Yurt ve apartlar öğrenci avında

6 Eylül 2013 15:41

Üniversite kayıtlarının başlamasıyla birlikte şehirde bulunan özel yurt ve apartlar öğrenci kapma yarışına girdi. Bulundukları yerin dışında otogar karşısındaki caddede de konuşlanan yurt ve apart yetkilileri başvuru standı açarak şehre gelen öğrencileri beklemeye başladılar.

2013 – 2014 Öğretim Yılında Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 19 bin 023 öğrenci kontenjanı verilen Süleyman Demirel Üniversitesini tercih eden 15 bin 413 öğrenci kayıt yaptırmak için şehre geldi. Üniversiteye kayıt yaptıranların sayısının ek kontenjanlarla birlikte 20 bini bulması bekleniyor.

YURT VE APARTLAR ÖĞRENCİ AVINA ÇIKTI

Bu durum, üç aydır öğrencilerin yolunu gözleyen ve şehirde faaliyet gösteren Özel Yurt ve Apartların yetkililerini harekete geçirdi. Özel yurtlar, devlet yurduna yerleşemeyen öğrencileri kapmak için adeta yarışıyor. Ücretler ise 350 lira ila 500 lira arasında değişirken, peşin ödemelerde öğrencilere yüzde 10’a varan indirim uygulanıyor.

500 LİRAYA KADAR ODA VAR

Uzun bir maratonun ardından üniversiteyi yeni kazananlar için kayıtlar geçtiğimiz Pazartesi başlarken, öğrencileri ve velileri zorlu bir süreç daha bekliyor. Kimi öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURTKUR) yaptığı başvuru sonucunda devlet yurduna kabul edilirken, açıkta kalan öğrenciler ise barınma sorununu çözmek için adeta savaş veriyor. Öğrenci kapma yarışındaki özel yurtlarda ücretler aylık 350 liradan başlayıp 500 liraya kadar çıkıyor.

DOLULUK 2 HAFTA İÇİNDE % 100’E ULAŞMASI BEKLENİYOR

Yurtkur’a bağlı genel ücret uygulaması yapılan yurtlarda aylık yatak ücreti 105 lira iken, bu para öğrencilerden 3’er aylık dönemlerde tahsil ediliyor. Aynı yurtlar için alınacak depozito ücreti ise 175 lira. Özel yurtlarda öğrencilere tek kişilikten 8 kişiliğe kadar çeşitli oda seçenekleri sunuluyor.

İNTERNETTEN SERVİSE KADAR HİZMET VAR

Bu yurtlarda internet, 7/24 sıcak su gibi pek çok hizmet ücretsizken, İstanbul dışındaki illerde ücretlere kahvaltı ve akşam yemeği de dahil ediliyor. Eski öğrencilerin Haziranda kayıt yenilediği yurtlar halihazırda yüzde 50 doluluğa sahipken, yurt sahipleri önümüzdeki 2 haftada doluluk oranının yüzde 100’ü bulacağını belirtiyor.

 20 BİN YENİ ÖĞRENCİ GELECEK

Öte yandan, 2013 üniversite yerleştirme sonuçlarına göre Süleyman Demirel

Üniversitesini tercih döneminde 15 bin 413 kişi tercih etmişti. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından SDÜ'ye verilen 19 bin 23 kontenjandan 15 bin 413'ünün ilk yerleştirmede dolduğu belirtildi.  Buna göre; doluluk oranlarının fakültelerde yüzde 91.13, yüksek okullarda ise yüzde 80 olduğu belirtildi.

Ayrıca; Üniversite tercihlerinde Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesinin kontenjanları yüzde 100 oranında tercih edilirken, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin kontenjanı yüzde 94.66, Fen-Edebiyat Fakültesinin kontenjanı yüzde 91. 52, Teknoloji Fakültesi kontenjanı yüzde 86.93, Mühendislik Fakültesinin kontenjanı yüzde 82.49, Orman Fakültesinin kontenjanı yüzde 74.89, Ziraat Fakültesinin kontenjanı ise yüzde 69.21 oranında doldu.

Eğirdir Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu ile Yalvaç Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun kontenjanları da yüzde 100 oranlarında doldu.

EK KONTENJANLA TÜM FAKÜLTE VE MYO’LAR DOLACAK

Süleyman Demirel Üniversitesinde boş kalan Fakülte kontenjanlarının ise verilen ek kontenjan ile tamamen dolması bekleniyor.

 

Bu haber 615 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...