Ispartalı ihraç edemiyor!

27 Ağustos 2013 16:19

Gümrük Müdürü Yahya Dolgun, Isparta’nın 2012 yılında gerçekleştirdiği ithalat ve ihracat rakamlarını açıkladı. Geçen yıl Isparta’da 130 milyon Doları ithalat, 70 milyon Doları da ihracat olmak üzere toplam 200 milyon Dolarlık işlem hacminin gerçekleştiğini belirten Dolgun, “Isparta’nın birçok doğal kaynağı var ama ihracat yapamıyoruz. Çünkü risk alamıyoruz” dedi.

Isparta’da 1986 yılında kurulan ve 1. Sınıf Gümrük İdaresi vasfında olan Gümrük Müdürlüğü önemli işlere imza atıyor. İşlerinin genelde ticari faaliyetlerle alakalı olmasından dolayı pek çok çevre tarafından bilinmediklerini ancak Isparta’nın en önemli kurumlarından biri olduklarını açıklayan Müdür Yahya Dolgun, geçen yılki işlem hacimlerinin 200 milyon Dolar olduğunu açıkladı.

İTHALAT NEDEN ÇOK YÜKSEK?

Rakamlarla Isparta’nın ithalat ve ihracatını ortaya koyan Dolgun, ithalatın yüksek çıkmasının sebebini açıkladı. Müdürlük olarak Türkiye’de sadece kendilerinin halı ihtisas gümrüğü vasfına sahip olduklarını açıklayan Dolgun, “Bu yüzden Türkiye’ye giren tüm halılar Isparta’daki gümrükte işlem görüyor. Bundan dolayı ithalatımız çok yüksek çıkıyor” dedi. İhtisas gümrüğü olmanın yetkili olduğu alanda belirleyici olma anlamına geldiğini belirten Dolgun, “Bu durum ihracat anlamında bize katkı sağlamıyor. Sadece ithalat konusunda yetkiliyiz” dedi.

ÜRÜNÜ YETİŞTİRİYORUZ AMA PAZARLAYAMIYORUZ

Öte yandan Isparta’nın sahip olduğu değerlere bakıldığında ihracat rakamının çok daha yüksek çıkması gerektiğini ancak ürün pazarlanamadığı için sadece iç pazarda tüketildiğini belirten Dolgun, şöyle devam etti; “Halıyı ithalat yapacağımız yerde ihraç edeceğimiz bir duruma gelmeliyiz. Isparta’nın ikinci ürünü de elma. Türkiye elma üretiminin yüzde 25’i Isparta’dan karşılanıyor. Yıllık 600 bin ton elma üretimi var. Ancak ne kadar ihracat yapıyoruz?

HALK RİSKE GİRMEK İSTEMİYOR

Basından takip ettiğimiz kadar elmaların soğuk hava depolarında beklediğini görüyoruz. Demek ki ürünümüzün tanıtımını yapamıyoruz. Bir de Isparta halkı riske fazla girmek istemiyor. Ancak ticaret bir risktir. Riski almamız lazım. Devletimiz de ihracatta teşvikler veriyor. Pazarı bulamıyoruz ya da pazarla uğraşamıyoruz. Elmayı istediğimiz kalitede yetiştiriyoruz ama pazarlama konusunda sıkıntımız var. Diğer ürünlerde kendimizi geliştiremiyoruz, dönüşüm yapamıyoruz. Teknolojiye ayak uyduramıyoruz. El dokuması halılarda eski sistemlerle çalışıyoruz.”

HALI İHTİSAS GÜMRÜĞÜ OLMAMIZIN BİZE KATKISI ÇOK AZ

Son olarak gümrük idaresinin halı alanında yetkili olmasının Isparta’ya katkısının çok az olduğunu dile getiren Dolgun, “Isparta Gümrük Müdürlüğü, Türkiye’de el dokuması halı ithalatında tek yetkili gümrük müdürlüğüdür. Özellikle 3. ülkelerden ithalat yapılıyor. Pakistan, Afganistan, Çin, İran ve Hindistan’dan halı geliyor. Bu halılar İstanbul, Mersin, İzmir ve Ankara’dan geliyor, oralardan aktarma ile bize geliyor. Gerekli işlemleri yapıyoruz. Tam tespitini yapıp, kıymetini belirliyoruz ve vergisini alarak, ithalatını yapıyoruz.

Isparta’ya katkısı çok az. Gelen araçların yapacakları masrafları, nakliye ve getiren kişinin konaklama masrafları kadardır.

BİLİRKİŞİ NEDENİYLE BİZDE

Isparta’ya verilmesinin bir nedenini Isparta’nın el halı dokumacılığında ileri bir il olması nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Halılarda bir tereddüt olması halinde konuyla ilgili kişileri çağırıp, bilirkişi olarak tespit yaptırabiliyoruz. Daha kolay oluyor” diye konuştu.

 

Bu haber 732 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...