“Karma eğitim değil demokratik eğitim yapılmalıdır”

17 Kasım 2013 14:52

Gül Platformu adına Halil Elitok, karma eğitime karşı olduklarını belirterek “Türkiye’de pedagojik eğitim verilmiyor, ideolojik eğitim veriliyor” dedi.

Gül Platformu adına Halil Elitok dün düzenlediği basın toplantısında karma eğitime karşı olduklarını bildirdi. Bu anlamda Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın arkasında olduklarını deklare eden Elitok, şu açıklamayı yaptı; “Bu konuya Gül Platformu olarak bakış açımız; Ahlaki olmadığı ve bizim örf ve âdetimize ve harsımıza uygun olmadığıdır. Devlet, halkının isteklerini göz önünde bulundurarak eğitimde erkek, kız ve karma okul seçme fırsatını sunmalıdır. Her anne ve baba çocuğunun ahlaklı olmasını ister. Geleceğini etkileyecek yanlışlıklara düşmesini istemez. Toplumumuz da erkek ve kızların bir arada kalması doğru değildir, tasvip edilemez. Apartlara ruhsat veren kurum; kız veya erkek öğrenci kalacağı tespitiyle ruhsat verilmelidir. Hanelerin mahremiyeti sağlanmalıdır. Eve baskın gibi bir müsadere yapılmamalıdır.

KARMA EĞİTİMDEKİ BAŞARI DİĞERİNE GÖRE DAHA AZ

Bu konu ne kadar önemli ise; karma eğitim de o kadar önemlidir. Karma eğitim değil, demokratik eğitim yapılmalıdır. Yani Türkiye’de pedagojik eğitim verilmiyor. İdeolojik eğitim veriliyor. Cumhuriyetin ilanından sonra karma eğitim, 1924 yılında ilkokullarda ve 1927 yılında ortaöğretimde uygulanmaya başlanmıştır (Akpınar, 2012). Ancak Cumhuriyet tarihi boyunca karma eğitim uygulanmasına rağmen ortaokul ve lisede kız ve erkek öğrenciler için ayrı okullar açılabilmiştir (Karataş, 2012). İngiltere Manchester Üniversitesinden araştırmacılar 5 devlet okulunda öğrencileri karma ve ayrık sınıflara koydular. Standartlaştırılmış bir dil testini, ayrık sınıfta okuyan erkeklerin yüzde 68’i geçebilirken karma sınıfta bu başarı yüzde 33’de kaldı. Kızlarda ise aynı sınavda ayrık sınıftakiler yüzde 89 başarı yakalarken, karma sınıfta ise yüzde 48 başarıda kaldılar (Henry, 2001).

Avustralya Eğitim Araştırma Konseyi (ACER) , altı yıllık çalışmasında 270,000’in üzerinde öğrencinin performansını araştırmış ve tek cinsiyetli okullardaki erkek ve kız öğrencilerin karma okullardaki erkek ve kız öğrencilerden ortalama yüzde 15 ile 22 puan daha yüksek derece aldıklarını ortaya çıkarmıştır. Rapor, tek cinsiyetli sınıfların, 12 ile 16 yaşları arasındaki erkek ve kız öğrencilerin kavramsal, sosyal gelişimlerindeki büyüme hızlarında büyük farklılıklar ile ortaya konulan ihtiyaçların yerine getirilmesinde daha iyi performans sergilediklerini öne sürmüştür (Thom, 2006).

“CİNSEL TACİZ, İSTENMEYEN GEBELİKLER

KARMA EĞİTİMLE ARTIŞ GÖSTERMEKTEDİR”

Tüm bu karşılaştırmalar neticesinde özetle karma eğitimin mahzurlarını şöyle sıralayabiliriz (Saygılı, 2012). Karma eğitim kız ve erkekler arasındaki farklılıkları göz ardı etmektedir. Bu nedenle karma eğitimde kız öğrenciler yeteneklerini geliştirememektedir. Birçok alandaki rekabet kızların başarısızlığıyla sonuçlanmaktadır. Kızlar erkeklerle aynı sınıflarda çekingenleşmekte, alay edilme korkusuyla içe kapanmakta kısaca kişisel olarak baskı altında kalmaktadır. Erkek öğrencilerin sınıftaki karşı cinse karşı olan ilgisi dikkatlerini dağıtabilmekte, zihinsel performanslarını düşürebilmektedir. Salgı bezlerince salgılanan cinsiyet hormonları beyni, vücudu ve davranışları etkilemektedir. Cinsel taciz, istenmeyen gebelikler karma eğitimle artış göstermektedir.”

 

 

Bu haber 733 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...