“ Üniversitelerin en önemli görevlerinden biri topluma önderlik etmesi ve dönüştürmesidir”

15 Ekim 2013 22:45

SDÜ 2013- 2014 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni, Vali Vahdettin Özkan, Isparta ve Burdur illeri protokol üyeleri, kamu ve özel sektör kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. SDÜ Akademik Oda Orkestrası ve Rock Topluluğu tarafından verilen konserin ardından Üniversitemiz Kurumsal İletişim Merkezince hazırlanan tanıtım filmi izlendi.

Törenin açılış konuşmasını yapan SDÜ Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı Ersin Uçan, 1992 yılında kurulan SDÜ’nün büyük gelişme göstererek ülke çapında örnek gösterilen bir üniversite olduğunu ifade etti. Uçan, Öğrenci konseyi olarak SDÜ bünyesinde eğitim alan tüm öğrencilere ulaştıklarını ve onların sosyal ve kültürel açıdan daha iyi bir üniversite hayatı yaşamaları için özverili bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise Türkiye’nin en büyük ve önde gelen eğitim kurumlarından birisi olan SDÜ’ nün faaliyetlerini, bilimsel çalışma, araştırma-geliştirme, fikir ve ifade özgürlüğü ile çoğulcu ve katılımcı demokrasi felsefesi üzerine devam ettirdiğini söyledi. “Üniversitemiz, özgüveni yüksek ve donanımlı bireyler yetiştirme konusunda her zaman kararlı ve iddialı olmuştur.” diyen İbicioğlu konuşmasının devamında SDÜ’nün akademik ve fiziki yapılanması hakkında bilgi verdi. Bilimsel araştırma ve geliştirmelerin üniversitelerin doğal görevleri olduğunu dile getiren İbicioğlu, “Bilim, ideolojiden, siyasetten kısacası subjektif değer yargılarından bağımsız icra edilmesi gereken bir faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan bilimin yuvası olarak kabul edilen üniversitelerin de ideolojik bölünmelerden uzak, insana hizmet etmeyi temel hedef edinmiş kurumlar olması gerekmektedir. İnsanlığa hizmet etme, ülkesinde ve dünyada yaşanan gelişmeleri takip edebilme, evrensel sorunlara çözüm arama sorumluluğunu günümüzde üniversiteler üstlenmektedir. Diğer yandan üniversitelerin en önemli görevlerinden biri de içinde bulunduğu topluma önderlik etmesi ve o toplumu dönüştürmesidir. Bunun için de üniversitelerin bilgi ve aydınlanmada toplumlardan hep önde olmaları gerekmektedir” dedi. Üniversitelerin, toplumların beklentilerini dikkate alarak demokratik haklar noktasında insan psikolojisi ve fıtratına uygun belirli yaklaşımlar geliştirmesi gerektiğini vurgulayan İbicioğlu, “Biz üniversite olarak büyüyen, değişen ve dönüşen varlıklar olan toplumların ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmeliyiz.” diye konuştu.
Ülkemizde son dönemlerde üniversite sayısının hızla arttığını belirten İbicioğlu, "Anadolu coğrafyasına yayılmış olan ve her ilimizde mevcut bulunan üniversitelerimiz toplumu geliştirme ve dönüştürme işlevini yerine getirme yoluna girmiştir. SDÜ de bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmede kararlıdır. Bu manada bulunduğu şehre, bölgesine, ülkesine ve insanlığa faydalı çalışmalarına kararlı bir şekilde devam edecektir” diye konuştu. “Beşeri sermayenin iyileştirilmesinde önemli rol oynayan SDÜ, fiziki altyapısı ve yükselen profiliyle hepimizin gurur kaynağı” diyen Vali Vahdettin Özkan da insan odaklı vizyon izleyen üniversitelerin nitelikli iş gücünün oluşturulması ve toplumun geliştirilmesi açısından önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından Rektör İbicioğlu, 2013 Akdeniz Olimpiyatlar’ında halter branşında ülkemizi temsil eden SDÜ Öğrencisi Emine Şensoy Çetintürk’e altın ve teşekkür plaketi verdi. Daha sonra “2012 Yılı Bilim, Teknoloji ve Sanat Ödülü”, “2012 Yılı Teşvik Ödülü” ve “2012 Yılı Atıf Ödülü” kazananlara ödülleri verildi.

Bu haber 747 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...