Mülakat uygulamasını protesto ettiler

26 Eylül 2013 15:51

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı tarihindeki en büyük yandaş kadrolaşmayı protesto etmek için MEB önünde büyük bir eylem yaptı. Eyleme Isparta Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.

Yönetici atamalarında yazılı sınavın yanı sıra mülakatın getirilmesi ve mülakatta yandaşlara torpilli puanlar verilerek, adam kayırmacılık yapılması nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen Türk Eğitim-Sen Şube Başkanları, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ve yönetici adayları Genel Başkan İsmail Koncuk ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi’nden Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüdü. Ancak eyleme katılanlar,  MEB önünde polis barikatıyla karşılaştı. Bakanlığın bahçesinde eylem yapılmasına izin vermeyen güvenlik güçleri ile gerginlik yaşandı. Bunun üzerine Şube Başkanları Atatürk Bulvarını trafiğe kapattı. Caddeye oturan eylemciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nı alkışlarla, düdüklerle, sloganlarla protesto etti.

Bakanlık önünde gerginlik devam ederken, kısa süreli bir arbede de yaşandı. Bakanlık önünde eylemciler, “Adınız Adalet, İşiniz Rezalet”, “Yeter Artık Susmayacağız”, şeklinde sloganlar attı.

Daha sonra güvenlik güçleri, Bakanlığın bahçesinde basın açıklaması yapmasına izin verdi. Eylemde sık sık “ Yandaş Yönetim, İlkesiz Siyaset”, “Mülakatta Rezalet Bu Mu Adalet”, “Avcı İstifa”, “Adaletin Olmadığı Yerde, Ahlak da Yoktur”, “Haksızlık Var Madem, Haykır Duysun Alem”, “Yandaş Atama İstemiyoruz” şeklinde sloganlar atıldı, yuh çekildi.

“Kul Hakkı Sizi de Yakar Sayın Avcı”, “Haksızlıklar Karşısında Susanlar, Şeytanın Ta Kendisidir. Ya Uygulayanlar…”, “Ne Zulüm, Ne Merhamet, Yalnızca Adalet, Adalet”, “MEB=YMTB. Ad Değişikliği Yapıldı: Yandaşa Makam Tahsis Bürosu” şeklinde pankartların da taşındığı eylemde bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şunları söyledi: “AKP iktidarında beş tane Milli Eğitim Bakanı gördük. Bu bakanları çok eleştirdik. Ama şu anda yaşanan rezalet boyutundaki olayları bu bakanlar devrinde görmemiştik. ‘Nabi Avcı’da 60 yaşın olgunluğu var, bilim adamıdır, insanları kucaklar” dedik ama Avcı yandaşlarını kucakladı. MEB, Nabi Avcı döneminde ‘Yandaşları Koruma Bakanlığına’ dönüştü.

Nabi Avcı’ya sesleniyorum: “MEB’de 800 bin çalışan var. Herkesi kucaklayarak daha büyük adam olmaya niye niyetlenmiyorsun da, 3 tane liyakatsiz adamı müdür yapmak için kendi adını ve temsil ettiğin bakanlığın adını kirletiyorsun? Eğitim davası bu milletin gelecek davasıdır. Eğer eğitim davasında başarılı olmak istiyorsanız, tüm kurumların başına dürüst, bilgili ve liyakatli insanları getirmek zorundasınız.”

Buradan Başbakana da seslenmek istiyorum: Türkiye’de tüm kurumlarda memurların hakları gasp ediliyor. Oysa siz, bu ülkeyi, demokratik kurallar içerisinde, ileri demokrasi anlayışıyla yönettiğinizi iddia ediyorsunuz. Sayın Başbakan; kulaklarınızı, gözlerinizi kapatmayın. Bu insanları yalakalık yapmak zorunda bırakırsanız; onlar da ahlaki çizgiden uzaklaşmanın daha karlı olduğunu düşünür ve bu millet ahlaki dejenerasyona uğrar.

İstanbul, İzmir, Bursa ve haksızlık yapan tüm il müdürlerine de soruyorum: Eğitim çalışanlarının huzuruna çıkarken ahlaktan, haktan, hukuktan bahsetmeye hakkınız kaldı mı? Açıkça söylüyorum; şayet adamlarsa, bir dakika bile o koltuklarda oturmazlar, istifa ederler.

Bizim istediğimiz tek şey; adalet ve insana saygıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin şerefli birer vatandaşıyız. Bu devleti bizim ninemiz, dedemiz canını, kanını vererek kurdu. 3.5 adam mı bizim bu ülkedeki vatandaşlık hakkımızı engelleyecek?”

Konuşmanın ardından Genel Başkan İsmail Koncuk, “Nabi Avcı Terazisi”nin başına geçti. Bakan Avcı'nın, terazinin bir kefesinde bulunan “İnsan haklarına saygı, adaletli yönetim, hak-hukuk gözetme, liyakat ve kariyere göre yönetici seçme, işi ehline verme, kul hakkı yememek” yazılı ağırlıkları kaldırıp, attığını; diğer kefede “zulüm, hülle, masa başı kirli ilişkiler, ahlaksızlık, torpil, yandaşa koltuk” yazılı ağırlıklar kaldığını söyledi. Koncuk “Bunları da ben atıyorum” dedi. Koncuk daha sonra teraziyi devirdi.

Ayrıca, “kirli ilişkiler”, “güvensizlik”, “kayırma”, “belirsizlik”, “torpil”, “zulüm”, “adam kayırma”, “masa başı ilişkiler”, “hülle”, “ahlaksızlık”, “kul hakkı yeme” yazılı kâğıtlarda yerlere atıldı ve eylemciler tarafından çiğnendi.

Genel Başkan İsmail Koncuk’un Bakanlık önüne siyah çelenk koymasıyla eylem sona erdi ve eyleme katılan şube yöneticileri de Isparta’ya döndüler. 

 

 

 

Bu haber 731 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...