“Sorumluluğu alamayan vatandaş kesinlikle kedi, köpek almasın”

26 Eylül 2013 16:01

Pet Kliniği işletmecisi Veteriner Hekim Emin Şenışık, son zamanlarda sayılarında ciddi artış yaşanan cins kedi ve köpekler için ilginç veriler ortaya koydu. İşletmeciliğe başladığı gün 50 hayvan kaydı var iken bugün sadece kendisinde 10 bin hayvan kaydı bulunduğunu ifade eden Şenışık, “Eskiden caddelerde sokak köpeği olurdu, şimdi cins köpekler dolaşmaya başladı. Kişiler kedi ve köpeği alıyorlar ama aradan 15 gün geçince bakamadıkları için sokağa salıyorlar” dedi.

Sonbahara girdiğimiz şu günlerde cadde ve sokaklardaki köpekler risk oluşturmaya başladı. Hatta çoğu mahallerde vatandaşların köpek saldırılarına uğramalarından dolayı şikâyetler artarak devam ediyor. Bu durumun nedenleri araştırıldığında ise yine buna insanların sebep olduğu ortaya çıktı.

HAYVAN BAKMAK BÜYÜK SORUMLULUK

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Pet Kliniği işletmecisi Veteriner Hekim Emin Şenışık, yaz mevsimi başlangıcında genelde vatandaşların kedi, köpek gibi evcil hayvanlar aldıklarını ancak, 10-15 gün zorluğunu görünce dışarı bıraktıklarını belirtti. Hayvan bakmanın basit bir şey olmadığını ifade eden Şenışık, “Çok büyük bir sorumluluk” dedi.

ÇİP TAKILSIN ÖNERİSİ

Öte yandan hayvanların iyi takip edilebilmesi ve sokağa bırakılmasının önüne geçilmesi için bir öneride bulunan Şenışık, “Hayvanlara çip takılması gerekir. Bir kişi kedi ya da köpek edindiği taktirde hayvana çip takıldığı zaman o hayvanla ilgili ne yapıldığı, kime ait olduğu bilinir. Bu durum kaybolması durumunda da yarar sağlar. Bu nevi kimlik gibi şey. Hayvanın deri altına yerleştirilen bu çip sayesinde o hayvanı takip edebiliyorsunuz.

CEZASI DA OLMALI

Hayvanlar çiplendiği zaman başıboş olarak dışarıya da bırakılamaz. Bırakıldığı takdirde kime ait olduğu belli olur. Ayrıca cezası olursa kolay kolay bırakılmaz. Çip sayesinde hayvanların sağlık durumları da kontrol altında olur. Ne zaman aşılandığı ve hangi sağlık müdahalelerin yapıldığı bilinir. Hayvanların üremesinin, telef olmasının önüne de bu sayede geçmiş olabiliriz.

AVRUPA’YI ÖRNEK ALALIM

Çip sisteminin yurtdışında güzel örnekleri var. Ayrıca cezalarının da olması vatandaşa sorumluluk yüklüyor ve hayvanı bırakamıyor. Yurtdışında hayvana kötü baktığı, aşısını, tedavisini yaptırmadığı, aç bıraktığı takdirde cezai müeyyide uygulanıyor. Hayvan elinden bile alınıyor” dedi.

GÖREVE BAŞLADIĞIMDA 50 HAYVAN

KAYDIM VARDI ŞİMDİ 10 BİNİ GEÇTİ

Diğer taraftan Isparta’da açılan ilk pet kliniği olduğunu ifade eden Şenışık, “13 yıl önce açtığım zaman ‘burada ne işin var Köy Garajı’na git orada veterinerlik yap’ dediler. İlk açıldığımızda 50 hayvan kaydımız vardı. Şuanda kayıt sayısı 10 bini geçti. Devamlı gelen hastalarım var. Bu sayı giderek artıyor. Bilinçli bakmak isteyen vatandaş ilgileniyor. Ama bakamayıp sokağa bırakanlar da oluyor. Ayrıca hayvan bakımının ekonomik külfeti de var. Evde 1 canlı fazla yaşamış oluyor.

CADDELERDE CİNS KÖPEKLER DOLAŞMAYA BAŞLADI

Eskiden sokaklarda sokak köpeği olurdu, şimdi cins köpekler dolaşmaya başladı. Çok çok artmaya başladı. Bir şekilde bunun önüne geçmek lazım. Sorumluluğu alamayan vatandaş kesinlikle kedi, köpek almasın” uyarısında bulundu.

KÖPEK SAHİBİNİN MİZACINI ALIR

Son olarak tehlikeli köpeklerin sayısında da ciddi anlamda artış olduğunu dile getiren Şenışık, “Pitbull cinsi köpekler var. Bunlar tabii ki tehlikeli. Ama köpekten korkmamak lazım sahibinden korkmak lazım. Çünkü bir köpek sahibinin huylarını çok rahat alır. Bana gelen hasta sahiplerinden köpeğin mizacına bakarak, sahibinin de mizacını tanıyabiliyorum. Hayvana ne verirseniz, onu alırsınız” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 774 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...