sektörde önde gelen firmalar, soğuk hava depoları gezdirildi. İşletmeciler ve üreticilerle görüşülerek beklentiler ve sorunlar hakkında bilgi edinilerek çalışmalar tamamlandı.