Çin Heyeti, Antalya’da yatırım ve işbirliği fırsatları için incelemelerde bulundu

17 Kasım 2013 14:44

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) organizasyonu ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin önemli sanayi eyaletlerinden biri olan Hebei’den fabrika yöneticileri ve resmi görevlilerden oluşan heyet Batı Akdeniz’e geldi. BAKA’nın yaklaşık 2 yıldır temasta olduğu heyet yetkilileri, Antalya’da elektrikli araçlar, güneş panelleri, tarım makineleri, traktörler ve cam sanayi başta olmak üzere işbirliği imkânı gördükleri sektörlerde incelemelerde bulundu. 6 kişilik Çinli heyet, Antalya’daki iki günlük programlarında Serbest Bölge, Ticaret ve Sanayi Odası, OSB’ler, firmalar ve Uluslararası Antalya Üniversitesi’nde görüşmeler yaptı.

BAKA, Antalya, Isparta ve Burdur ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik yeni bir organizasyon gerçekleştirdi. BAKA’nın organizasyonuyla ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için yapılabilecekleri belirlemek üzere Çin’in sanayisi en gelişmiş eyaletlerinden Hebei’nin Xingtai bölgesinden Antalya’ya gelen Xingtai Bölgesel Yönetim Ticari İlişkiler Başkan Vekili Gao Shengli’nin başkanlığındaki 6 kişilik heyet, Antalya’da ilk olarak Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Antalya Yatırım Destek Ofisi’ni (YDO) ziyaret etti. BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek, Çinli heyete Antalya, Isparta ve Burdur ekonomisine ilişkin bilgilendirici bir sunum yaptı.

Antalya’ya ilk kez gelmekten ve ilin ekonomisi hakkında detaylı bilgi sahibi olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Vekili Gao Shengli, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ve Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip Bilgili’nin kendilerini Çin’de ziyaret etmeleri sonrasında Batı Akdeniz’e geldiklerini söyledi. Çin’e daha önce gelen Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ile de görüşmeler yaptıklarını hatırlatan Shengli, iki taraf arasında ticaret ve ortak yatırım konularında önemli fırsatlar olduğunu söyledi. Shengli, Pekin’e400 kilometreuzaklıktaki Hebei Eyaleti’nin hızlı trenle 1.5 saatlik mesafede olduğunu, eyalet sınırları içinde Çin’in ve dünyanın en büyük silikon, kaşmir, cam, fren sistemleri ve traktör üreticisi fabrikalarının bulunduğu bilgisini verdi.

ÇİNLİ HEYET ATSO’DA

Çinli heyet, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ATSO) ziyaret etti. ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, Çin heyetine öne çıkan sektörler hakkında bilgi verdi. ATSO Meclis üyesi Mustafa Karabağır’ın da bulunduğu toplantıda Hüseyin Barut, Antalya’nın turizm ve tarımda Türkiye’nin en önde gelen ili olduğunu, Çin heyeti ile özellikle güneş panelleri ve elektrik enerjisi alanlarında ortak çalışmalar yapılabileceğini söyledi. Antalya’nın yılda 11 milyon turistle dünyanın en çok turist çeken destinasyonlarından biri olduğunu hatırlatan Barut, buna karşın Antalya’ya sadece 898 Çinli turistin geldiğini söyledi. Çin’in 2013 yılını ‘Türkiye Yılı’ ilan etmesinin sevindirici olduğunu belirten Barut, “Çin ile her alanda ilişkileri geliştirmek için Oda olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Antalya’da firma ziyaretlerinde bulunan konuk heyet, Antalya Serbest Bölgesi’ni (ASB) de ziyaret etti. ASB’nin 2013 yılında 800 milyon dolara yaklaşan ticaret hacmi, 114 firması ve 3 bin 800 çalışanı ile Türkiye’nin en başarılı serbest bölgelerinden birisi olduğunu söyleyen ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, Çinli yatırımcıları davet ederek; “Antalya Serbest Bölgesi, üretici firmalar için sağlanmış bulunan kurumlar vergisi muafiyeti ve metrekaresi yıllık 2.42 dolarlık açık alan kira bedeli ile yatırımcılar için çok cazip fırsatlar sunuyor” diye konuştu.

BAKA’nın organizasyonu ile Antalya’da bulunan Çinli heyet, Antalya Serbest Bölgesi’de firma ziyaretleri de gerçekleştirdi. Çinli heyet elektronik otomasyon parçaları üreten Bihl Wiedeman, her türlü elektronik kablo üretiminde bulunan Wagner Kablo ile elektrikli otomobil tasarımları yapan İmecar Elektronik firmalarında incelemelerde bulundu.

