“Cevherin üzerindeyiz ama farkında değiliz”

2 Kasım 2013 11:37

Ticaret Borsası'nın ödül törenine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, “Tarım ve hayvancılığın önemini anladık ama bu sektörden hakkıyla para kazanmayı beceremedik. Bir cevherin üzerinde oturuyoruz” dedi.

TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Ticaret Borsasınca düzenlenen Tarım Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Budak, Antalya, Burdur ve Isparta'nın birlikte düşünülmesi gerektiğini belirtti. Artık sınırların kalktığını, bir ilde üretilen bir ürününün diğer ile katkısının olduğunu kaydeden Budak, Isparta'yı zenginleştirecek en önemli sektörün tarım olduğunu ifade ederek bu toprağın cevheri, madeni ve petrolünün tarım olduğunu vurguladı. Isparta'nın Türkiye elma üretiminin beşte birini, dünya gül yağı üretiminin ise yarısından fazlasını karşıladığına dikkati çeken Budak, bu ürünlerin çok daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

“ÇOK ÇALIŞIYORUZ AZ KAZANIYORUZ”

Tarımın emek yoğun bir sektör olduğunu belirten Budak, Türkiye'de sarfedilen emeğin karşılığının alınamadığını, Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın sadece tarım ve hayvancılık ürünü ihracatından 50 milyar dolar gelir elde ettiğini kaydetti. Türkiye'nin tarımdaki kazancının 12 milyar dolar olduğunu vurgulayan Budak, şöyle devam etti; “Biz çok çalışıyoruz ama az kazanıyoruz. Burada bir yanlışlık var. Tarım eskisi gibi bir geçim kaynağı değil, en büyük kazanç kapısıdır. İnsanlar petrolsüz yaşayabilir ama gıdasız yaşama olanağı yok. Gıda sektörü artık dünyanın en önemli stratejik sektörü durumunda. Tarım ve hayvancılığın önemini anladık ama bu sektörden hakkıyla para kazanmayı beceremedik. Bir cevherin üzerinde oturuyoruz ama farkında değiliz. Parayı başkasına kazandırmışız. Bu işi hızla tersine çevirmemiz gerekmektedir."

FİRMALARA ÖDÜL

Budak, tarımdan elde edilen gelirin arttırılması için tarımın bilimsel araştırmalarla desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve Budak, Isparta'da tarım sektöründe en fazla işlem hacmi gerçekleştiren ve ihracat yapan firma temsilcilerine ödüllerini verdi.

TESCİL İŞLEM ŞAMPİYONLARI

1-Hediye Un Fabrikası İm. San. Tic. Aş.

2-Gülbudak Gıd. Soğ. Teks. İnş. Ve Tic. Ltd. Şti

3-Cebeci Süt Ve Süt Ür. Tar. Hayv. San. Ve Tic. Ltd. Şti.

4-Göl Meyve Sebze Gıda Nak. San. Tic. Ltd. Şti.

5-Erol Nak. Soğ. Hava Zir. Ür. Alım Satım Tic. Ltd. Şti.

6-Isparta İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birl.

7-Öztaş Nak. Tar. Ür. Tic. Ve Sanayi ltd. Şti.

8-Davraz Et Ve Et Ür. Hayv. Gıda inş. Nak. San. Tic. Ltd. Şti.

9-Kınalı Süt Ve Süt Ür. Zeytin ür. San. Tic. Ltd. Şti.

10-Ana Meyve Tarım Ticaret Ltd. Şti.

11-Beşler Kuruyemiş Gıda Mad. İm. Paz. Tic. Aş.

12-Gülköy Gıda San. Ve tic. A.ş.

13-Dere Un İm. San. Tic. Ltd. Şti.

14-Köseler Tarım Ür. Paz. Tic. San. Ltd. Şti.

15-Aliefendioğulları

İHRACAT ŞAMPİYONLARI

1-Asya Meyve Suyu Ve Gıda Pz. San. Aş.

2-Orma Orman Mahsülleri İntegre San. Tic. Aş.

3-Robertet Gülyağı İtriyat San. Tic. Ltd. Şti

4-Bys Tekstil San. Ve tic. Ltd. Şti.

5-Ana Meyve Tarım Ticaret Ltd. Şti.

6-Şahlanlar Gıda San. Tic. Ltd. Şti.

7-Paşam Tar. Tur. Gıda san. Pazarlama Ltd.Şti

8-Sebat Gülyağı Ve Uç. Yağ. Kozm. İnş. Mak. Tur. Tic. Ltd. Şti.

9-Köklü Tarım Nak. Gıda san. Tic. Ltd. Şti

10-Gülbirlik Gül-Gülyağı Tar. Sat. Kooperatifi

 

Bu haber 1065 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...