“AKP’nin yüzde 29’luk adayı ile yüzde 68’lik adayını çok merak ediyorum!”

31 Ekim 2013 15:26

BASA’nın Ekim ayı oy oranlarını içeren son anketi siyasi partileri birbirine düşürdü. CHP İl Başkanı Vedat Şenol, “Oy oranlarının açıklanmadığı, iki partinin yarışıyor gibi gösterildiği ve bir partinin de oylarını artırdığı şeklinde kamuoyuna açıklanan araştırma yanlı bir araştırmadır. Ayrıca AKP’nin bir adayının yüzde 29, diğer adayının ise yüzde 68 oy alacağı belirtilmiş. Ben de merak ettim; Bunlar kim?” dedi.

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA) Ekim ayı araştırmasını açıkladı. Yaklaşık 1500 kişiyle yapılan araştırmada AKP ile MHP’nin şu anda başa baş gittikleri ve CHP’nin de oylarını geçtiğimiz aylara göre artırdığı belirtilmişti. Hatta AKP’nin adayının çok önemli olduğu göstereceği adaya göre yüzde 29 ila yüzde 68 oranında oy alacağı da bildirilmişti.

“BASA YANLI BİR KURULUŞ”

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, anket sonuçlarını basından öğrendiklerini ve çok şaşırdıklarını söyledi. Ankette hiçbir verinin bulunmadığını ve iki parti üzerine kurgulandığı için oldukça sinirlendiklerini ifade eden Şenol, şu açıklamayı yaptı; “BASA’nın MHP yanlısı bir kuruluş olduğunu düşünüyorum. Çünkü AKP’nin adaya göre oyunun yüksek gösterilmesini abartılı buldum. Buradaki sonuçlara göre AKP ikileme girecek. Adaya göre yüzde 29 ile yüzde 68 arasında dolaşıyorum. Hangi adayım yüzde 29, hangi adayımız yüzde 68 alacak? Böyle bir garip duruma da düşebilirler.

“CHP YÜZDE 40, MHP YÜZDE 30, AKP

İSE YÜZDE 20’LERDE KALACAK”

Bizim de yaptırdığımız anketler var. ama objektif anketler. Çünkü kendimizi görmek istiyoruz. Yaptığımız değerlendirmelere göre partimiz yerel seçimlerde yüzde 40, MHP yüzde 30’larda ve AKP de yüzde 20’lerde oy alacak. Bakın bizim verilimiz rakamlara dayanıyor. CHP Isparta’da 40 binin üzerinde oy alacaktır.

“ARAŞTIRMADA UÇURUMLAR VAR!”

Öte yandan tekrar konumuza dönmek gerekirse AKP’nin adayı yüzde 29 ile yüzde 68 arasında gösteriliyor. Hata payı artı, eksi yüzde 3 gösterilmiş. Bu kadar uçurum olabilir! CHP ve AKP’nin oyunda artış var deniliyor ancak oy oranları açıklanmıyor. MHP ve AKP yarışıyor diyorlar ama bu yarıştaki veriler açıklanmıyor. Böyle bir anket çalışması inandırıcı değil. Burada bir manipülasyon olduğunu düşünüyorum.  Burada AKP ile MHP’yi yarıştıran, CHP’yi yok sayan bir anlayış var. Anketler istatistikî değerlendirmelerdir. Ancak anket sonuçlarında veriler paylaşılmış. BASA taraflı, ısmarlama anketler yapıyor. Kesinlikle inandırıcı değil.

“BU ANKETİN AÇIKLANMASI ABES BİR DURUM”

Bir partinin oy oranı anketlerde yüzde 29-68 arasında gidiyorsa anket şirketinin bu anket sonucunu açıklaması bile abes bir durum. Türkiye’de hiçbir partide bu kadar oy oranı yok.

Anket yapılırken soru olarak ne sorulmuş? Adayı beğenirsem, ya da beğenmezsem diye mi sorulmuş? CHP ve MHP’nin oy oranları yok. Buradaki çalışma sübjektif olmuş. Anketler objektif olmalı. Ama ben Türkiye’deki anket çalışmalarının yüzde 90’ının taraflı olduğuna inanıyorum. Bu bizim partimiz için de geçerli. Geçen ankette MHP’yi birinci gösterdiler. Şimdi de AKP ile MHP’yi yarıştırıyorlar. Yerine göre çalışmayı esnaf arasında yapmışlar. Ben de esnafları dolaşıyorum. Anketin inandırıcı olmaması sonuçlarında net bilgi olmamasından anlaşılıyor.”

 

 

Bu haber 787 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...