“Kolay para kazanmanın derdine düşmüşüz”

15 Ağustos 2013 16:12

İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, eskiden kuruma gelenlere iş olmadığı için ‘Biz sizi ararız’ diyerek gönderdiklerini bugün ise gelen herkese bir iş teklifinde bulunmalarına rağmen kimsenin çalışmadığını söyledi. Ergin, “İnsanlarımız kolay kazanç elde etmek istiyor. Alın teriyle ‘Ben bu mesleği daha iyi yapacağım’ çabasının ötesinde ‘daha kolay nasıl para kazanırım’ düşüncesi var. Bunu kurslara katılımdan dolayı cep harçlığını alıp daha sonra işe gelmeyince daha iyi anladık” dedi.

İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, kurum olarak yaptıkları çalışmaların hepsinde Türkiye ortalamasının üzerinde olduklarını ancak bir konuda hiç ilerleyemediklerini bildirdi. Bundan dolayı çok üzgün olduklarını ifade eden Ergin, özellikle kurslara ağırlık vererek işsiz kimsenin kalmamasını önlemeye çalıştıklarını bildirdi.

DEVLET KİMSE İŞSİZ KALMASIN DİYE KURSA

KATILANLARA CEP HARÇLIĞI BİLE VERİLİYOR

Hatta kurslara katılımın olmasını teşvik etmek amacıyla devletin kişilere günlük cep harçlığı dahi verdiğini ancak kurs bitiminden sonra kimsenin işe girmediğini belirten Ergin, “Bugün 1000’in üzerinde kişi kursa katıldıktan sonra işe girmedi” diye konuştu. Açılan kursların çoğunun iş garantili kurslar olmasına rağmen kimsenin çalışmak istemediğini dile getiren Ergin, şunları söyledi; “Geçtiğimiz yıl kurslara çok önem verdik. Çeşitli meslek gruplarında kurslar açtık. Buradaki amacımız insanları bir meslek sahibi yapmak, açtığımız kursların sonucunda da o alanlarda onların istihdamını sağlamayı kolaylaştırmaktı. Biz binlerce kişiyi kurslardan geçirdik.

BU YILI SEFERBERLİK İLAN ETTİK

İstihdam garantili kurslara katılanların çoğu bir işe yerleşti ama bir kısmı da gitmedi ve hala işsiz. Bu yıl ki hedefimiz daha önce açtığımız kurslardan mezun olan kursiyerleri bir işe yerleştirmek. Böylelilikle özel sektörde işe yerleştirmeyi artırma çalışmalarımız olacak. Bu yıl kurs açmaktan çok kurslarımıza katılan kişileri işe yerleştirmeyi hedef olarak belirledik. Bu kişileri biz davet ediyoruz. Davetlerimiz telefon mesajlarıyla oluyor. İşverenleri kurumumuza çağırıyoruz. İşverenle iş arayanı burada buluşturuyoruz. Karşılıklı anlaşırlarsa işe başlıyorlar. Ancak iş arayanlar gelmiyor. İnsanlarımız işlere talip olmuyorlar ve halen kurs açılmasını istiyorlar.

KOLAY PARA KAZANMANIN DERDİNE DÜŞMÜŞÜZ

Kursun amacı iş bulmak ve istihdamı artırmaktır. Bir kişi her açılan kursa katılamaz. Bir kursa katıldıktan sonra o alanda bir meslek sahibi olmuş demektir. Ondan sonrası artık o kişinin o kurs alanında işe yerleştirilmesidir. İnsanlarımızın kolay kazanç elde etme çabası içerisinde olduklarını görüyoruz. Alın teri ile ‘ben bu mesleği daha iyi yapacağım’ çabasının ötesinde ‘daha kolay nasıl para kazanırım’ düşüncesi var.

İKİ KARPUZ BİR KOLTUKTA GİTMEZ!

İŞKUR İl Müdürlüğü’nün her zaman açık iş ilanları var. Şuanda İl Müdürlüğümüze bağlı 94 adet açık iş ilanımız var. Vasıfsızdan garson elemanına, kuryesinden satış elemanına kadar birçok alanda açık iş ilanları var. Her iş aramaya gelen kişiye iş teklifi ediyoruz. Teklif ettikten sonra ‘iş vardiyalı mı?’ diye soruyorlar. Sonra ‘çocuğum var, ona bakmam lazım’ diyor. Hem çocuğuna bakıp, hem iş araması olmuyor. İki karpuz bir koltukta gitmiyor.

1000’İN ÜZERİNDE KİŞİ KURS GÖRÜP İŞE GİRMEDİ

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1200 kişi kurslarımıza katıldı. Ancak açık iş ilanı olmasına rağmen açık iş ilanlarına talep gelmiyor. Telefonla mesaj gönderiyoruz gelmiyorlar. İşsizlik ödeneği kesiliyor yine gelmiyor. Daha sonra gelip, ‘adresim, telefonum yanlışmış’ diyerek geliyorlar. Kısacası kursa gelen kişiler meslek edinmek çalışmak için değil, kurs karşılığı devletin verdiği parayı almak için geliyorlar. Buradan bu sonuca vardık.

7 AYDA 5000 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

İlk 7 ayda 5003 kişiye istihdam sağladık. Bu rakam bizim hedefimizin çok üstünde. 2013 yılı için genel müdürlük tarafından bize verilen hedef 4670 olarak belirlenmişti. Ancak ilk 7 ayda bu hedefi geçtik. Hedeften öteye insanlarımızı işe yerleştirdiğimizde mutluluk duyuyoruz. Önceki yıllarda iş aramaya gelenlere iş olmadığı için ‘biz sizi ararız’ diyorduk. Ancak şuan gelen herkese bir iş teklifinde bulunuyoruz. Eğer buradan iş bulmadan bir kişi çıkıyorsa, ya işi beğenmemiştir, ya da işin çalışma ortamını beğenmemiştir.”

 

Bu haber 651 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...