“İnsanlığın ortak kültürel mirasıdır”

15 Kasım 2013 16:33

CHP İl Teşkilatı, Muharrem Ayı dolayısıyla dün parti binası önünde vatandaşlara aşure dağıttı.

CHP Isparta Belediye Başkan Adayı M. Lütfi Çakmakçı, CHP İl Başkanı Vedat Şenol ve partililerin katıldığı aşure dağıtımına, vatandaşın da ilgisi yoğundu.

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, aşurenin insanlığın ortak kültürel mirası olduğunu belirterek, aşure ayının tüm insanlığa barış getirmesini temenni etti.

Şenol; “Kültürler, insanları bir arada tutan, yaşam sevinçleri yaratan değerlerdir. Çoğu kültürler vardır ki;Barış ve sevgiyi çağırır.Toplumsal dayanışmayı ,hep birlikte var olmayı öğretir.Kendisiyle birlikte komşusunu da düşünen değerler yaratır.Elindekilerle büyük değerler yaratmayı öğretir.

Aşure, İslam inancına göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh'un Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığı bir tatlıdır. Yapılışında temel olarak buğday, kuru fasülye, nohut, şeker, pirinç kullanılır. Süsleme amacı ile de ceviz, çam fıstığı,badem, nar,susam,tarçın, kuruyemiş,meyve ve baharatlar kullanılır.Tatlı hiçbir hayvansal ürün içermez.

Aşure, Dünyanın diğer uluslarında ve inançlarında da vardır. Aşure benzeri tatlılar yapılıp dağıtılmaktadır. İnsanlığın ortak  kültürel mirasıdır.

Aşure ayı tüm insanlığa barış getirmesi dileğimizle hayırlı olsun” açıklamasını yaptı.

Edilen duaların ardından aşure dağıtımı yapıldı.

Bu haber 589 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...