“Isparta´nın 2023 Hedefi Bir Milyar Dolar ihracat olmalı”

2 Ekim 2013 15:42

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı Isparta’ya gelerek ilimizin ihracat rakamlarını açıkladı. Isparta’nın ilk 9 ayda 143,5 milyon Dolar ihracat rakamına ulaştığını ve 90 farklı ülkeye ulaştığını belirten Satıcı, “2023 yılında 500 milyon dolar hedef koymuşsunuz. Ama bizim beklentimiz Isparta gibi bir ilden 1 milyar dolar hedef” dedi.

Isparta dün önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya, Isparta ve Burdur’un ihracat rakamlarını ortaya koydu. Toplantıya; Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITB Başkanı Ahmet Adar, daire müdürleri ve çok sayıda iş dünyasının temsilcileri katıldı.

ISPARTA’NIN YAŞANAN VE YAŞATAN

MARKA ŞEHİR OLMASINI İSTİYORUZ

Toplantının açış konuşmasını yapan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın daha hızlı büyümesi için ihracata dayanan bir büyüme stratejisine daha fazla odaklanması gerektiğini bildirdi. Isparta’nın geleceği ve sürdürülebilir kalkınması için daha fazla ihracat gerçekleştirmek, dış ticaret açığını ve cari açığı azaltmak için katma-değere, yenlikçiliğe ve AR-GE'ye yönelmekten başka yol göremediklerini ifade eden Başdeğirmen şunları söyledi; “İlimizin 2023 yılı 500 milyon dolar ihracat hedefine ulaşması için ihracatta verilen desteklerin arttırılmasını ve ekonominin tüm bileşenlerinin katma-değer odaklı üretime yönelmesi gerektiğini düşünüyoruz.

ÖZEL BİR ÇALIŞMA BAŞLATTIK

Isparta’da ihracatçı firma sayısının her geçen gün artması ve Isparta ürünlerinin dünyanın her ülkesinde rağbet görmesi bizleri sevindirmektedir. İhracatımızı arttırabilmek için mevcut potansiyellerimizi ortaya koyan ve gelecek stratejisini belirleyeceğimiz özel bir çalışma başlattık. İhracat kompozisyonumuzda henüz hak ettiği yeri alamayan elma gibi ürünlerimize ihracat desteği sağlanması için çalışmalarımızı Bakanlıklar nezdinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde sürdürüyoruz.

İLİMİZDE KOZMETİK KÜMELENMESİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Isparta’nın marka değeri olan gül çiçeği üretiminin kozmetik sanayine dönüşerek daha fazla katma değer üreten ihracat odaklı bir sektör olarak gelişmesi için insiyatif aldık. Gül Vadisi projesine iştirakçi, uluslararası Akredite Kozmetik, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler AR-GE ve kalite kontrol laboratuarı kurulması için öncü olduk. Kozmetik kümelenmesi için çalışmalarımız hızla devam ediyor.

MERMERİN KÜMELENME BÖLGESİ ISPARTA

Isparta’nın ihracatında önemli yere sahip olan blok mermer ihracatının artık katma değer getiren işlenmiş mermer olarak ihracat edilmesi için yeni mermer işleme fabrikalarının Isparta’ya kazandırılması için yatırımcılara destek oluyoruz. Antalya, Isparta, Burdur ve Afyon bölgesinin mermer işlenmesi için yeni kümelenme bölgesinin Isparta olduğunu düşünüyoruz.

ITSO İKİ YENİ ŞİRKET KURDU

Öte yandan ITSO Gümrükleme ve Antrepo İşletmeciliği LTD. ŞTİ’ye ilave olarak eylül ayı olağan meclis toplantımızda Isparta Tanıtım ve Pazarlama A.Ş. şeklinde bir şirketin kurularak ürünlerimizin dünyada pazarlanmasına destek olmayı hedefliyoruz.

2023 YILI HEDEFİ 500 MİLYON DOLAR

Son olarak Ispartamızın 2023 yılı hedefi 500 milyon dolar ve tam 10 yıl kaldı. ITSO olarak Isparta’nın yaşanan ve yaşatan marka şehir olmasını istiyoruz.”

