SDÜ uzmanlarının büyük başarısı

27 Ağustos 2013 16:21

Bebeklerinin gözünde son zamanlarda sıkça yaşanan bir sıkıntı üzerine İzmir’deki hastanelere başvuran iki aile doktorların yönlendirmesi sonucu soluğu Isparta’da aldı. Hemen müdahale altına alınan bebekler başarılı operasyon sonucu sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren SDÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında görevli Yrd. Doç. Dr. Levent Tök, “SDÜ bu alanda da geri kalmamıştır ve marka olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir” dedi.

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde hafta sonu gerçekleştirilen iki operasyonla yeni doğan Doğukan bebek ile Abdül Samet bebek kör olmaktan son anda kurtuldu. Operasyonu gerçekleştiren SDÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında görevli Yrd. Doç. Dr. Levent Tök, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek süreci aktardı. Son zamanlarda yeni doğan bebeklerde bu tür sıkıntıların sıkça yaşanmaya başladığını ve bu ameliyatı yaklaşık 3-4 yıldır SDÜ Tıp Fakültesinde gerçekleştirdiklerini bildiren Tök, “Erken doğan çocukların göz gelişiminde yaşanan bazı sıkıntılar ihmal edildiğinde körlükle sonuçlanabiliyor. Bu sorun yeni doğan ünitelerinde takip edilir. Zamanında göz doktorunun müdahalesi ile önlenebilir. Ancak zamanında müdahale edilmezse ömür boyu kalıcı körlükle sonuçlanır. Bu konuda da yeni doğan uzmanları ile göz uzmanları çok titiz davranır.

Aileler bu durumu takip edemez. Bu hastalık ülkemizde gittikçe yaygınlaşıyor. Perşembe günü haberimiz oldu. 2 ailemizin sıkıntıları bize iletildi. SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak da hastalarımızı kabul ettik” dedi.

TEŞHİS KONULUP 3 GÜN İÇİNDE MÜDAHALE

EDİLMEZSE KÖRLÜKLE SONUÇLANIR

Yeni doğan bebeklerde yaşanan bu sıkıntıların körlükle sonuçlanabileceğinin altını çizen Yrd. Doç. Tök, “Bu soruna zamanında ve en erken şekilde müdahale edilmelidir. Kritik evreye yaklaşmış bir bebek için 3 gün için de lazerle tedavi edilmezse geriye dönüşsüz evreye geçmesi muhtemeldir. Yeni doğan ünitelerinin çoğalması ve kalitesinin artmasıyla hasta sayımız daha da arttı. Çünkü çok küçük çocukların yaşatılabilirliği artmaktadır. Göz hastalıkları uzmanları da bu konuda oldukça iyi duruma geldi. Sağlık politikası olarak da bu konuda ciddi şekilde önem veriyoruz. Hastalarımız İzmir’den geldiler. İzmir’de bu hastalık için müdahalede sıkıntılar vardı. Çünkü bu müdahaleyi belli yerlerde belli kişiler yapabiliyor. Sorunun İzmir’de çözülemeyeceği anlaşıldığında uçak ambulansla İlimize sevkler yapıldı” diye konuştu.

ÖNCE İYİ DEDİLER TABURCU OLURKEN DE ACİL DEDİLER

Öte yandan Doğukan bebeğin annesi Yasemin Güler ve baba Mehmet Güler, süreci basın mensuplarına anlatırken duygulandı. İzmir’de yeni doğan bakım ünitesindeki doktorun acilen göz muayenesine gitmeleri gerektiğini belirten anne Güler, “Zaten öncesinde sıklıkla kontrolleri yapılıyordu. Hastaneden taburcu olduktan sonra 3 gün evden sonra göz doktoruna geldik, hemen ameliyata alındı. İzmir’deki doktorumuz Isparta’yla bağlantı kurduk. Bizde internet aracılığıyla prematüre bebekler için göz durumunu araştırıyorduk. Doktora da soruyorduk. Ancak bize iyi durumda olduğunu söylüyordu. Taburcu olurken acil durumda olduğu söylendi” dedi. Baba Güler ise “SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ndeki doktorumuz ve yetkililer bizimle çok ilgilendiler. Kendilerine teşekkür ederiz. Hastane de herkes bizi bekliyormuş. Allah bu durumu kimseye yaşatmasın” şeklinde konuştu. Diğer Abdül Samet bebeğin babası Cengiz Çalışır ise ikinci aydan sonra teşhisin konulduğunu belirtti ve “Araştırıldı ve Isparta’ya sevk edildi. Yetkililere teşekkür ederiz” ifadelerinde bulundu. 

Bu haber 522 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...