´´Özel sektör günü kurtarayım derken geleceği öldürüyor´´

4 Kasım 2013 15:28

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, özel sektörün günü kurtaran ucuz fiyat politikası nedeniyle gülcülüğün geleceğini tehdit altında bıraktıklarını ileri sürdü.

Dünyada 'gül çiçeği' üretimi ve 'gülyağı' denilince akla ilk Isparta ve Bulgaristan geldiğini ifade eden Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, ancak son yıllarda bu durumun değiştiğini belirtti. Birçok ülkenin bugün gül üretimi yapıp piyasaya girdiğini belirten Çelik, Isparta'nın kalitesinin mutlaka ön plana çıkarılması gerektiğini kaydetti. Gülbirlik olarak yıllardır kaliteli gül ürünleri üretip gerek yurt içi gerek yurt dışına pazarlamasını yaptıklarına dikkat çeken Çelik, "Birçok ülkenin bu piyasaya girdiği göz önüne alındığında biz bu piyasada rekabet edebilmek için kalitemizi ortaya koymalıyız" dedi. Bu alanda Gülbirlik'in çabalarının tek başına yeterli olmayacağını sözlerine ekleyen Çelik, "Isparta dışında onlarca gül ürünü işleyen özel firma var. Bu firmalar da kalite konusunda elini taşın altına koymalı" dedi.

ORTAK ÇALIŞMA YAPILMALI

Isparta adı altında ortak çalışma yapılmasının yararlı olacağını savunan Çelik, "Gülçiçeği alım sezonu geldiğinde bazı özel firmalar gülçiçeğinin kilogram alım fiyatını çok yüksek tutarak günü kurtarmanın peşine düşüyor. Bu son derece yanlış. Belki günü kurtarabilir ama önümüzdeki 3- 5 yılda bu durum gülü fiyat politikası bakımından bitirir. Çünkü bilerek piyasa yüksek tutulursa gülyağının pazarlaması da zarar etmemek adına yüksek olacaktır" diye konuştu.

YUNANİSTAN BİLE GÜL SEKTÖRÜNE GİRDİ

Bulgaristan'ın ardından son yıllarda başta Çin olmak üzere Fas, Afganistan, Hindistan, Azerbaycan, Ukrayna, Suudi Arabistan ve hatta Yunanistan'ın sektöre girdiğini açıklayan Çelik, "Bu da, Türkiye ve dolayısıyla Isparta olarak bizi olumsuz etkileyecektir. Bu etkiyi ortadan kaldırmak için kalitemizden asla ödün vermememiz gerekiyor. Bu sadece Gülbirlik ürünleri için değil, özel sektörün ürettiği gül ürünlerinde de böyle olmalıdır. Aksi takdirde hep birlikte kaybederiz” dedi.

Bu haber 661 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...