CARİ AÇIĞIN KAPATILMASI YÖNÜNDE ISPARTA’DA SEFERBERLİK OLUŞMUŞ

Diğer taraftan milli hedeflerimiz arasında olan cari açığın kapanması, dışa dayalı ekonominin parametrelerinin iyileştirilmesi yönünde Isparta’da seferberlik başlatıldığını görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Vahdettin Özkan, “Uluslararası taleplere duyarlı bir piyasa, yerel ürünlerin bu noktada markalaştırılarak iyileştirilmesi yönünde meslek kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, ticaret, ekonomi ve sanayiye dayalı örgütlerin bu noktadaki çalışmalarına büyük bir takdirle karşılıyoruz” dedi.

ISPARTA’NIN 2023 HEDEFİ 500 MİLYON

DEĞİL 1 MİLYAR DOLAR OLMALI

Son olarak bölge ihracat rakamlarını açıklayan Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) Başkanı Mustafa Satıcı, önemli konulara temas etti. Bir anlamda Isparta’nın röntgenini çeken Satıcı, verileri açıkladı. Gül yetiştiriciliğinin yanında hububat, baklagiller ve endüstri bitkilerinin yanı sıra hayvancılığın da Isparta’da oldukça önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Satıcı, “Akarsu kaynaklarının elverişliliği sayesinde, kültür balıkçılığı, özelikle alabalık üretimi de Isparta’da bir hayli yaygınlaşmış ve gelişmiş durumda.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KÜKÜRT İŞLETMELERİ ISPARTA’DA

Isparta bölgesi, jeolojik yapı bakımından çeşitli maden rezervlerine sahip. Ancak, maden sektöründe en önemli payı kükürt alıyor. Ülkemiz kükürt rezervlerinin yüzde 80’i Isparta’dadır. Türkiye’nin en büyük kükürt işletmeleri ilimizde bulunuyor” dedi.

ISPARTA, İLK 9 AYLIK DÖNEMDE 143 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPTI

Bölge ihracatına Ispartalı işadamlarının katkısının her geçen gün daha fazla arttığına dikkat çeken Satıcı, “İlk 9 aylık dönemde Isparta ilimizden gerçekleştirilen ihracat 143,5 milyon Dolar’a ve 90 farklı ülkeye ulaştı. Ancak, bu değerin 112 milyon Dolar’ı Antalya İhracatçılar Birliği üzerinden gerçekleştirildi. Isparta, Burdur ve Antalya illerinde 25 farklı sektörden ihracat yapan firmalarımıza hizmet sunan Birliğimiz, ihracatçılarımıza daha iyi hizmet sunabilmek ve bölge kalkınmasına katkısını artırmak için Ispartalı ihracatçılarımızın daha fazla desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu noktada, Isparta bölgesi ihracatının tamamının Birliğimiz üzerinden geçmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

ISPARTA’YA 1 MİLYAR DOLAR BİÇTİK

Son olarak AİB olarak 2023 yılında 5 milyar dolarlık bir hedeflerinin bulunduğunu ve Isparta’ya önemli bir rakam biçtiklerini açıklayan Satıcı, “Isparta’nın ise bu rakam içerisindeki payı 500 milyon dolar. 500 milyon dolarlık bir hedefin Isparta için yeterli olmayacağı kanaatindeyim. Dolayısıyla Isparta’ya bu noktada 1 milyar dolarlık bir pay biçiyoruz. Hedefe ulaşma anlamında herkesin 2 kat çaba harcaması gerekiyor. Türkiye’de 13 ayrı İhracatçılar Birliği örgütlenmesi var. Antalya İhracatçılar Birliği bölgesel bir birlik. 25 sektörün tamamı bizim bünyemizde. Fakat biz bölgesel bir birlik olduğumuz için 2014 yılında yapacağımız genel kurulda birliğimizin ismini tüm bölgemizi kapsayacak şekilde değiştirmek ve düzenlemek istiyoruz. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olabilir ya da farklı talepler gelebilir” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 733 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...