CHP İl Başkanı Şenol’dan Zafer Bayramı kutlaması

30 Ağustos 2013 15:38

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Şenol’un mesajı şöyle: “Türk tarihi, hiçbir milletinkiyle kıyaslanamayacak ölçüde eşsiz zaferlerle doludur.Galibiyetimizle sonuçlanan büyük meydan savaşları genellikle ağustos ayına rastlamaktadır.Bunlar arasındaki iki zaferimiz diğerlerine göre daha derin anlamlar ifade etmektedir:1071 Malazgirt Meydan Savaşı ve Başkumandan Meydan Savaşı.Birincisi olan Malazgirt Meydan Savaşı ile Türkiye Devletinin temeli atılarak Anadolu'nun Türklüğü onaylanmış;ikincisi olan Başkumandan Meydan Savaşı ile de devletimiz yeniden kurularak ülke bütünlüğümüz sonsuza kadar parçalanmayacak şekilde sağlanmıştır.Ancak 26 Ağustosta başlayıp 30 Ağustos 1922 tarihinde zaferlerle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı Türk Ulusunun küllerinden yeniden doğuşudur.

Türk milleti tarihte görülen ordu-milletlerin en üstünüdür.Ordu-milletimizin timsali "Mehmetçik"dir.O;savaşta er,barışda çiftçi ve işçidir.Halkımızı en iyi o temsil eder, en güzel şekilde o anlatır.

1.Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz tamamen elimizden alınıyor vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu.Yüzyıllardır üzerinde Bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklar düşmanlara veriliyor,bizim de bunu kabul etmemiz isteniyordu.

Türk milletinin bu durumu kabul etmesi mümkün değildi.19 Mayıs 1919 da Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla lideriyle kucaklaşan Anadolu halkı Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşını başlattı.Amasya Genelgesinin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı.Daha sonra 27 Aralık 1919 da Ankara'ya gelen Mustafa Kemal ATATÜRK 23 Nisan 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisini kurdu.Böylece hem memleketin yönetimi halka verilmiş oluyor hem de Kurtuluş Savaşı'nın merkezi Ankara oluyordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi yaptığı görüşmelerde ülkenin durumunu ve kurtuluş çarelerini aradı."Misak-ı Milli sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu  ve parçalanamayacağı görüşü"nden yola çıkarak,düşmanla mücadele kararı alındı.Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi.İlk başarı Doğu'da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı.Daha sonra Batı cephesinde Yunanlılarla 1.İnönü ve 2.İnönü savaşları yapıldı.Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılara büyük bir darbe indirilmiş oldu.Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti.Saldırı üzerine Mustafa Kemal ordularına:"Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır.Bu satıh bütün vatandır.Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz."emrini verdi.

Türk askeri,büyük bir azim ve fedakarlıklarla bu karara uydu.23 Ağustos 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle Türk Milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından sonra ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu.Sakarya Savaşı Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği  önemli bir savaş olarak tarihe geçti.Bu zafer sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal ATATÜRK'e "gazi" ünvanı ve "Mareşal" rütbesi verildi.

Türk tarihinin dönüm noktalarında biri olan Sakarya Savaşından sonra büyük bir taarruzla düşmanı yok etme karar alındı.1922 Ağustos'una kadar hazırlıklar tamamlandı.Güneydeki Türk birlikleri büyük bir gizlilik içinde Batı cephesine kaydırıldı.İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane kaçırıldı.İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılamaz hale getirilen toplar onarıldı.Yeni silahlar satın alındı.Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı.Bu hazırlıklardan sonra Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı ordumuz 26 Ağustos 1922 de düşmana saldırdı.Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi.30 Ağustosta düşman çember içine alındı.Sağ kalanlar esir alındı.Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.

Bu savaş ATATÜRK'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

İstiklal Savaşı yalnız Yunanlılara karşı değil;işgalci,istilacı,emperyalist bütün Batı dünyasına karşı kazanılmıştır.Onun temelinde Türk'ün bağımsızlık aşkı,özgür yaşama arzusu vardır.

Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman İzmir'e kadar takip edildi.9 Eylül 1922 de İzmir'in kurtarılmasıyla  yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu.

Mustafa Kemal ATATÜRK Kocatepe'den İzmir'e şöyle seslenmiştir:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları!

Afyonkarahisar-Dumlupınar büyük meydan muharabesinde zalim ve mağrur bir ordunun asıl maharebe birliklerini inanılmayacak kadar az bir zamanda imha ettiniz.Büyük ve necip milletimizin fadakarlıklarına layık olduğunuzu ispat ediyorsunuz.

Sahibimiz olan büyük Türk Milleti,istikbalinden emin olmaya haklıdır.Muharebe meydanlarındaki maharet ve fedakarlıklarınızı yakından müşahade ve takip ediyorum.Milletimizin hakkınızdaki takdirlerine vasıta olmak görevimi durmadan ve sürekli bir şekilde yerine getireceğim.

Başkumandanlığa tekliflerde bulunulmasını cephe kumandanlığına emrettim.Bütün arkadaşlarımın Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri verileceğini gözönüne alarak ilerlemesini  ve herkesin fikri güçlerini,kahramanlık ve vatanseverliğini,birbirleriyle yarışırcasına göstermeye devam eylemesini talep ederim.

ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ'DİR. İLERİ!"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı

Başkumandan Mustafa Kemal

1 Eylül 1338 (1922)

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman üyelerinin ve bütün vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramını yürekten kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyorum.

Türk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı var olmalarının yegane koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır.Bu millet hiçbir zaman hür olmadan yaşamamıştır,yaşayamaz,yaşamayacaktır...”

Bu haber 819 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...