“Yakında havacılığın merkezi Isparta olursa kimse şaşırmasın”

25 Eylül 2013 16:03

Er-Ah Havacılık Yönetimi Kurulu Başkanı Erdoğan Cabıoğlu, Isparta’nın sportif havacılıkta parlayan bir yıldız olduğunu ve bu noktada SDÜ’de havacılık bölümü açılması gerektiğini bildirdi. Her türlü desteğe hazır olduklarını ifade eden Cabıoğlu, “Bize Afrika’dan bile öğrenci gelirken Isparta’dan gelmiyor! Bugün pilot olan birisi hem kendini hem de ailesini kurtarmış olur” diye konuştu.

Isparta’nın ve bölgenin tek uçuş okulu Er-Ah’ın Yönetim Kurul Başkanı Erdoğan Cabıoğlu, Isparta’nın havacılık alanında yavaş yavaş palazlanmaya başladığını söyledi. Hatta sportif havacılık alanında Isparta’nın parlayan bir yıldız olduğuna dikkat çeken Cabıoğlu, bunun SDÜ’de kurulacak olan bir bölümle süslenmesi gerektiğini ifade etti. 

18 GİBİ KISA BİR SÜREDE LİSANS ALINABİLİR

Pilot olmak için en az lise ve dengi okul mezunu olmak gerektiğini ifade eden Cabıoğlu, “Bir de sivil havacılık genel müdürlüğünün istediği tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak gerekir. İş bulmak için muhakkak üniversite mezunu olmanız ve çok iyi İngilizce konuşuyor olmanız gerekiyor. 14 dersimiz var. Tüm derslerimiz İngilizce. Modüler eğitim veriyoruz. Amatör ehliyet alıyorlar. Ondan sonra 14 dersten oluşan teorik eğitimleri alıyorlar. Daha sonra 86 saate kadar serbest uçuşlarını yapıyorlar. Ardından ticari uçuşlarını ve bitirme kontrollerini yapıyorlar.  Pilotluk lisansı alabilmek için öngörülen süre 18 ay. Ancak tekrar alan öğrenciler oluyor o zaman süre 30 aya çıkıyor” dedi.

ISPARTA 6 UÇUŞ OKULUNDAN BİRİ

Öte yandan Türkiye’de şuanda toplam 400 uçak bulunduğunu ve bu sayının 2023 yılında 750’ye yükseleceğini belirten Cabıoğlu, “Önümüzdeki 10 yıllık projeksiyonda ortalama 750-800 pilota ihtiyaç var. Şu anda 350’si karşılanıyor. THY, Anadolu Üniversitesi, AFA, AYJET ve Türk Hava Kurumu ve ER-AH olmak üzere Türkiye’de 6 uçuş okulu var. Bunun büyük kısmı İstanbul’da bir tanesi Ankara’da. Anadolu’da Isparta tek.

80 BİN AVRO’YA PİLOT OLABİLİRSİNİZ

Türkiye’de pilot olmanın maliyeti 80 bin Avro’ya geliyor. Pilot olan birisi Türkiye’de iyi bir geleceğe sahip oluyor. Pilot olduktan sonra ailenizin de yaşam standartları yüksek oluyor.

Amatör Havacılık olmadan sportif havacılık olmaz. Çek Cumhuriyeti’nde 8 bin lisanslı pilotumuz var. Türkiye’de ise 9 bin. Isparta’da sportif uçuş olarak yamaç paraşütü, paramotor, cayraskop çok yaygın. İlimizde sportif havacılık alanında güzel gelişmeler var.

Yerel yönetimin bu arkadaşlarımıza küçük bir yer gösterseler. Bu işe Sayın Valimizde ön ayak alabilir. Bu arkadaşlarımız tarlada uçmaya çalışıyorlar. Havalimanına uçakları getiremiyorlar. Prosedürler çok fazla. O yüzden bu arkadaşlarımızın faaliyetleri şehrimize yakın bir yerde 200-300 metreyer yapmakla sportif havacılığın gelişmesine katkı sağlanabilir. Isparta sportif havacılıkta parlayan bir yıldız” şeklinde konuştu.

