Elma ihracatı çok düşük, kiraz ve kayısı ise yüksek

2 Eylül 2013 15:54

Gümrük Müdürü Yahya Dolgun, Isparta’nın geçtiğimiz yıl yaptığı 200 milyon Dolarlık işlem hacminin detaylarını açıkladı. 70 milyon Dolar olan ihracatın en büyük payını kiraz ve kayısı oluştururken, en düşük ihracat ürünümüz ise elma!

Gümrük Müdürü Yahya Dolgun, Isparta’nın ithalat ve ihracattaki başlıca ürünlerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl 200 Milyon Dolarlık bir işlem hacmine ulaştıklarını başta halı, su ürünleri, mermer, orman ve tekstil gibi ürünleri ithal ettiğimizi belirten Dolgun, buna karşılık ihracatta ise en çok mevsimlik ürünlerin geldiğini bildirdi. Bununla birlikte kiraz, kayısı, üzüm başta olmak üzere meyve ihracatımızın da olduğunu ifade eden Dolgun, ‘’Tekstil ham maddesi de ihraç ediyoruz. Elma da ihracatımız çok düşük. Ama kiraz ve kayısı da yüksek ihracat yapıyoruz’’ dedi.

BİZ HALI İHTİSAS GÜMRÜĞÜYÜZ

İhtisas gümrük idarelerinin ağırlıklı olarak ithalata yönelik hizmet verdiğini dile getiren Dolgun, şöyle devam etti: ‘’İhracatta bir kısıtlama yok. Vatandaşımız yeter ki ihracat yapsın. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı özellikle Avrupa mevzuatına paralel birçok düzenleme yaptı. Bu düzenlemeler arasında ihracatın kolaylaştırılması da var. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Belgesi sahip bir firma ürettiği ürünü kendi sahasında paketleyip, kendisi gönderiyor. Direkt olarak kapı gümrüğüne gönderip yurtdışı gönderme yetkisine sahip. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Belgesi, her firmaya verilmiyor. Belirli şartları var. Böyle bir kolaylık var. Gümrüğe gelmeden ihracat yapabiliyorsunuz.

EN ÇOK SARI HATTI KULLANIYORUZ

İhracatta sarı, mavi ve kırmızı hatlar var. 2009 yılından bu yana ihracatta sarı hat uygulaması yapılıyor. İhracatımızın yüzde 80’i sarı hattan gidiyor. Sarı hatta belge kontrolü üzerinden ürün gidiyor. Firma beyan etti, belgeleri kontrol edilip, işlemi yapılıp, gönderilir. Mavi hatta direkt firma yüklüyor, belgeleri hazırlayıp gönderiyor. Daha sonra belgeler üzerinden kontrol ediliyor. Kırmızı hatta hem belgeler kontrol hem de ürün kontrol ediliyor. Sarı hattın kolaylığı belge üzerinden kontrol edilmesi.

İHRACAT OLSUN BİZ VARIZ DİYORUZ

Yurtdışından ham madde getirilir. Örneğin elyaf getiriliyor. Ben bu ürünü üreteceğim diyen firma için heyetimizi oluşturuyoruz. Araç gidiyor, fabrikada uygun bir yere boşaltıyor. İşlemlerine başlıyor, tamamlıyoruz ve ürünü teslim ediyoruz. Basitleştirilmiş usuller kapsamında bu işi yapıyoruz. Yeter ki girişimci işadamlarımız olsun. İhracat yapsın bizde varız diyoruz.

GÜMRÜĞÜN ISPARTA’DA OLMASI BİR NİMET

Bu gümrüğün Isparta’da olması büyük bir nimet. Bölgedeki firmaların ayağına kadar hizmet veriyoruz. Isparta’daki mevcut kaynakları değerlendirebilsek, Isparta’nın önemli seviyelere gelmesi gerekir. Kaynaklarına göre Isparta çok gerilerde. Özellikle gül, halı ve elma konusunda Isparta daha iyi olması gerekir. Organize sanayimiz var. İşgücü potansiyelimiz var. Ancak istenen seviyede değil.’’

Bu haber 917 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...