Bebek ölüm hızı oranı % 0 9,26´ya düştü

7 Ekim 2013 15:42

Isparta Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda ilimizde 2008 yılında % 0 15,4 olan bebek ölüm hızı oranının 2012 yılı yılsonu itibari ile % 0 9,26'ya düştüğünü bildirdi.

Uz. Dr. Osman Aydın; Yeni doğan Canlandırma Programı’nın alanında uzman eğitimciler ve geniş bir katılımcı kitlesi ile 09-10-11 Ekim 2013 tarihlerinde Isparta Barıda Otel'de gerçekleştirileceğini duyurdu.

Aydın konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Tüm dünyada yılda 4 milyon yeni doğan ölmekte ve bunların %23'ü doğum sonrası asfıksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfıksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmektedir. Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardim edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfıksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yeni doğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yeni doğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir.

Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenir. Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir.

Sağlık Bakanlığı tarafından 1998 yılında başlatılmış olan Yeni doğan Canlandırma Programı (NRP) ile ülkemizde; Yeni doğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, sağlık personeli (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, Anestezi Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Anestezi Teknisyenleri v.s.) eğitilmiştir.

Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleriyle, temel resüsitasyon uygulamalarının yerleştirilebilmesi için, bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilmektedir.

"Doğum odasındaki herkesi" hedefleyen bu programın, ülkemizde doğumda gelişebilecek yeni doğan mortalitesini ve asfıksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde7,7'ye, neonatal ölüm hızı ise binde4,6'ya düşmüştür. İlimizde 2008 yılında % 0 15,4 olan bebek ölüm hızı oranı 2012 yılı yılsonu itibari ile % 0 9,26'ya düşmüştür.

Yeni doğan Canlandırma Programı, Eğitim Günleri İlimizin ihtiyaçları doğrultusunda planlanmış olup; alanında uzman eğitimciler ve geniş bir katılımcı kitlesi ile 09-10-11 Ekim 2013 tarihlerinde Isparta Barıda Otel'de yapılacaktır. Bu kapsamda; 08 Ekim 2013 tarihinde NRP Eğitici güncelleme, 09-11 Ekim 2013 tarihleri arasında ise NRP Uygulayıcı Eğitimi, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'ndan Kurs Sorumlusu Mehtap İbiş'in katılımı ile gerçekleşecektir.

Eğitim Programı, SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi,Birliğimize Bağlı Hastaneler;Özel Hastaneler,Aile Hekimleri ve 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görevli personelin katılımıyla gerçekleşecektir.

Isparta Sağlık İl Müdürlüğü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü olarak, Sağlık Bakanlığımız hedefleri doğrultusunda, Yeni Doğan Canlandırma Programı (NRP) eğitimi ile asfıksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amaçlanmaktadır. Eğitim toplantıları sonunda başarılı olan katılımcılara Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı Yeni Doğan Canlandırma Eğitimi (NRP) sertifikası verilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.                                               

 

 

 

Bu haber 1262 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...