Mevlâna Eğirdir’de Çok Yönlü Anlatıldı

14 Aralık 2013 10:38

Mevlâna’yı anma ve anlama haftası çerçevesinde Eğirdir’de Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi tarafından program gerçekleştirildi.

Eğirdir Belediyesi Kervansaray Düğün ve Toplantı Salonu’nda yapılan programa İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Boztoprak, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Eğirdir Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Müdürü İsmet Erdal kısa bir açılış konuşması yaptı. Daha sonra Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, kürsüye davet edildi. Başkan Özmeral yaptığı konuşmada, “Mevlâna denilince hep sevgi ve goşgürü aklımıza gelir. Mevlâna Hazretlerinin söylediği gibi hepimiz, “Ya Olduğun Gibi Görün, Ya Da Göründüğün Gibi Ol” düsturuyla hareket etmeliyiz. Sevgiyi gerçek manada çoğaltırsak memleketimizde çok şey hallolur. Her konu eğitimden geçiyor. Eğitim bütünüyle yerine getirilirse, toplumumuz eğitimli olur güzel günlere gelmiş olur. Eğirdir’imizde de Mevlevihanemiz var. Hamam Mahallemizde bulunuyor. Mevlana hazretlerinin Amcazadesi Seyfullah Dede Türbesi  var. Belediye olarak orayı ele aldık. Herkes ziyaret edebilir. Röleve, Restitüsyon ve restorasyon projelerini yaptırdık. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan tasdik edildikten sonra o mekânı ihya ediğ hizmete açacağız” dedi.

Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi tarafından Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’e plaket takdim edildi. Okul adına İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, maddi ve manevi yardımlarından dolayı Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’e teşekkür ederek plaketi takdim etti. Plaketi aldıktan sonra Başkan Özmeral, “Okullarımızı, öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi seviyoruz” dedi.

İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, “tarifi yapılamayan sonsuz sayıda anlamları vardır. Çünkü büyük bir hikmettir. Sadece yaşadığı yüzyıldan değil, çağdaşlarından değil, bizim çağdaşlarımızda dahil olmak üzere gelecek nesillere ufuk açan bir bilgedir. Bu coğrafyada olması bizim şansımızdır. İnanıyorum ki O’nun hikmetleri belki de bizim üzerimize ışığı düşer. Böyle bir programın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Belediye Başkanımıza Mevlevihanemizi kazandırdığı için çok teşekkür ediyorum. Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi’ne maddi ve manevi destekleri için Başkanımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Ben inanıyorum ki Mevlana’yı anma günü münasebetiyle herkes gerekli katkıları kendisine alır” dedi.

Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya, Mevlana’yı anlattı. Şerife Yalçınkaya, “Çok anlamlı bir organizasyon için burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Belediye, Kaymakamlık, ilçemizdeki bir okulumuzun organizesi bu okulumuzun adının da önemli bir isim olan Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamızın adının taşıması ayrı bir anlam taşımaktadır. Mevlânâ Celâleddin-i Rumi’yi konuşacağız. Mevlānā Celāleddin-i Rumi, İslam ve batı dünyasında tanınmış, şair ve düşünce adamıdır. Tasavvufta Mevlevî yolunun öncüsüdür” dedi. Doç. Dr. Yalçınkaya, “Ben sağ olduğum müddetçe Kur’an-ı Kerim’in kölesiyim” diyen Mevlânâ’yı çok yönleriyle anlattı.

Mevlana Celalettin Rumi’nin hayatından kesitler anlatan Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya, doğumundan vefatına kadar yaşadığı tarihte gelecek nesilleri görüp nasihatler verip insanlığa ışık olduğunu vurguladı.

Programda, İlahiler Kur’an dinletisi sunuldu. Öğrenciler tarafından şiirler okundu. 

 Program sonrası, Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya, ilçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Boztoprak, Eğirdir Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Müdürü İsmet Erdal ve Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yaşar birlikte Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’i makamında ziyaret ettiler. Ziyarette Başkan Özmeral, Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya’ya Eğirdir’in simgesi olan kristal elma hediye etti.

Bu haber 1849 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...