“Sorunların çoğu olduğu gibi duruyor”

3 Eylül 2013 16:18

Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, Yeni Adli Yılın başlaması dolayısıyla bir açıklama yaptı. Gökmenoğlu’nun açıklaması şöyle: “Adli Yılının Yargıçlarımıza, Savcılarımıza, Avukatlarımıza, Yargı çalışanlarımıza, ülkemize, ülkemiz hukukuna hayırlı ve uğurlu olmasını Isparta Baro Başkanlığı olarak diliyor; Bu vesileyle aramızdan ayrılmış olan Yargı çalışanlarını da Rahmetle anıyoruz.

Anayasal demokrasilerde, diğer bir deyişle anayasal bir devlette, temel hak ve özgürlüklerin korunması konusunda merkezi öneme sahip olan organ, “yargı organı”dır. Onun için yargının bağımsız ve tarafsız olması gerekir. Temel hak ve özgürlüklerin korunması ve güvence altına alınmasını öngören hukuk devletinin en önemli kurumlarından birisi “adil yargılanma hakkı”dır. Bu hakkın uygulanması, korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi; bağımsız mahkemelerin, tarafsız ve donanımlı yargıçların, insan haklarına saygılı, sanığın aleyhine olduğu kadar lehine olan delilleri de toplamak suretiyle gerçeğin ortaya çıkmasına, adaletin gerçekleşmesine katkı yapacak bilgili ve sorumlu Savcıların ve yine bilgili, sorumlu, cesur ve bağımsız Avukatların varlığına bağlıdır.

AVUKATSIZ YARGILAMA OLAMAZ

Sav, savunma, yargıç, yargılama faaliyetinin vazgeçilmez üç unsuru olmakla birlikte, demokratik hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin merkezini savunma hakkı oluşturur. Yargılama faaliyetinin merkezine savunmayı, yani Avukatı koymadığınızda, onun adı yargılama olmaz, yargısız infaz olur. Yine avukatın saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede, yargıç ve savcının, aynı şekilde yargıç ve savcının saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede avukatın saygınlığı olmaz. Avukatın kalitesinin artması, Yargıç ve Savcıların kalitesinin artmasına, Yargıç ve Savcıların kalitesinin artması da Avukatların kalitesinin artmasına bağlıdır.

Tek bir vatan üzerinde, tek bir bayrak altında, özgür ve egemen; başı dik, onuruyla yaşayan bir ulus olarak; hukukun egemen olduğu bir toplum halinde yaşamak, çocuklarımıza ve torunlarımıza, yani geleceğimize bırakacağımız en önemli mirastır. Hukukçular olarak, bu çok ağır sorumluluğun bilincindeyiz. Bu uğurda her türlü özveriyi gerçekleştirme kararlılığındayız.

SORUNLARIN ÇOĞU OLDUĞU GİBİ DURUYOR

Son birkaç yıldır adli yıl açılış törenlerinde, özelde hukuku ve hukukçuları ilgilendiren; genelde toplumumuzun özgürlük ve güvenlik içinde yaşamasını olumsuz etkileyen, hukuksal nitelik taşıyan pek çok sorunu, endişelerimizi, çözüm önerilerimizi dile getirmeye çalıştık. Ancak, bugün, diyebiliriz ki bu sorunların çözümü bir yana, sorunların çoğu olduğu gibi dururken; bir kısmı da giderek ağırlaşmakta ve hatta yeni yeni sorunlar gündeme gelmektedir. Son dönemlerde TBMM Anayasa Komisyonunun çalışmaları esnasında Yargının üç ayağından biri olan Avukatlar, yeni çalışmalarda yargı bölümünde yer alması bizi sevindirmiş ancak yabancı hukuk bürolarına Türkiye de danışmanlık hizmeti verebilmesinin yolunun açılması da aynı derecede bizleri üzmüştür. Ancak Adli Yılın ilk gününde önceki yıllarda da dile getirdiğimiz, sorunlarımızı tek tek dile getirmeyeceğiz.

ELEŞTİRİLER YARGININ SAYGINLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRMEMELİ

Bizler sorunlarımızı dile getirirken, yargının savunma ayağı olarak elbette eleştirilerimizi ilettik; hatta demokratik toplumun sorgulayıcı geliştirici araçlarından biri olarak eleştirdiğimiz gibi eleştirilmeyi de talep ettik ve yararlı da bulduk. Ne var ki, özellikle yargıya ve özelikle Yargıçlara yönelik hakarete, aşağılamaya varan kabul edilemez ifade ve açıklamalar karşısında da büyük üzüntü duyduk. Yargının üçayağından biri olan bizler, savunmanlar olarak eleştiriyi ve eleştirilmeyi kabul ediyorsak da özellikle Adli yılın bu ilk gününde en çok eleştiriyi yapan bizlerin isteği, eleştirilerin yargının saygınlığına gölge düşürmemesi olduğunu da önemle belirtmek istiyor, kamuoyunun dikkatini bu noktaya çekmek istiyoruz.

Bütün bu açıklamalar ışığında;

Yargının eşit kurucuları olan bizler, AVUKATLAR;

- Cumhuriyetin değerlerini her an hatırladığımız,

-  Demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin tüm koşullarının gerçekleştiği,

- Hakimleri Bağımsız, Savcıları Teminatlı olan,

- Yargı bağımsızlığını, demokrasinin vazgeçilmez koşulu sayan,

-  Haksız ve usulsüz tutuklamaların, yargılamaların olmadığı,

-  Geçmişimizden gelen tüm değerlerimizin korunduğu,

- Yargı bağımsızlığını, Hakimlerin ayrıcalığı değil, toplumdaki her insanın hukuk devletinde yaşaması için bir zorunluluk olarak gören,

- Baroların, Avukatların, Üniversitelerin, Öğretim üyelerinin, Gazetecilerin, demokratik toplum örgütlerinin susmadığı,

- Basını özgür olan,

- Her tür şiddetin önlendiği,

- Geçmişinde olduğu gibi, bu gün de haksızlığa ve zulme karşı seslerini çıkartabilen, insanların birbirini sevdiği ve birbirini dışlamadığı bir TÜRKİYE olma özlemi ile

2013 - 2014 ADLİ YILIMIZI KUTLAR saygılar sunarız”.       

                   

Bu haber 625 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...