“Sloganları aşalım artık”

28 Ağustos 2013 16:07

İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı öncesi okul idarecileriyle bir araya gelerek yeni dönemde yapılması gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu. Can bugüne kadar hep sloganlarla konuştuklarını ancak bunu aşmak gerektiğini bildirerek “Slogan olarak vatanıma bağlıyım diye insan yetiştirmek artık çok gerilerde kaldı” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, yeni eğitim yılı öncesi okul idarecileriyle yaptığı toplantıda özellikle yeni eğitim sisteminin gerçek hayatla bağlantılı olması gerektiğini ve bu anlamda idareci ve öğretmenlerin kendilerini geliştirerek farklılaşmaları gerektiğini belirterek “Eğitim yaşı yükseldikçe ve insanlarımız daha fazla eğitim almaya başladıkça farklılaşacakları yere maalesef aynileşmeye başladılar” dedi.  21. yüzyıl toplumu ve ekonomisinin artık aynı durumlarda aynı tepkileri veren değil, çok farklı tepkiler veren insan modelini öngördüğünü belirten Can, şunları söyledi; “Aklın yolu bir derken, biz eğitim sisteminin bir ürünü olduğumuz için bunu söylüyoruz. Yaşantımızda aklın yolunun bir olmadığını uyguluyoruz. Öyle olsaydı hayat donardı ve hiçbir gelişme olmazdı. Bu yaşantımızda var zaten. Ama biz eğitimciler olarak, çocuklarımıza bunu vermemiz gerekiyor. Tam da uygulanması gereken bir şehirde olduğumuzu düşünüyorum.  Eğitim kurumu temsilcilerine teşekkür ediyorum. Burada emeği en az geçen benimdir. Isparta akademik başarıda çok önemli bir yerde. Hem SBS hem de YGS/LYS’de ilk 10’un içindeyiz. Akademik başarı için yapmış olduğumuz çalışmaların bir kısmını da çocuklarımızı sorgulayan, eleştiren bir noktaya getirebilirsek daha iyi sonuçlar alabiliriz diye düşünüyorum.

SLOGANLARI AŞALIM

Bu zamana kadar hep sloganlarla konuştuk, onları da aşmanın gerektiğini düşünüyorum. Hiç kimse buradan çıktıktan sonra benim vatanseverliğimi sorgulamasın. En az bu salonda olanlardan vatanına en fazla bağlı kimse ben de o kadar vatanıma bağlı olduğumu düşünüyorum. Ama vatanına, milletine bağlı insanlar yetiştirmek gerçekten çok önemli. Burada bizim atladığımız bir şey var. Vatanına ve milletine bağlı olmak vatanına, milletine faydalı işler üretmek olduğunu es geçiyoruz. Slogan olarak vatanıma bağlıyım diye insan yetiştirmek artık çok gerilerde kaldı. Örneğin çok ulusalcı bir söylem takınan bir doktor mu vatanına, milletine çok bağlıdır, yoksa mesleğini dünya standartlarında yapan bir cerrah mı vatanına, milletine çok bağlıdır?

KENDİMİZİ İYİ YETİŞTİRMEMİZ LAZIM

Nobel ödüllü romancımız Orhan Pamuk’un bir açıklamasını okudum. Açıklamasında ortaokul ve lisede okuduğu edebiyat kitaplarını tekrar okuduğunda edebiyatçı olmasına bu kitapların hiçbir katkısının olmadığını söylemiş. Yani eğitim sistemimizde bir problem olduğunu anlatıyor. Kendimizde lise ya da üniversite hayatımızla ilgili ne hatırlayacağımızı sorgulayacak olursak, çok şey hatırlayacağımızı zannetmiyorum. Spor salonu ve kafeteryada yaşadıklarımız daha çok aklımızda kalıyor. Mesleğimizle ilgili iş hayatına başladıktan sonra bir şeyler öğrenmemiz gerekiyor. Burada kendimizi iyi yetiştirmemiş lazım.” 

Bu haber 685 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...