Eski Rektörler Baydar ve Çakmakçı SDÜ Rektörü İbicioğlu’nu eleştirdi

10 Aralık 2013 15:24

Bir araya gelen SDÜ’nün eski Rektörleri Prof. Dr. Lütfi Baydar ile Prof. Lütfü Çakmakçı, mevcut üniversite yönetimini eleştirdi. Baydar, “Kar amacı gütmeye başladığınız andan itibaren ‘eğitmek’ amacından uzaklaşırsınız” dedi. Çakmakçı ise “Araştırma ve uygulama merkezleri ticari faaliyet yürütmezler” diye konuştu.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin geçmişteki iki rektörü bugün siyasete atıldı. Prof. Dr. M. Lütfi Baydar CHP’den Aydın Milletvekili olarak görev alırken, Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı ise CHP’nin 2014 yerel seçimlerde Isparta Belediye Başkan Adayı.

ÜNİVERSİLER KAR GÜTMEZLER

SDÜ’nün ticari faaliyetlerine eski iki rektörün sert eleştiri toplantıya damgasını vurdu. Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı “Araştırma ve Uygulama Merkezleri ticari faaliyet yürütmezler. Seri üretim yaparak ticari kaygı gütmezler” dedi. Prof. Dr. Lütfi Baydar ise “Özel üniversiteler bile kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak anılır. Kar amacı gütmeye başladığınız andan itibaren ‘eğitmek’ amacından uzaklaşırsınız” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELER ELBETTE PARA KAZANIR AMA…

Üniversitelerin sosyal devletin güvencesi altında olduğunu belirten Prof. Dr. Baydar, “Elbette üniversiteler para kazanır. Ama ticari faaliyet alanı olarak değerlendirdiğiniz zaman bu eğitim amacının önüne geçer. Bakın özel üniversiteler bile kar amacı olmayan kuruluşlar diye anılır. Bazı ticari faaliyetler olabilir. Döner sermayeden kar payı olur. Bunlar normal. Ama kar amacı güderseniz ‘eğitmek’ amacından çıkmış olursunuz. Üniversitelerdeki esas amaç öğrenci yetiştirmek, asistan yetiştirmektir” dedi.

ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİ, ASİSTANLARIYLA ÖVÜNMELİ

Prof. Dr. Baydar son olarak “SDÜ’nün ticaretten ziyade ne kadar proje ürettiği, ne kadar patent aldığı, uluslararası ödül alan kaç tane akademisyenin olduğu önemlidir. Üniversiteler yetiştirdiği öğrencilerle, asistanlarla övünürler, ticari faaliyetlerle, kazandığı paralarla değil” şeklinde konuştu.

Bu haber 1038 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...