“Kentin vizyonuna katkı sunacak bir Çevre Düzeni Planı yapılmalı”

7 Eylül 2013 13:34

Isparta’da kısa bir süre önce görevine başlayan Vali Vahdettin Özkan, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), Ticaret Borsası (ITB), işadamları derneklexri ve İl Genç Girişimcileri Kurulu’nun katılımıyla oluşturulan Ortak Akıl Platformu’nun üyeleriyle biraraya geldi.

 BAKA, Oda, Borsa, işadamları dernekleri, üniversite, kent konseyi gibi önemli kurum temsilcilerinin katıldığı kentin önceliklerini belirleme ve çözüm önerilerini değerlendirme açısından çok önemli olan ortak akıl toplantılarının çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Özkan, “Çevre Düzeni Planı ortak akıl etrafında analiz edilmeli. Kentin vizyonuna katkı sunacak düzlemde tanzim edilmesi için katkı sunulmalı. Kentin sosyo-ekonomik kalkınmasını tahakkuk ettirmeye yönelik projelerde elbirliği yapılması, fikir üretilmesi bizleri de çok memnun etti” dedi.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan’ın onur konuğu olduğu Ortak Akıl Platformu Teraspark’ta toplandı. Isparta Kadın Girişimciler Kurulu’nun ev sahipliğindeki toplantıya; BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Numan Tamer, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Meclis Başkanı Osman Şahlan, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile yönetim kurulu üyeleri, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Isparta Genç Girişimciler Derneği Başkanı Ahmet Kabalak, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gözde Çağlar ile kurul üyeleri, İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Uğur Büyükçulcu, IGSİAD Başkanı Alper Bayhan, IGİAD Başkanı Adem Demiralay, bir önceki dönem ITSO Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Ahmet Tahir Bakal, Isparta Süleyman Demirel OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut, SDÜ’den öğretim üyesi Teknokent Genel Müdürü Yrd.Doç.Dr. İrfan Ateşoğlu katıldı.

‘ÖNERİLER İÇİN GEÇ KALMAYALIM’

Çevre Düzeni Planı’nın ana gündem maddesi olduğu toplantının açılış konuşmasında BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, birlikte hareket etme kültürünün önemine dikkat çekti. Ortak Akıl Platformu’nun üyeleri adına toplantıyı onurlandırdığı için Isparta Valisi Vahdettin Özkan’a teşekkür eden Tuncay Engin, “Bugüne kadar 8 ortak akıl toplantısı yapıldı. Amacımız bölgemize değer katmak¸ katkı sağlamak. Burada üniversitemiz, ticaret ve sanayi odamız, ticaret borsamız, kalkınma ajansımız, kent konseyimiz, kadın girişimciler ile genç girişimciler kurullarımız, işadamı derneklerimiz, Teknokent var. Her ay toplanıyor, bölgemize neler katabiliriz değerlendirmesini yapıyoruz. Isparta’ya yön verecek çalışmaları başlatıyor, takipçisi oluyoruz. Birlikte birçok şey yapılabileceği konusunda örnek oluyoruz. Isparta’ya yön verecek çalışmalarda öncülük ediyoruz. Katkı sağlayan tüm platform üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

BAKA Genel Sekreteri Engin, toplantının ana gündem maddesi olan ve ilin tamamında tarım ve yatırım alanlarının nerelerde yapılacağını düzenleyen temel belge niteliğindeki Çevre Düzeni Planı konusunda geç kalınmamasını istedi. Tuncay Engin, “Hayati derecede önemli çevre düzeni planıyla ilgili ilaveler ve değişiklik önerileri önemli. BAKA olarak bizim, il özel idaresi, yatırımcı kuruluşlar, ticaret ve sanayi odası, borsa ve üniversitemiz gibi bütün kuruluşların bu konuya el atması gerekiyor. Geç kalmadan planla ilgili görüşlerimizi aktaralım. İleride neden böyle oldu dememek için tüm kurumlarımız sürece katkıda bulunmalı. Planda yapılacak hata, telafisi imkansız zararlara yol açabilecektir. Bu nedenle çok önemli hususa dikkatlerinizi çekmek istiyorum” diye konuştu.

