Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
“Önce eğitim sistemi düzeltilsin!”
25 Kasım 2013 15:12Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Teşkilatı, cumartesi günü parti binasında düzenlenen ve Isparta’da hizmet veren dershanelerin yöneticilerinin de katıldığı bin basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, dershanelerin kapatılmasının olumsuz işlev göreceği ifade edildi.
CHP Isparta İl Başkanı Vedat Şenol, "Dershanelerin kapatılması olumsuz işlev görür. Merdiven altı eğitim sistemleri çıkar, vergi vermeyen sadece evden eve gidip gelinen bir sistem muhakkak çıkar, çünkü boşluk birileri tarafından doldurulur" dedi.
Şenol, dershaneler konusundaki düzenlemeler yapılırken sendikaların, eğitim fakültelerinin ve muhalefetin görüşlerinin alınmadığını savundu. Okullardaki eğitimin yetersiz olduğunu ve dershanelerin sistemin sonucunda ortaya çıktığını ileri süren Şenol, ailelerin çocuklarını başarılı olması için dershaneye gönderdiğini, eğitim sistemi düzeltilmeden dershanelerin kapatılmasını inandırıcı bulmadığını ifade etti.
Eğitim politikasının düzeltilmesiyle dershanelere de ihtiyaç kalmayacağını vurgulayan Şenol, şöyle konuştu:
"İl başkanı olarak bir önerim var, Milli Eğitim Bakanlığı, tüm kurum ve kuruluşlar ile siyasi partilerin katılımıyla Milli Eğitim Şurası toplanıp, eğitim politikaları tartışılarak Türk eğitim sistemi kararlaştırılabilir. Bu aşamada dershanelerin kapatılması olumsuz işlev görür. Merdiven altı eğitim sistemleri çıkar, vergi vermeyen sadece evden eve gidip gelinen bir sistem muhakkak çıkar, çünkü boşluk birileri tarafından doldurulur. Önemli olan kontrol altında eğitim sistemini koruyan, dershanelerin de belli bir süre bu işi götüreceği bir süreç başlatılmalıdır. Bir süreci bıçak gibi kesemezsiniz."
Dershane yöneticileri adına konuşma yapan Isparta Körfez Dershanesi Müdürü Halil Çetin ise Isparta şartlarında dershane ücretlerinin yaklaşık 2 bin 500 lira, özel ders ücret saatinin 50 lira civarında olduğunu belirterek, özellikle maddi durumu iyi olmayan velilerin çocuklarını özel ders almaktansa dershaneye gönderdiğini bildirdi.
Çetin konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Kapatma eylemi hiçbir demokratik ülkelerde bulunmamaktadır. Toplumun ihtiyaçlarından doğan bu kurumlar devletin, hükümetin zoruyla değil, milletimizin talep etmemesiyle ancak ortadan kalkabilir.
Hükümetin dershanelerin bir sebep değil bir sonuç olduğunu anlaması gerekir. Ve dershaneleri değil dershaneleri oluşturan faktörleri iyi değerlendirmesi gerekir. Bu doğrultuda dershanelerin eğitim öğretimde büyük eksiklikleri kapattığı da tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir.
Alt yapısı oluşturulmadan, bilimsellikten uzak dershane kapatma cümleleri artık halk tarafından da destek bulmamaktadır.
8. Sınıflara gelen 12 merkezi yazılı sınavları ve Lisede bulunan YGS ve LYS sınavları bu kurumların.her zaman olacağını gösteren kanıtlardır. Kaldı ki ülkede hiçbir sınav olmasın ve 2 milyon öğrenci de üniversiteye sınavsız gitsin. Emin olunuz ki bilgiyi daha çok edinme duygusu ve anlayışı yine okula yardımcı olan bu kursların olacağını gösterir.
Özel teşebbüs özgürlüğü ile hareket eden dershane gibi kurumların geleceğini hükümet değil halk karar vermelidir. Halkın ihtiyacı olduğu sürece bunları kapatmak abes olmaktadır.
Eğer devlet piyasadan dershaneleri silmek istiyorsa elindeki eğitim kurumlarını yani okullarını öylesine başarılı hale getirir ki halkta dershanelere ihtiyaç duymaz.
Ama rekabet etmek ya da kaliteyi yükseltmek yerine dershaneleri kapatarak bu
eksiklik giderilmek isteniyor. Ve özel okul olacak diye bunun kılıfı bulunmak
isteniyor. Tekrar tekrar söylüyorum ki özel işyerlerini kanunla kapatmaya çalışan bir devlet tasavvur edemiyorum. Bu ancak eski diktatör rejimlerde uygulanabilecek bir anlayıştır. Dershanelere kanunla kilit vurulacak, herkes devlet okullarında yüce devletimiz ne lütfederse onunla yetinecek! İnsanların tercihlerine, işyerlerine, ek eğitimlerini nerden-kimden alacağına karışan bir devlet olur mu?
Devlet kendisine ait olmayan, vatandaşların özel girişimleri olan dershaneleri kapatıyoruz diye bu kadar rahat bir şekilde nasıl açıklama yapabilir?
Devlet bir vatandaşın özel ders alma talebini nasıl engelleyebilir?
Alt yapısı oluşturulmadan yapılmak istenen bu tutum sonucunda eğitim yeraltına girer, karaborsa olur. Çocukları, velileri, öğretmenleri gizli ders alan, ders veren adeta "suçlu" lara dönüştürmüş olmaz mısınız?
Bu haklı davamızı anlatmak için tüm velilerimizi, öğrencilerimizi bilgilendireceğiz. Özel okullara, özel öğretmenlere verecek parası olmayan orta ve alt gelirli vatandaşlarımızın bir ders saatini 5-6 TL'ye almasını sağlayıp fırsat eşitliğini sağlayan bu kurumlar kapatılmamalıdır. Hele demokratik, özgürlükçü bir ülke olarak değerlendirdiğimiz bu güzel ülkemizde böyle bir ayıbın yaşanmasını düşünemiyoruz. Bu yanlışın çözüleceğini ve vatandaşların tercih haklarının ellerinden alınmayacağını temenni ediyoruz”.