“Şaşılıkta erken teşhis çok önemli”

6 Eylül 2012 18:17

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Cantürk, şaşılığın bebeklerde erken teşhis halinde tedavi edilebildiğini belirtti.

Şaşılığın insan hayatında çok önemli bir hastalık olduğunu belirten Isparta Özel Davraz Yaşam Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Cantürk; “Şaşılık tehlikesi olsun veya olmasın bebekler 18 aylıktan önce mutlaka bir göz hekimi tarafından muayene edilmelidir” dedi.  Geçmiş dönemlerde şaşılığın bir hastalık olarak görülmediğini ve insanların şaşı olan çocuklarını da tedavi ettirme gibi bir girişim içinde bulunmadıklarını ifade eden Opr. Dr. Cantürk, ancak son zamanlarda bu konudaki dikkat ve özenin sevindirici olduğunu söyledi. Isparta Özel Davraz Yaşam Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Cantürk konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Normalde gözler her iki aynı noktaya bakarken her iki güzün aynı noktaya bakmamasına şaşılık denir. Şaşılık her yaşta olabileceği gibi çocukluk çağında en önemli hastalıklardan biridir. Onun için mutlaka bebekler 18 aylıktan önce bir göz hekimi tarafından muayene edilmeli ve ona göre tedbirleri alınmalıdır.

Aşırı olan şaşılıklarda ameliyat kaçınılmazdır. Şaşının tedavisindeki amaç, görmeyi tanımak ve gözleri paralelleştirerek şaşılığı ortadan kaldırmaktır. Şaşılık vakalarında en büyük problem göz tembelliğidir. Göz tembelliğinin tedavisi gözlük ve göz kapanmasıdır. Göz tembelliğinin tedavisi 7 – 8 yaşına kadar mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde bu kişide ömür boyu bu bir sorun halinde devam edip gidebilir.

Onun içindir ki, vatandaşlarımız çocuklarını anaokulu veya ilköğretim okulu birinci sınıftan önce mutlaka bir göz hekimine muayene ettirmesi gerekmektedir” dedi. 

Bu haber 1220 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...