Isparta’da volkanik tehlike yok

12 Eylül 2012 19:04

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Elitok, genç bir volkan olan Gölcük Yanardağı'ndaki volkanik faaliyetleriyle ilgili herhangi bir bulgunun söz konusu olmadığını ve yakın bir dönemde patlama riskinin bulunmadığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ömer Elitok düzenlediği basın toplantısında, Gölcük Yanardağı ile ilgili 1970 yılından bu yana 30'un üzerinde araştırma yapıldığını, en son çalışmanın ise 2008 yılında tamamlandığını belirtti.

Araştırmaya göre, Gölcük Yanardağı'nın 3 aşamada patlama gösterdiğinin tespit edildiğini kaydeden Elitok, yaklaşık 200 bin yıl önce gerçekleşen birinci patlama safhasında bir kaldera ve akma şekillerinin oluştuğunu, bu safhanın yaklaşık 50 bin yıl sürdüğünü ifade etti.

Bu 50 bin yıllık süre içinde volkanın zaman zaman patladığını anlatan Elitok, ikinci safhada ise ilk aşamada oluşan zeminde lav lobunun geliştiğini kaydetti. Üçüncü patlama döneminde, Gölcük Yanardağı'nın magma odasındaki lavların yer altı sularıyla karşılaştığını ve bu dönemde Isparta etrafında yaygın görülen ponza madeninin geliştiğini belirten Elitok, araştırmalara göre, 24 bin yıldır bölgede herhangi bir volkanik aktivitenin görülmediğini vurguladı.

Volkanizmanın yaklaşık 22 bin yıldır suskun, sessiz durumda olduğuna dikkati çeken Elitok, şunları söyledi:

"Gölcük Yanardağı'ndaki evreler dikkate alındığında, Gölcük volkanının 200 bin yıl öncesinden başlayıp, 24 bin yıl öncesine kadar devam eden faaliyetler gösterdiği tespit edildi. Son 22 bin yıldır sessiz durumda olduğu dikkate alınırsa, bundan sonra, bir öngörü olarak tekrar aktif hale gelme olasılığı olabilir, ancak bu aktiflik konusunda Isparta civarında herhangi bir bulgu söz konusu değil."

Kamuoyunda Gölcük Yanardağı'nın patlama riski bulunduğuna dair bir tedirginlik olduğuna işaret eden Ömer Elitok, bilim insanlarının gerekli çalışmaları yürüttüklerini ve endişe duyacak bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Isparta'nın bir eğitim ve turizm kenti olduğunu belirten Elitok, Gölcük volkanının patlayacağına dair olumsuz söylemlerin, kentin gelişimine zarar vereceğini savundu. "Tabiat harikası" olarak nitelendirdiği Gölcük Yanardağı'nın gezilmesi, görülmesi gereken bir yer olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ömer Elitok, "Gölcük suskun bir volkandır, ancak günümüzde volkanik faaliyetleriyle ilgili herhangi bir bulgu söz konusu değildir. Halkımız rahat olsun. Yakın bir dönemde patlama riski yoktur" diye konuştu.

Yalvaç Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin ise Gölcük'de volkanizmaya bağlı herhangi bir aktivitenin olmadığını bildirdi. Bölgenin takip edildiğini, volkanizmayla ilgili herhangi bir deprem aktivitesinin de olmadığını anlatan Şahin, Isparta'da görülen depremlerin yüzeysel ve volkanizmayla ilgisinin bulunmadığını sözlerine ekledi.

Bu haber 861 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...