ABD’de şizofreni hastalığına neden olan genleri keşfetti

12 Kasım 2013 15:47

Daha 33 yaşında olan Ispartalı Dr. Süleyman Gülsüner, yaklaşık 3 yıl önce Kırıkhan’da el-ayak üzerinde yürüme hastalığı için bir ailenin genetik şifresini çözmüş ve adını dünyaya duyurmuştu. Gülsüner şimdi de Amerika’da bir ekiple birlikte şizofreni hastalığına neden olan genleri keşfetti.

Isparta’nın genç değeri Dr. Süleyman Gülsüner, dünya tıp bilimine damgasını vurdu. Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim görevlisi iken Hatay Kırıkhan’da el-ayak üzerine yürüme rahatsızlığı bulunan ailenin genlerini çözen Dr. Gülsüner, bu başarısıyla İsveç'in Göteborg kentinde insan genetiği alanında en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilen 'Isabelle Oberle Young Investigator Award' ödülünü kazanmıştı. Bu başarısından sonra Amerikalı bilim adamlarının da dikkatine çeken Dr. Gülsüner, Washington Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marie Claire King ve ekibi tarafından Amerika’ya davet edildi. 3 yıldır Amerika’da ekibiyle çalışmalarını sürdüren Gülsüner, tıp dünyasında çığır açarak, şizofreni hastalığına neden olan 54 yeni gen keşfetti.

“İLKOKULDAYKEN BİLİM ADAMI OLMAK İSTİYORDU”

Baba Hüseyin Gülsüner, oğlunun genç yaşta dünya tıp bilimine damga vurmasından dolayı haklı bir gurur yaşıyor. 3 çocuk babası Gülsüner, Süleyman’ın ilkokul çağlarında araştırmaya meraklı olduğunu söyledi. Gülsüner, “İlkokuldan beri bilim adamı olacağım diyordu. Daha ilkokuldayken ben ona mikroskop aldım. Kurbağa yakalıyor ve inceliyordu. Hiç okumasa 5 bin kitap okumuştur. Okumaya ve araştırmaya çok meraklı. İlkokul, ortaokul ve liseyi Isparta’da okudu. Liseden sonra 9 Eylül Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi’ni kazandı. Süleyman’ı büyük fedakârlıklarla okuttum” dedi.

KEŞFETTİĞİ GENLER OTİZM VE ZEKÂ GERİLİĞİ GİBİ

HASTALIKLARI AYDINLATMAK ÜZERE KULLANILIYOR

Öte yandan ABD'de çalışmalarını sürdüren Dr. Gülsüner ve çalıştığı ekibin yürüttüğü 3 yıllık çalışmada, şizofreni hastalığına neden olan 54 yeni gen keşfedildi. Bilim dünyasında beyin kaynaklı hastalıkların şifresinin çözülmesi yolunda büyük heyecan uyandıran Dr. Gülsüner'in çalışmasında geliştirdiği yöntemler, otizm ve zekâ geriliği gibi hastalıkları aydınlatmak üzere kullanılmaya başlandı. Çalışmada, bulunan gen mutasyonlarının özellikle baba yaşının ileri olduğu durumlarda sperm hücrelerinde ortaya çıktığı da saptandı.

BEYİNLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA BAŞLIYOR

Dr. Süleyman Gülsüner, mutasyon saptanan genler arasında beyin gelişimi ve sinir sisteminde sinyal iletiminden sorumlu çok önemli genlerin bulunduğuna işaret ederek, farklı hastalarda saptanan genlerin anne karnındaki gelişimsel dönemde beynin 'prefrontal korteks' adı verilen bölümünde etkileşim ve uyum içinde çalıştıklarının ortaya çıktığını da saptadıklarını belirtti. İnsan beyninin işlevselliğini kazanması ve bunu devam ettirebilmesinin binlerce proteinin ve genin etkileşimiyle oluşan iletişim ağlarının bütünlüğünü korumasına bağlı olduğunu vurgulayan Dr. Gülsüner, “Bu ağlarda yer alan bir ya da bir kaç genin bozulması tüm sistemin göçmesi ile sonuçlanabiliyor. Şizofreni hastalarında mutasyona uğrayan genlerin birden fazla network ağı oluşturması klinik olarak farklı özelliklere sahip hasta gruplarının farklı mekanizmalar sonucu ortaya çıktığını gösteriyor. Bu bulgular hem insan beyninin nasıl geliştiğini anlamamızı sağlayacak hem de klinik olarak da çeşitlilik gösteren şizofreni hastalığını biyolojik gruplara ayırmamıza ve hedefe yönelik ilaçlar geliştirmemize olanak verecek” dedi.

 

Bu haber 1238 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...