“İmam Hatiplerde ihtiyaca cevap verebilecek bir pozisyondayız”

15 Ağustos 2013 16:13

Kamuoyunda ‘düz liseler kapatıldı, Anadolu Liseleri sıralama ile alıyor, tüm öğrencilere tek adres İmam Hatipler mi gösteriliyor?’ yönünde bir algı oluştuğunu ifade eden Milli Eğitim Müdürü  İlyas Can, böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, dün düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyunda okullarla ilgili dolaşan söylentilere açıklık getirdi. Hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağını ve genel lise ve diğer liseler arasında istediği okula gidebileceğini dile getiren Can, İmam Hatip Liseleri’ne de ayrı bir parantez açtı.

ADRES İMAM HATİP Mİ GÖSTERİLİYOR?

Kamuoyunda ‘düz liseler kapatıldı, Anadolu Liseleri sıralama ile alıyor, tüm öğrencilere tek adres İmam Hatipler mi gösteriliyor?’ yönünde bir algı oluştuğunu ifade eden İlyas Can, böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Her öğrencinin genel lise ya da farklı liseler arasında istediği okula gidebileceğini belirten Can, şunları söyledi: “Ortada bir havuz var. Eğitim sistemindeki değişiklikten sonra öğrenci sayısında herhangi bir artış ya da azalma söz konusu değil. Sadece okullar değişti. Ancak genel liselerimizin büyük bir çoğunluğu Anadolu Liselerine dönüştü. Birçok Anadolu Lisesi öğrencilerin tercih etmesi durumunda açıkta kalmayacak şekilde puanlara geriledi. Çünkü kaynak belliydi. Burada bir bakıma sadece liselerin üzerine Anadolu Lisesi tabelası yerleştirilmiş oldu.

ÇOK PROGRAMLI LİSE AÇILABİLİR

Bir veli ben çocuğumu sadece düz liseye göndermek istiyorum diyebilir. Bunun için bir alternatif oluşturacağız. Bakanlıkta yapılan toplantıda da gündeme geldi. Her ilde Çok Programlı Lisesi açılacak. Bu liselerin bünyesinde hem genel hem de meslek lisesi programı uygulayabiliyoruz. Sayı kaç olursa olsun talep doğrultusunda öğrencilerimizi genel liseye yönlendireceğiz. Talebin olup olmadığını ilerleyen günlerde göreceğiz.

AÇIK KONTENJANLAR İÇİN BAKANLIKTAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Anadolu Liselerine dönüştürüldükten sonra birçok okulun kontenjanlarında açık kalıyor. Kapasiteleri tam dolmuyor. Açık kontenjanların yeniden ilan edilerek, dışarıda kalan öğrencilerin yeni bir fırsat tanınacağı yönünde bir görüş birliğine varıldı. Bu konuda da Bakanlıktan bir açıklama bekliyoruz.

SINAVSIZ PROGRAMLARIN KAYITLARI 25 AĞUSTOS’TA

Sınavla öğrenci almayan okulların kayıtları 25 Ağustos’ta başlayacak. O güne kadar da sınavla alan okullar kayıtlarını tamamlayacak.”

YENİ İMAM HATİPLER AÇILDI

Öte yandan İmam Hatip Lisesi ve ortaokullarına ayrı bir parantez açan İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, Isparta’da geçen yıl açılan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bin 335, İmam Hatip Ortaokulu’nun ise 343 öğrencisi olduğunu bildirdi. Yeni eğitim-öğretim yılı içinde Gülistan Lisesi’nin genel lise olarak tedbir amaçlı kademeli şekilde kapatıldığını ifade eden Can, sözlerine şöyle devam etti: “ Orasını Gülistan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Gülistan İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürdük. Gülistan Lisesi’nin 24 dersliği var. Yeni düzenleme ile 27 dersliğe ulaşacağız. 27 dersliği 30 ila çarptığımız zaman İmam Hatip Ortaokulundan mezun olanların talebini karşılayabilecek düzeyde gözüküyor. Bu yıl Yaşar Ulucan İmam Hatip Ortaokulu’nu açtık. Burası 24 derslikli bir okul. Bu yıl 1. sınıfta 6 şube olacak. Toplamda 180 öğrenci alacağız. Yenice İmam Hatip Ortaokulumuz açıldı. Burası 6 derslikli bir okul. Bu yüzden bu yıl 2 sınıf önümüzdeki yıl 1 sınıf açarak, bu okulumuzu da değerlendireceğiz. İmam Hatip’te talep olması durumunda İmam Hatiplerde ihtiyaçlara cevap verebilecek bir pozisyondayız. ‘Kamuoyunda İmam Hatiplere kayıt yapılmıyor’ gibi bir söylenti dolaşıyor. Bunun aslı yok. Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin sınavla öğrenci almasından dolayı sadece o programlara kayıtlar yapılıyor. 25 Ağustos’tan sonra sınavsız programlara kayıtlar alınacak. O tarihten itibaren herhangi bir veli öğrencisini kayıt ettiremediği durumda biz o okul müdürü hakkında yasal işlem başlatacağız.”

KAYIT ÜCRETİ YOK, BAĞIŞ OLABİLİR

Diğer taraftan okullarda kayıt ücreti adı altında hiçbir ücretin alınmayacağının altını çizen Can, ancak bağış alınabileceğini bildirdi. Can, “Her yıl Bakanlık açıklama yapıyor. Bazı okul müdürlerimiz bağışları kayıt parası şekline dönüştürebiliyorlar. Bağış gönüllülük esasına dayalıdır. İsteyen verir, isteyen vermez. Kimseden kayıt parası, diploma parası gibi ücretler talep edilemez. Anaokullarında öğrencilerin bir katkı payı var. Bu ücrette mevzuata uygun. Onun ödenmesi gerekiyor. Şikayetler genelde anaokulları için geliyor. Bu yasal bir ücrettir. Alınması gerekiyor. Tek seferde ödeyemeyenler için taksit seçeneği de sunuluyor.” 

Bu haber 1200 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...