‘ORTAK AKIL ETRAFINDA ANALİZ’

Isparta’nın geleceğinde söz sahibi olan ve üniversite, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarını bünyesinde barındıran Ortak Akıl Platformu toplantıya katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Isparta Valisi Vahdettin Özkan da, temel dinamikleri ve gelişimi kentin önceliklerini değerlendirme açısından Ortak Akıl Platformu’nun üyeleriyle biraraya gelmenin önemini vurguladı. Ortak Akıl Platformu’nun toplantısının kent için çok önemli olduğunu belirten Vali Özkan, platform üyelerinin birlikte hareket etmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Isparta Valisi Özkan, şöyle devam etti:

“Çevre Düzeni Planı ortak akıl etrafında analiz edilmeli. Kentin vizyonuna katkı sunacak düzlemde tanzim edilmesi için katkı sunulmalı. Kentin sosyo-ekonomik kalkınmasını tahakkuk ettirmeye yönelik projelerde elbirliği yapılması, fikir üretilmesi bizleri de çok memnun etti. Toplantının ilimizin kalkınmasına vesile olacak iyi çıktılarla sonuçlanacağını ümit ediyor, Valilik olarak her türlü katkıyı sağlayacağımızı ifade ediyor ve başarılar diliyorum.”

ÇEVRE DÜZENİ PLANI ÖNERİLERİ

Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili ise, Çevre Düzeni Planı’na ilişkin BAKA’nın önerileriyle ilgili sunum yaptı. Isparta kamuoyunun görüşlerinin Özel İdaresi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazılı olarak iletilmesi gerektiğine dikkat çeken Bilgili, ilgili kurumlarla görüşülerek hazırlanan Çevre Düzeni Planı için tespit edilen önerilerle ilgili bilgi verdi. BAKA Isparta YDO Koordinatörü Bilgili, önerilerin ana başlıklarla havaalanı çevresinde havacılık ve ileri malzeme ihtisas sanayi bölgesi kurulması, mevcut organize sanayi bölgesinin genişletilmesi, ikinci OSB alanının belirlenmesi, hayvancılık yatırımları için bölgeler, spor kompleksleri sosyal tesisleri ile yeşil alan ve inanç turizmine yönelik günübirlik tesislerin kurulabileceği turizm alanları olduğunu söyledi.

Toplantıya ev sahipliği yapan TOBB Isparta İl Kadın Girişimler Kurulu’nun BAKA’dan Doğrudan Faaliyet Desteği aldığı ‘Kadın Girişimciliği Potansiyelinin Ortaya Çıkarılması Durum Tespiti ve Yönlendiricilik Projesi’ hakkında katılımcılara bilgi verildi. SDÜ Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Nilüfer Negiz, projeyle Isparta’da kadın girişimcilik kültürünün geliştirilmesinin hedeflendiğini, bölgenin potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına yönelik araştırma, istatistiki veri, planlama, analiz ve raporlama çalışmaları yapılacağını ve Isparta kırsalını temsilen bir ilçe, bir belde ile bir de köy seçildiğini söyledi. Yalvaç İlçe merkezi ve Güneykent Beldesi’nde özellikle kent merkezi dışında yaşayan ve girişimcilik yönü eksik olan kadınların bu yönlerinin ortaya çıkarılması hedeflendiğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Negiz, destekleri için BAKA’ya teşekkür etti.

Teknokent Genel Müdürü Yrd.Doç.Dr. İrfan Ateşoğlu da, marka şehir olma konusunda neler yapılması gerektiği, pazarlama yaklaşımıyla marka oluşturma sürecini konusunda sunum yaptı. Isparta’nın nasıl güçlü marka şehir olabileceği sorusuna cevap arayan Yrd.Doç.Dr. Ateşoğlu, marka şehir olmanın ana başlıklarını turizm, tarım, sanayi, eğitim ve sağlık olarak açıklayıp sürdürülecek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 

Bu haber 819 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...