Binlerce kişiye birlik çağrısı yapıldı solcular ve sağcılar ayrı kutladı!

31 Ekim 2013 15:25

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen Fener Alayı etkinlikleri Isparta’da ayrı ayrı düzenlendi. Günler öncesinden birlik ve beraberlik çağrısı yapılmasına rağmen sol görüşlüler ile sağ görüşlülerin Fener Alayını ayrı ayrı organize etmesi kamuoyunda garip karşılandı.

Isparta’da önceki gün akşam düzenlenen Fener alayına binlerce kişi katıldı. Sol görüşlü örgütlerin oluşturduğu etkinliğe katılım yoğun olurken, sağ görüşlü grupların düzenlediği etkinliğe ise daha az katılım oldu. Günler öncesinden halka Fener Alayı etkinliği için birlik ve beraberlik çağrısı yapılmasına rağmen kutlamaların bu şekilde yapılması herkesi şaşırttı.

İLK DEFA FENER ALAYI SİVİL ÖRGÜTLER TARAFINDAN DÜZENLENDİ

Bu arada Cumhuriyetin 90. Kuruluş yılı Isparta’da bu yıl farklı kutlandı. Sabahki resmi törenin ardından akşam da ilk kez sivil örgütler tarafından Fener Alayı yürüyüşü düzenlendi. CHP başta olmak üzere Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim-İş sendikası gibi örgütlerin çağrısıyla düzenlenen fener alayı yürüyüşüne binlerce kişi katıldı.

SLOGANLARLA YÜRÜDÜLER

Valilikten gerekli izinlerin alınmasının ardından belediye binası önünde ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle toplanan vatandaşlar davullar eşliğinde trafiğe kapatılan Mimar Sinan Caddesi üzerinde yürümeye başladı. Yürüyüş sırasında "Ne mutlu Türküm diyene", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Atatürk gençliği görev başına" sloganları atan çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kalabalık gençlik marşı eşliğinde Hükümet Meydanı'na geldi. Fener alayı etkinliği saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Andımızın okunmasıyla son buldu.

ISPARTA’DA TARİHİ BİR AKŞAM

Hükümet Meydanı’nda CHP İl Başkanı Vedat Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada, Isparta'da ilk kez sivil çağrıyla bir Cumhuriyet bayramında fener alayı etkinliği düzenlendiğini bildirdi. “Cumhuriyet bizim rejimimiz. Bizim hayat tarzımız” diyen Şenol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim hayat tarzımıza müdahale ettikleri için bu yürüyüşü düzenliyoruz. Cumhuriyetin anlamını anlatmak için bu yürüyüşü düzenliyoruz. Vatandaş haklarını sahiplensin. Cumhuriyetin sunduğu demokratik yaşam tarzını benimsesin. Türkiye muz cumhuriyeti değil. Bizler bu esere sahip çıkarsak Cumhuriyet sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu nedenle tüm vatandaşlarımız çağırdık. Muhteşem bir yürüyüş yaptık. Isparta tarihi bir akşam yaşadı.”

MHP AYRI TAKILDI

Öte yandan CHP ve sivil toplum örgütlerinin Fener Alayı çağrısına iştirak etmeyen MHP, aynı saatlerde bir yürüyüş düzenledi. İlk grubun arkasından belediye önünde başlayan yürüyüş Isparta Oteli’nin yanında sona erdi. Yürüyüş grubunun arkasında da belediye hizmet araç filosu korna ve sirenler eşliğinde geçiş yaptı. Daha sonra belediyenin araç filosu mahalleler arası dolaştı.

MHP’NİN AYRI YÜRÜMESİNİ ANLAMADIK

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, her siyasi partiye olduğu gibi MHP’ye de Fener Alayı yürüyüşü için çağrıda bulunduklarını dile getirerek, “MHP’nin bizden ayrı bir grup oluşturmasını anlayamadık. Çünkü bizim yürüyüşümüzde ne bir siyasi slogan ne de siyasi bir bayrak vardı. Sadece Cumhuriyet adına yapılan bir yürüyüştü. Gayemiz ortaktı” şeklinde konuştu.

 

 

 

Bu haber 1229 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...