Isparta’ya 15 Bin Memur Yetmiyor

5 Eylül 2013 15:43

Isparta’nın 2008 yılında 12 bin 566 olan kamu görevlisi sayısı % 23 oranında arttı. Devlet Personel Başkanlığı (DPB)’nın yayınladığı kamu görevlilerine ilişkin istatistiklere göre Isparta’daki memur sayısı 15 bin 428’e yükseldi.

Devlet Personel Başkanlığı (DPB), kamu görevlilerine ilişkin istatistikleri yayımlıyor. Bu rakamların bilinmesi oldukça önemli. İstatistiklerden önemli sonuçlar elde ediliyor ve diğer ülkelerle kamu personeli rejimi ve sayısı üzerinden karşılaştırmalar yapılabiliyor.

MEMUR SAYIMIZ YETERLİ DEĞİL

Ülkemizde sanılanın aksine devlet memuru sayısı yeterli değil. Son yıllarda memur sayısında hızlı bir artış yaşansa da, memur sayısı - nüfus oranına bakıldığında, Türkiye’nin OECD ülkeleri ortalamalarının altında kaldığı görülüyor. OECD verilerine göre bir kamu çalışanı Avusturya’da ortalama 18, Kanada ve Fransa’da 12, Finlandiya’da 9, Almanya’da 18, Hollanda’da 19, ABD’de 13 kişiye hizmet verirken 74 milyon 724 bin nüfusu olan Türkiye’de 2 milyon 584 bin kamu çalışanı bulunuyor. Yani 1 kamu çalışanına yaklaşık 29 kişi düşüyor. Bu durumda kamu çalışanları, bir çok kurumda iş yoğunluğuyla boğuşuyor.

ISPARTA’DA BİR MEMUR 42 KİŞİYE HİZMET VERİYOR

Ülkemizde memur dağılımını etkileyen birçok faktör var. Hayat pahalılığının olduğu büyük illerimizin yanı sıra, sosyo-ekonomik gelişim endeksinde alt sıralarda yer alan şehirlerimizde de memur sayıları nüfusa oranla düşük. Örneğin, İstanbul’da bir memur 46 kişiye, Şanlıurfa’da 48, Isparta’da 42, Mardin’de 35, Van’da 34 vatandaşa hizmet veriyor.

KADIN MEMUR SAYISI % 36’DA KALDI

Son beş yılda ülkemizde istihdam artışının genelinde kadınların payı şimdiye kadar hiç olmadığı şekilde artış gösterdi. Ancak halen daha kadınların istihdamdaki payı gelişmiş ülke oranlarına ulaşabilmiş değil. Özel sektör - kamu sektörü ayrımı yapıldığında kadınların kamuda daha fazla yer bulmalarına karşılık rakamlar istenilen düzeyde değil. DPB istatistiklerine göre kamuda erkek egemen bir personel yapısı var ve kadınlar kamu istihdamında daha az yer bulabilmiş durumda.

Haziran 2013 istatistiklerine göre bakanlıklar, bağlı ve ilgili kuruluşların yanı sıra KİT’lerde istihdam edilen 2 Milyon 584 bin 623 kişinin yalnızca 933 Bin 215’i kadın.

 

 

Bu haber 635 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...