Vali Oğuz, kazı çalışmalarını inceledi

6 Eylül 2012 18:12

Vali Memduh Oğuz, 6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Bizans ve Doğu Roma dönemine ait bazilika planlı kilisede yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Büyükgökçeli Kasabası Kaletepe Mevkiinde devam eden kazı çalışmasının 15 Ekim’de bitirilmesi planlanmakta.

Kazı çalışmalarının 9 Temmuz 2012 tarihinde başladığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç; “ Kazı çalışmaları Müze Müdürü Mustafa Akaslan, Arkeologlar Özgür Perçin ve Dr. Doğan Demirci önderliğinde 12 kişilik kazı ekibi tarafından yürütülmekte. Bugüne kadar % 80’lik bölüm kazılmış olup, işin tamamının 15 Ekim’e kadar bitirilmesi planlanmaktadır” dedi.

Çalışanlarla bir süre sohbet eden Vali Memduh Oğuz, çalışmanın ülkemizin tarihi zenginliği açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

Vali Oğuz konuşmasında; “Öteden beri söylediğimiz bir söz var; Mekke-Medine-Kudüs-Isparta diyoruz. Bakın yine uzman arkadaşlarımız önemli bir ibadet yerinden söz ediyorlar, burası çok önemli bir ibadet yeri. Genişlik itibariyle, mozaiklerin durumu itibariyle, dış duvarlarının yerini tespit etmişler. Oldukça büyük bir ibadet yeri.

Tarihini de arkadaşlarımız söylüyorlar, İsa’dan sonra 6.Yüzyılın eseri diyorlar. Tabi bir büyük medeniyet, ama bu tarih de İslam’ın da başlangıç zamanına yakın bir zaman, burası çok önemli.

Isparta Eğirdir yolunda stratejik bir konumda. Belli ki çevresinde yerleşim yeri var. Böyle büyük bir kilisenin bulunması burada çok sosyal ve güçlü bir hayatın olduğunu gösterir. Bu kilise sadece buraya değil çevredeki yerleşim yerlerine de hitap eden merkezi bir yer gibi görünüyor. Demek ki bu yerlerin önemi yaklaşık 1500 yıl öncede biliniyordu.

Elbette bu medeniyet bu toprakların medeniyetidir. Şairin dediği gibi ‘Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı’ işte burası basıp geçtiğimiz, makiliklerin olduğu bir alandı. Hâlbuki kazınca burada göz nuru, alın teri, emek ve inanç ile karşılaşıyoruz. İnsanlar bu eserleri meydana getirebilmek için bir emek sarf etmişler. Bu eser bizim milletimize bir emanet olarak kalmış. Arkadaşlarımız gerçekten güzel emek veriyorlar. Kültür müdürlüğümüz, uzman arkadaşlarımız ve işçi kardeşlerimiz bu tarihi zenginliği muhafaza ederek ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Ben ülkemiz kültür ve medeniyeti açısından ve Isparta’nın zenginliği açısından değerli buldum. Tüm çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.

            

Bu haber 1173 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...