Ağaç işlerinde çalışacak eleman bulunamıyor!

30 Eylül 2013 15:26

İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, 2013 yılı 1. dönem işgücü piyasası talep araştırması yapıldığını duyurdu. Ergin, yapılan araştırma sonrası ilimizde 617 açık iş bulunduğunu oranlamaya göre de Yüzde 3 kadroların doldurulmayı beklediğini söyledi.

İŞKUR İl Müdürlüğü her yıl düzenli olarak yaptığı işgücü piyasası talep araştırmasını bu yıl da yaptı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de her 100 işyerinden 28'ünde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 48'inde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Isparta genelinde ise 617 açık iş olup açık iş oranı yüzde 3,50 çıktı. Bir başka ifadeyle Isparta da her 100 kişilik kadronun 97’si dolu yüzde 3’ü ise doldurulmaya hazır.

EN ÇOK AÇIK İŞ ORANI DİĞER HİZMETLERDE

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, araştırma sonuçların ı şu şekilde açıkladı: ‘’Araştırmanın sonuçlarına göre Isparta’da açık iş oranı yüzde 3,50'dir (617 kişi). Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 5,52 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Diğer Hizmet Faaliyetleri sektörünü yüzde 4,90'lık açık iş oranı ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri ve yüzde 4,73'lük açık iş oranı ile İmalat sektörü izlemektedir.

EN FAZLA AÇIK İŞGÜCÜ GÜLYAĞI USTASI VE MAKİNECİSİNDE

En fazla açık iş Gülyağı Üretim Ustası ve Makineci (Dikiş) mesleğindedir. Isparta’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Gülyağı Üretim Ustası, Makineci (Dikiş), Diğer İmalat ve İlgili İşçiler(Makine İle), Garson (Servis Elemanı), İnşaat Kalfası (Genel), Ağaç Biçme Makinesi Operatörü(Hızarcı/Keresteci),    Pazarlamacı, Balık Temizleme İşçisi, Satış Danışmanı, Ön Muhasebeci meslekleri olduğu tespit edilmiştir.

İşgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilgi öne çıkmıştır,

Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 64 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 24,7 oranında lise ve dengi eğitimler, yüzde 16,8 oranında lise altı eğitimliler ve yüzde 10,8 oranında lisans eğitimliler talep edilmektedir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 72,4'ünün mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 57,5'inin fiziksel yeterliliği, yüzde 44,3'ünün takım çalışması becerilerini, yüzde 39,6'sının iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 26,5'inin hesap yapabilmeyi, yüzde 20,2'sinin bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 20,1'inin sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 18 inin satış ve pazarlama kabiliyetini, yüzde 14,2'sinin proje tabanlı çalışabilmeyi ve yüzde 3,7'sinin yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edilmiştir.

Temininde güçlük çekilen mesleklerin başında Ağaç Biçme Makinesi Operatörü (Hızarcı/Keresteci) gelmektedir.

ELEMAN BULMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİLEN

MESLEKLERİN BAŞINDA AĞAÇ İŞLERİ GELİYOR

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Ağaç Biçme Makinesi Operatörü(Hızarcı/Keresteci), Meyve sebze Ayıklama İşçisi, Pazarlamacı, Şoför-Yük Taşıma, Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik), Gülyağı Üretim Ustası, Diğer İmalat ve İlgili İşçiler(Makine İle ), Satış Danışmanı, Aşçı, Makineci (Dikiş) şeklindedir. İşverenlerin yüzde 67,7'si eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak "yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını", yüzde 64,7'si "tecrübeli eleman bulunamamasını", yüzde55,2'si "meslekte eleman bulunamamasını", yüzde 24'ü "çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini" ve yüzde 12,9'u "önerilen ücretin yeterli bulunamamasını" göstermiştir.

Bu araştırma kapsamında "567" işyeri için veri derlenmiştir. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da yer aldığı "Isparta İşgücü Piyasası Analizi Raporu" Ekim ayı içerisinde yayınlanacaktır.’’

 

Bu haber 893 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...