“Artık bu zulme seyirci kalınmamalı”

14 Eylül 2013 11:56

Türk Sağlık-Sen Isparta Şube Başkanı Hayati Yıldız, son günlerde ülke genelinde ve ilimizde yaşanan sağlıkta şiddet olaylarını kınadı.

Yıldız’ın açıklaması şöyle: “Basın açıklamamızın başında Genel Başkanımız Sayın Önder Kahveci’nin Van'da Ambulansta görevli 3 sağlık çalışanının yollarının kesilerek darp edilmeleri ile ilgili yaptığı açıklamadan bahsedeceğim.Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Sağlık hizmetini fedakârca yürüten sağlık çalışanları yolları kesilerek darp ediliyor, levyelerle demir çubuklarla dövülüyor. İnsanlık dışı bu vahşete dana ne kadar seyirci kalınacak. Bu zulüm daha ne kadar böyle izlenmeye devam edilecek " dedi. İnsanlıktan nasibini almamışların yaptıklarının asla yanlarına bırakılmaması gerektiğini kaydeden Kahveci "Gözünü kan bürümüş, insanlıktan çıkmışlar sağlık çalışanlarını öldüresiye dövüyor. Fakat bu yaptıkları yanlarına kalıyor. Bunu yapanları kınamak yetmez, hepsine lanet olsun diyorum. " şeklinde konuştu.

Gün geçmiyor ki ülkenin değişik yerlerinden bu tarzda haberler gelmesin. Her yerde benzer hadiseler cereyan etmektedir. Artık sağlıkta yaşanan şiddet olayları tahammül sınırını aşmıştır.  Beyaz koda (113) bildirilen 6 ayda şiddet vakası  4 bin 342’dir. Olayların yüzde 33’ü acil servislerde, yüzde 31’i polikliniklerde, yüzde 16’sı da  klinik servislerde yaşanmıştır. Şiddet olaylarına baktığımızda ne yazık ki Türkiye’de her 1 saatte bir sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır.

Burada son günlerde Türkiye’mizde meydana gelen birkaç hazin olaydan bahsedeceğiz.

Antalya’nın Kemer İlçesinde vakaya çıkan 112 ekibinde görevli sağlık personeli, alkollü olduğu belirlenen kişi tarafından darb edilmiştir. Hastanede tedavisi yapılan sağlık çalışanına 7 gün iş göremezlik raporu verildi.

Bir diğer olay Adıyaman’ın Besni İlçesinde meydana gelmiştir. İlçede vakaya giden 112 ekibindeki sağlık çalışanı arkadaşlarımız yaralı yakını tarafından fiziksel şiddete uğrayarak darp edilmiştir. Olay sonrasında bir arkadaşımızın vücudunda morluklar oluşmuş, ruhsal travma nedeniyle nöbetine devam edememiştir. ATT arkadaşımız maruz kaldığı şiddet sonrası darp raporu alarak savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur.

Bir olayda Isparta’da meydana gelmiştir. Isparta Devlet Hastanesi’ne bıçaklı yaralanma olayı sebebi ile  sevk edilen A.T. isimli şahsın yakınları Acil Serviste hemşire ve doktorlarla tartıştı. Çıkan arbedede hastane güvenlikleri ile hasta yakınları arasında yaşanan kavgadan hemşirelerden Ümmühan Y. ve sağlık çalışanı Eşref K, darp edilerek nasiplerini almış oldular.

Buradan bir kez daha yetkililerin dikkatini çekmek istiyoruz.Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete karşı önlem alın, çalışanlar rahat ve huzurlu bir şekilde hizmet üretsinler diyoruz.

Ayrıca tüm Türkiye’de sağlıkta şiddetin en aza indirilmesi için yapılması gerekenler vardır. Sağlık çalışanına şiddet, kamu görevlisine darp olarak algılanıyor ve cezai yaptırımı az. Cezaların caydırıcı olması için TCK’da bir düzenleme yapılmalıdır. Sağlıkta şiddet sadece basit bir darp olmaktan çıkarılarak, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın sağlık hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suçlarının da cezası olmalıdır.

Tutuklu yargılama gibi caydırıcılığı olan unsurlar hayata geçirilmelidir. Bu konuda da artık sabrımız kalmamıştır. Bir an önce sağlık çalışanlarının şiddetin en aza indirilmesi adına bekledikleri çalışmalar hayata geçmelidir. Bu konuda artık ciddi adımlar atılmalıdır.

Isparta Türk sağlık-Sen yönetimi olarak şiddete uğrayan sağlık çalışanlarımıza acil şifalar diliyoruz. Sendikamız Genel Merkezi, Sağlık Bakanlığı'na başvuru yapmış ve ambulanslara polisin eşlik etmesi ile beraber, Emniyet Genel Müdürlüğü ile bir protokol yapılmasını istemiş, ilk müdahale sırasında güvenlik güçlerinin de bulunmasını talep etmiştir. Yaşanan bu vahşet tabloları, talebimizin ne kadar haklı ve gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Artık bu zulme seyirci kalınmamalı önlem alınmalıdır. Ayrıca sağlıkta şiddete ağır cezalar getirecek yasal düzenlemelerde bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu taleplerimizi yeniliyor ve kamuoyu ile paylaşıyor, saygılar sunuyorum”.

 

Bu haber 600 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...