Bihl Wiedeman firması Antalya yetkilisi Murat UYANIK, ürettikleri elektronik otomasyon parçaları ve elektronik arayüz master bileşenlerinde Alman teknolojisi ile Türk mühendis ve işçiliğini birleştirdiklerini belirtti. Wagner Kablo Yönetim Kurulu üyesi L. Hilmi ÜNSAL da, özellikle otomotiv ve diğer taşıtlarda kullanılan elektronik kablolarda sektörün öndegelen firmalarından olduklarını, yapmış oldukları hesaplamalara göre dünyada her 10 araçtan birinde kendi üretimleri olan Wagner Kablo mamullerinin kullanıldığını söyledi. Antalya Serbest Bölge’de elektrikli araç tasarımlarında bulunan İmecar Elektronik yetkilisi Mark LANDER ise, yapmış oldukları çalışmalar neticesinde benzin maliyetlerinin sıfırlanacağını, bu alanda prototip üretimlerini tamamladıklarını kaydetti.

ÇİNLİ HEYET ANTALYA OSB’DE

Çin Hebei eyaleti Xingtai bölgesi işadamları heyeti, Antalya Organize Sanayi Bölgesi ile firmaları da ziyaret etti. Antalya OSB’yi beğendiklerini ifade eden Çin Hebei eyaleti heyeti, güneş enerjisi alanında çözümler üreten Clean Word Enerji firması ile görüştü. Yıllık 15 MW’lık güneş paneli üretim kapasitesi olan Clean Word'ün Ar-Ge Müdürü Ahmet Keller, firma çalışmaları hakkında Çinli heyete bilgi verdi. Hebei eyaleti işadamları özellikle güneş panelleri bileşenlerinin Antalya’da ortak yatırımla üretilebileceğini; ancak öncelikle pazarda yeterli talebin oluşması gerektiğini kaydetti.

Çinli işadamları, Ahşap Geliştirme Teknolojileri (AGT) firması hakkında bilgiyi de AGT Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Söylemez’den aldı. Çin ekonomisinin büyük bir büyüme trendinde olduğunun herkesin malumu olduğunu söyleyen Mustafa Söylemez, AGT olarak önümüzdeki yıl Çin’de düzenlenecek dünyanın en büyük mobilya fuarına katılacaklarını ifade etti.

BAKA organizasyonuyla Batı Akdeniz’de bulunan Çinli heyet, güneş kollektörleri alanında sektörün lider kuruluşlarından Sergün Enerji’yi de ziyaret etti. Sergün Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel, Çinli heyeti bölgeye getiren BAKA’ya teşekkür etti. Tamer Uğurluel, bir çok alanda işbirliği imkânı olduğunu, özellikle de yeni nesil vakum tüplü güneş kollektörlerinde kullanılan ve ısı verimini artıran cam tüplerin Çinli yatırımcılar ile ortaklaşa yapılabileceğini kaydetti.

Çinli heyet, Antalya OSB’de daha sonra Batı Akdeniz’in en büyük cam işleme tesisi olan Antcam’da incelemelerde bulunarak firma yetkilileri ile görüştü. Antcam Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen, firma olarak çift cam ve lamine cam alanlarında faaliyet gösterdiklerini, ürünlerinin Norveç, Kazakistan, Ukrayna gibi birçok ülkeye ihracat edildiğini söyledi. Çin’in Avrupa ve Kuzey Afrika gibi pazarlara uzaklığı ve uygulanmakta olan kotalar nedeniyle, Çinli firmalar ile Türkiye’de ortak yatırım yapmanın her iki tarafın da çıkarına olacağını kaydeden Kemal Özgen, Çinli heyet ile kendilerini görüştüren BAKA’ya teşekkür etti.

UAÜ’DE LİTYUM PİL PROJESİ

Uluslararası Antalya Üniversitesi’ni (UAÜ) de ziyaret eden Çin Hebei Eyaleti heyeti, üniversitenin Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüğü uzun ömürlü lityum pilleri projesi hakkında bilgi aldı. Üniversitenin öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Camcı, proje ekip başkanı olarak proje hakkında daha önce İngiltere’de çalışmalar yürüttüğünü, Antalya’da başlatmış oldukları proje ile güneş panelleri maliyetlerinde önemli bir yer oluşturan pillerin ömürlerini uzatmayı ve maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Projenin yeni başladığını ifade eden CAMCI, 5 farklı firmanın bir konsorsiyum kurarak ortak olduğu projenin yaklaşık 2 yıllık Ar-Ge çalışmaları ile tamamlanacağını kaydetti. BAKA organizasyonu ile Batı Akdeniz’de bulunan Çin Hebei eyaleti işadamları heyeti, Antalya ziyaretlerinden sonra görüşmelerde bulunmak üzere Burdur ve Isparta’ya geçti.

 

 

 

Bu haber 1117 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...