1/100.000 Ölçekli ÇDP üzerinde tartıştılar

28 Ekim 2013 15:46

Vali Özkan: “Planla ilgili beklentinin çıtası yanlış bir eksene kaymış”

Nuri Selçuk: “Isparta 200 bin nüfuslu bir kasaba olarak kilitlenmiş”

 

Vali Vahdettin Özkan ile Belediye Meclis Üyesi Nuri Selçuk, 1/100.00 Ölçekli Çevre Düzeni Planı konusunda ilk defa bir araya geldi. 7 Kasım’da askı süresi sona erecek olan planla ilgili önemli tespitlerde bulunduklarını açıklayan Selçuk, Isparta’yı kasaba görünümünden kurtarmaya çalıştıklarını bildirdi. Vali Özkan ise gelen talepler doğrultusunda “1/100.000’lik planla ilgili beklentinin çıtası yanlış bir eksene kaydı gibi” yorumunu yaptı.

 

Vali Vahdettin Özkan ile Belediye Meclis Üyesi Nuri Selçuk, Isparta’nın yeni 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı hakkında istişarede bulundu. Planlama yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda tavsiyelerde bulunan Vali Özkan, bu planın mahalli bir plan değil master düzeyde bir plan olduğunu söyledi. 

“ISPARTA’YA GELMEDEN ÖNCE NOTLARIM

ARASINDA BU PLAN DA VARDI”

Bu anlamda planda “Şu da olsun, bu da olsun” demenin ancak kendimizi bağlayacağını belirten Özkan, şunları söyledi; “Isparta’ya gelmeden önce şehrin vizyonu ve geleceğiyle ilgili aldığım bazı notlar vardı. Bunlardan birisi de bu plandı. O zaman sordum ‘Bakanlıkta imzada olduğu’ söylendi. Bakanlıktaki makamları aradım. Ama istenilen düzeyde girdi sağlanamamış. Belki de çok iyi bir taslak olsa da kimse bilmiyor. Böyle bir planlamada şehrin tüm dinamikleri katılımıyla yapılmış bir plan, algı yönünden iyi bile olsa sıkıntılı olur. Biz onlardan planı geri aldık. Bu olağanüstü bir durumdu. Daha sonra tüm sektör temsilcileri çağrıldı. Bu plana giydirilmesi gerekenler nelerdir, önerilerin sunulması istendi. Çalışma yapılıp, ilgili bakanlığa sunuldu. Bakanlığa şunu söyledik; ‘askı döneminden sonra ilgili bürokratlar tekrar ilimize gelsin. Buna katkı sunacak arkadaşlar da gelsinler. Son şekli beraber verilsin.’ Onlar da kabul ettiler. Şuana kadar da hangi kurumdan, kişiden öneri varsa dikkate alınıyor.

PLANLA İLGİLİ BEKLENTİNİN ÇITASI

YANLIŞ BİR EKSENE KAYDI GİBİ

Bu planı bakanlık yapıyor. Bir ili değil 3 ili kapsıyor. 1/100.000’lik planla ilgili beklentinin çıtası yanlış bir eksene kaydı gibi. Bu son derece master düzeyde bir planlama. ‘Planda çok şey olsun’ dediğimiz zaman kendimizi bağlamış oluruz. Planlama kültüründe bazı şeyler olmaz. 1/100.000’lik planda hem usul hem de esas yönünde takviye edilmesi gerekenler varsa sadece bir kurumun elemanları değil, geniş yelpazede çok güzel fikirler de ortaya çıkabilir.

Bu planın şöyle bir güzel yanı da var; Bir Bakanlar Kurulu ya da Meclis tasarrufu değil. Bu yüzden revize edilebilir. Ayrıca 1/100.000’lik plan için kamuoyuna baktığımızda ‘şu yok, bu yok’ deniliyor. İstekler genellikle Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisinin konuları arasına giriyor.”

“ISPARTA’YA BAKTIĞIMIZDA İSE 200 NÜFUSLU

BİR KASABA OLARAK GÖRÜNÜYOR”

Öte yandan Belediye Meclis Üyesi Nuri Selçuk ise plana baktıklarında bazı tespitlerde bulunduklarını söyledi. Isparta merkezde ticareti ve sosyal yapıyı üstünde taşıyan ne bir bulvar ne de böyle bir genişlikte bölge bulunduğunu açıklayan Selçuk, “Bu plana baktığımızda Antalya ve diğer ilçelere baktığımızda genişleme alanları mevcut durumlarının 2 katı. Bunun rengi de sarı olarak gösterilmiş. Isparta’ya baktığımızda ise 200 nüfuslu bir kasaba olarak görünüyor. Isparta; 60 bin öğrencisi olan, dünyada gülçiçeği ve Türkiye’de elma markası ile tanınan ve bunları barındıran bir şehir” dedi.

TÜM ŞEHİRLERİN GENİŞLEME ALANI BATIYA

DOĞRUDUR BİZİMKİ İSE TAM TERSİ

Bu arada bütün şehirlerin genişleme alanının batıya doğru olduğun ancak Isparta’ya bakıldığında ise batıya doğru geniş bir spor alanı koyulduğunu ifade eden Selçuk şöyle devam etti; “Genişleme bölgesinde tarım alanları var ve genişleme bölgesi Sav’a yani dağa doğru genişliyor. Yani Isparta çok korumacı bir plan altına alınmış. Kısacası Isparta’nın merkezi 200 bin nüfuslu bir kasaba görüntüsünde kilitlenmiş.

ISPARTA’NIN PATLAMASI İÇİN

YENİ BİR ŞEHRE İHTİYACIMIZ VAR

Isparta’nın hem ticarette hem de turizmde patlaması için yeni bir şehre ihtiyacımız var. Muhakkak ki tarım da önemli. Bu ikisi arasında bir tercih yapıp bütün ilçelerimizle birlikte bir şehir oluşturmak istediğimiz zaman önümüzde bir koruyucu engeller var.

ISPARTA’NIN PATLAMA YAPMASI GEREKİYOR

Sarı alan Isparta merkezde çok olması gerekir. Şehir tarım alanları ve yeşil alanlarla kısıtlanmış. Şehrin ticaret alanları batıya göre yayılmalı. Ancak merkezde batıya doğru yeşil bir alan belirlenmiş. Orası da spor alanı olarak gözüküyor. Antalya, Burdur ve diğer illere baktığımızda sarı alanların yani ticaret alanlarının daha fazla olduğunu görüyoruz. Ancak Isparta merkez için sarı alanımız az. Biz konuya çok hâkim olmadık. Kurumlar olarak bu bizim de hatamız. Ama kamuoyu olarak çok teknik bilgimiz yoktu.  Sonra biraz bilgilendik. Isparta’nın bir patlamaya ihtiyacı var. Bunun için de para kazanacak yerlerin olması gerekir.”

 

 

 

 

Bu haber 824 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...