“Elma yerine kiraz ve üzüme yönelin”

22 Kasım 2013 15:48

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, son dönemde elmanın beklentileri karşılamaması üzerine kendine ait 60 ağacı kestirdiğini söyledi. Artık elmayı herkesin dikmeye başladığını ve para etmediğini ileri süren Kutlu, “Örneğin Recine cinsi kiraz dikilebilir. Aynı zamanda ilimizde üzüm de güzel yetişiyor. Bunlara dönelim. Zararına satış yapmanın bir anlamı yok” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu’dan alışılmışın dışında bir açıklama geldi. Elmanın başkenti konumunda olan Isparta’da artık ürünün para etmediğini ileri süren Kutlu, kendine ait elma bahçesini komple kestirdiğini bildirdi. Değişiklikte fayda olacağını belirten Kutlu, üreticileri kiraz ve üzüme yönelmeleri konusunda çağrıda bulundu.

“HERKES ELMA DİKTİ ÜRÜN PARA ETMİYOR ARTIK”

Elmanın herkes tarafından dikilmeye başlandığını ve artık para etmediğini bildiren Kutlu, “Bizim kiraz gibi bir alternatifimiz var. Örneğin Recine cinsi kiraz kısa zamanda verim veriyor ve aynı zamanda ihraç edilen bir cins. Elmayı ise yurtdışına satamıyoruz. İç piyasada satacağız diye uğraşıyoruz. Elmadan kiraza dönüş olursa ihracat olacak ve bundan hem ilimiz hem ülkemiz kazanacak. Değişiklik yapmakta fayda var. Bir şey de zararına satış yapıyorsanız ona devam etmenin bir anlamı yok” dedi.

“MERKEZDE GOLDEN CİNSİ ELMADA PAS OLUYOR”

Öte yandan elmada istenilen çeşitler yetiştirildiği zaman para kazanıldığına dikkat çeken Kutlu, “Biz ise klasiğe devam ediyoruz. Bir de Isparta merkezde golden cinsi elmada çok pas oluyor. O yüzden elmanın kalitesi belli olmuyor. Alıcı da paslı olmasını istemiyor. Isparta merkezde hava şartlarında paslanma oluyor. Ama Eğirdir’de böyle olmuyor. Oranın elması çok kaliteli. Herkes elma dikip de piyasayı öldürmemeli. Örneğin merkez köylerde üzüm iyi oluyor. Üzüm yetiştirilsin ve devlet de buna destek versin” şeklinde konuştu.

Bu haber 595 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...