“İmar afları çarpık kentleşmeye neden oldu”

21 Ağustos 2013 16:01

Olası afetlere karşı Isparta’yı Kentsel Dönüşüm alanında hazır hale getirmek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu konudaki ilk adımını düzenlenen Kentsel Dönüşüm Zirvesi’yle attı. Barida Hotels’de düzenlenen zirvede konuşan Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, 1950 yılından buyana 14 kez imar affı geldiğini belirterek, çarpık kentleşmenin en büyük nedenini aflara bağladı.

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Zirvesi Isparta’ programı Barida Hotels’de gerçekleştirildi. Zirveye Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Vali Vekili Niyazi Can, Bakanlık Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Tamer İnan, il protokol üyeleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Zirvede Kentsel Dönüşüm’ün Isparta’ya sağlayacağı yararlar, uygulamadaki kolaylıklar ve finansal destekler üzerinde duruldu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM’DE DE ÖN SIRALARDA YERİMİZİ ALACAĞIZ

Zirvenin açış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili İlker Yavuz, Isparta’nın 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, Kentsel Dönüşüm’ün önemine değindi. Kentsel Dönüşüm ile sağlıklı ve güvenli yapıların oluşturulacağını vurgulayan Yavuz, “İnanıyoruz ki Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Ağustos 2013 tarihinde Isparta için verdiği Kentsel Dönüşüm startı hızlanarak, devam edecek ve Isparta 1. derece deprem bölgesi olarak Kentsel Dönüşüm alanında Türkiye’de adından söz ettirerek, her konuda olduğu gibi ön sıralarda yerini alacaktır” dedi.

HERKESİN AYAĞINA HİZMET GÖTÜRÜYORUZ

Bu arada İl Müdürlüğünün 113 personel ile hizmet verdiğini dile getiren Yavuz, yerel yönetimlerden diğer kamu kurumlarına, mühendislik ve müteahhitlik firmalarından vatandaşların ayağına hizmet götürmeye çaba harcadıklarını bildirdi. Yavuz, Kentsel Dönüşüm ile Isparta’yı yeniden inşa etmek adına gerekli özen ve gayreti mesai saati gözetmeksizin gösterdiklerini söyledi.

ISPARTA’YA KAZANÇ SAĞLAR

Vali Vekili Niyazi Can ise, deprem başta olmak üzere doğal afetler karşısında her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini belirterek, Kentsel Dönüşüm’ün Isparta’ya büyük kazançlar sağlayacağını belirtti.

TEDBİRLERİ AFETTEN ÖNCE ALMAMIZ GEREKİR

Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Kentsel Dönüşüm projesinde amacın bir afet gelmeden önce tedbirlerin alınması olduğunu bildirdi. Balta, “6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu ile afet meydana gelmeden afet riski gözetilerek tedbirlerin alınmalı ve böylece meydana gelebilecek afetlerde can ve mal kaybı yaşanmasının önüne geçilmiş olacak” dedi. Balta ayrıca Kentsel Dönüşümün amaçları arasında içinde yaşamaktan huzur duyulan, sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçların en iyi şekilde karşılanabildiği, tarihi ve kültürel mirasın yaşatıldığı, doğa ile bütünleşmiş sağlıklı, planlı ve yapılaşmasını başarmış Kentsel Dönüşüm ile afetlere hazır bir Isparta oluşturmak olduğunu bildirdi.

14 KEZ AF GELDİ, AFLAR ÇARPIKLAŞMAYI GETİRDİ

Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Kentsel Dönüşüm’ün gerekliliğinden bahsederken, çarpıcı bir tespiti gündeme getirdi. 1950 yılından günümüze kadar 14 kez imar affı geldiğini ifade eden Balta, çarpık kentleşmenin en büyük nedeni olarak bu afları gösterdi. Getirilen her affın çarpık kentleşmenin önünü açtığını ileri süren Balta, büyük depremler yaşamış olan ülkemizde artık önlemlerin daha önce alınması gerekliliğini vurguladı.

YIKILACAK 6,5 MİLYON BİNA VAR

Balta, 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili bir yasa çıkarıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Deprem öncesi yapılmış 6,5 milyon konutun güvensiz olduğunu gördük. Yıkılan binaların altından şu kadar insanı canlı çıkarmaktan daha önemli olan bu enkazların olmaması. Bu binaları ayakta tutmak lazım. Gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkacaksak bizler de 6,5 milyon konutu yıkıp, yerine sağlıklı ve güvenli bir şekilde insanlarımızın hizmetine sunmamız gerekiyor. Bunun için de yasal bir altyapı gerekiyordu ve bu da Meclisten geçti."

BELEDİYELERİMİZİ AYRIM YAPMADAN DESTEKLİYORUZ

Güvensiz, sağlıksız binaları yıkıp, yerine enerji verimliliği yüksek yeşil binalar yaparak, akabinde marka şehirler oluşturmayı hedefliyoruz. İnsanlarımızın bu alanlarda güvenli bir şekilde yaşamalarını temin etmek istiyoruz. Bakanlık olarak yasal altyapımızı hazırladık. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, buna öncelik veren belediyelerimize hiç bir ayrım yapmadan destek sağlıyoruz" dedi.

UZMANLAR BİLGİLENDİRDİ

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Tamer İnan’ın oturum başkanlığını yaptığı uzman ekip, katılımcılara Kentsel Dönüşüm Yasası ve bu yasanın getirdiği kolaylıklar hakkında bilgilendirme yaptı.

 

 

Bu haber 831 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...