“Geleceğimizi Diyabetten koruyalım”

20 Kasım 2013 16:30

Her yıl olduğu gibi, 14 Kasım’da Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Diyabet Günü etkinlikleri ilimizde de gerçekleştirildi.

Isparta Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili yaptığı açıklamada:

“Diyabet ömür boyu süren bir hastalıktır. Pankreas denilen organımızdan salgılanan İnsülin hormonunun yetersizliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan Diyabet, kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. İnsülin besinlerle alınan glikozun hücreye girerek kullanılmasını sağlar. Fazla insülin alımında, uzun süren açlıklarda veya ağır egzersizler yapıldığında ise kan şekeri düşmektedir. İdeal kilo korunarak, insülin vücut ihtiyacını karşılar ve kan şekeri normal seviyede kalır.

Diyabetin başlıca belirtileri; çok yemek yeme, çok su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, görmede bozukluktur. Ailesinde diyabet öyküsü olanlar, obez kişiler, kalp-damar hastası olanlar, hipertansiyon hastaları, kan yağları yüksek olanlar, düşük veya ölü doğum yapanlar mutlaka bağlı olduğu aile hekimlerine başvurarak gerekli tetkikleri yıla iki kez yaptırmalıdırlar.

Diyabet, dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir hızla yayılan hormonal-metabolik hastalıklar arasında yerini almıştır.

Günümüzde Diyabet Hastalarının sayısı 246 milyona ulaşmıştır. Tüm diyabetli kişilerin % 50’si sağlık durumlarının farkında değillerdir.

Diyabetin önlenmesi ve kontrolünün sağlanabilmesi amacıyla halkımızın Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivitenin alışkanlık haline getirilmeleri konusunda hassasiyet göstermeleri gerekmektedir.

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hedefimiz; Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı (2011-2014) kapsamında, tüm halkımıza daha sağlıklı, mutlu ve kaliteli bir yaşama ulaşmalarını sağlamaktır.” dedi.

Dünya Diyabet Federasyonunun belirlediği ‘’Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım’’ teması doğrultusunda, İl Emniyet Müdürlüğünde çalışan personellere, Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Diyabet taraması, boy ve kilo ölçümleri yapılarak, kurumda çalışan personeller, Sağlıklı Beslenme, Obezite, Hareketli Yaşamın Önemi ve Diyabet konularında bilgilendirildi.

Ayrıca Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Isparta Diyabet Derneği işbirliğiyle Kaymakkapı Meydanında kurulan çadırda 14-15 Kasım günlerinde halkımıza el broşürleri dağıtılmış olup,  ücretsiz Kan Şekeri ölçümü ve Diyabetle ilgili bilgilendirmeler yapıldı.

           

 

 

Bu haber 702 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...