YAKINDA HAVACILIĞIN MERKEZİ OLURUZ

Diğer taraftan SD. Havalimanında büyük hareketlilik olduğuna değinen Cabıoğlu, şöyle devam etti; “Ayda 1000 saatlik uçuş yapıyoruz. Bu kadar uçuşu kimse yapamıyor. Bunun için de havalimanının uygunluğu da önemli. Yılda 10.000 saat uçuş yapıyoruz. İran uçakları geliyor. THY haftada 3 gün uçuş yapıyor. Yanımızda Kara Havacılık Okulu inşaatı devam ediyor. Yakında havacılığın merkezi Isparta olursa kimse şaşırmasın.

UÇAK KAZASI TAMAMEN PİLOTAJ HATASI

Coğrafi bölge olarak biraz dağlık alanlar var. Mesleğimiz gereği çok seyahat ediyoruz. İsviçre’de Zürih’e inerken dağların arasından uçak iniyor. Orayı göz önüne alırsak Isparta düz ova sayılır. 2007’de olumsuz bir kaza yaşandı. Bunun sebeplerini farklı nedenlere bağlayanlar oldu. 19 yıldır bu işe emek vermiş birisi olarak kanaatim tamamen pilotaj hatasıdır. Bu hataya uçaktaki bazı alçalma aletlerinin kalibrasyon bozukluğu sebep olmuş olabilir. Ama bu kaza tamamen alçalma hatasından kaynaklanmaktadır. Ben gittim yerinde gördüm kazayı. Türbe tepeye kuyruğunu vurarak, düşmüştür. Havacılık gözüyle baktığımızda tamamen pilotaj hatasından olduğunu söyleyebiliriz.

SDÜ’DE BÖLÜM NEDEN KURULMUYOR

Gaziantep Üniversitesi ile 6 yıllık protokol yaptık. 2010 yılında Sayın Rektörümüz yeni rektör olduğunda kendisini ziyaret ettik ve böyle bir talepte bulunduk. Bu işi ileride üniversiteler yapacak dedik. Bizim havalimanımızda ideal bir yerde. Siz bölüm açın bizde teori olarak yardımcı olalım. Sağ olsun çok ilgi duydu. YÖK’ten de onay aldılar. Ama sonra gündeme gelmedi. SDÜ’nün bu konuya ilgi duyması lazım. Ben bir Ispartalıyım. Bu işin burada duayeniyim. 5 yıl üniversitede eğitim aldıktan sonra pilot olunabiliyor. 1 yılı dil eğitiminden oluşuyor. Bunun için ücrette olacak. Ama bunu üniversite belirleyecek. Isparta’ya bu işi kazandıralım. SDÜ’ye havacılık bölümünü kazandıralım. SDÜ’ye bu bölüm yakışır. Biz her türlü desteğe hazırız.

YURT DIŞINDAN BİLE ÖĞRENCİ

GELİYOR AMA ISPARTA’DAN GELMİYOR

Yetiştirdiğimiz pilotlardan 117 tanesi Havayollarında sağ koltukta uçuyor. İlk mezunlardan kaptan olan var. Hava kuvvetlerinden 50 mezun var. Emeklilik bekliyorlar. 29 tane mezun da iş bekliyor. Üzüldüğüm nokta sadece Isparta’dan Eğirdir’den bir pilotumuz var. Kendisi de uçuş yapıyor. Büyük imkân. Ancak maalesef Isparta ya sektörü ya da bizi tanımıyor. Bize Afrika’dan bile öğrenci geliyor ancak Isparta’dan gelmiyor. İnşallah bundan sonra Isparta’dan da öğrenci gelir.”

 

 

 

Bu haber 1046 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...