Hamideli Kültür ve Dayanışma Derneği’nden Uluborlu’da etkinlik

27 Temmuz 2013 13:22

Dünya bilim camiası tarafından bugüne kadar yeri yanlış bilinen ünlü Ammûriye/Amorionkentinin yerinin keşfi ile bu ünlü kentin şirin Uluborlu ilçemiz olduğu kesinleşti. Uluborlu’nun tarihimizde  son derece önemli bir kent olduğunu belirten ve aralarında Başbakanlık Basın Müşaviri hemşehrimiz Ömür Çelikdönmez’in de bulunduğu Hamideli Derneği yöneticileri Cumartesi günü Uluborlu ilçesinde  düzenleyecekleri  bir etkinlikle bu konuyu masaya yatıracaklar. Merkezi Ankara’da olan  Hamideli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ramazan Topraklı 27 Temmuz Cumartesi günü Uluborlu’da   etkinlik düzenleyeceklerini açıkladı. Dernek Başkanı Topraklı’nın konuya ilişkin  açıklaması şöyle:

“Tarihimiz açısından büyük önemi haiz ünlü Ammûriye kentinin Uluborlu olduğu tespit edilmiş bulunmaktadır. Hamideli Kültür ve Dayanışma Derneği olarak 27 Temmuz 2013 Cumartesi günü Saat: 13.30-15.30 arasında bu konuda Uluborlu’da bir toplantı düzenlemiş bulunuyoruz.

Ammûriye;

Hz. Selman-ı Fârisî’nin yaşadığı kenttir, yani Uluborlu’dur. Hz. Selman, Peygamber Efendimizi Uluborlu’da duymuş ve onu görmek için yollara düşmüş;

Kemer Boğazı, Kötürnek, Karaağaç, Fele üzerinden Medine’ye gitmiştir.

Hicrî 47/668 yılında Kemer Boğazı’nı geçen İslâm orduları emiri Sahabe Fedâle bin Ubeyt el-Ensari tarafından kuşatılmış, arkasından Karacaören, Şuhut ve Afyon üzerinden geçerek İstanbul’un fethine gitmişler, İstanbul dönüşü Uluborlu’yu fethetmişlerdir.

Uluborlu, ikinci defa H. 223/838’de Afşin Beyin Türklerden teşkil ettiği bir ordu ile Halife Mu’tasım tarafından tekrar fethedilmiştir.

Bundan tam 230 sene sonra 1068’de; bu defa da Sultan Alparslan’ın ünlü beyi başka bir Afşin tarafından üçüncü kez fethedilmiştir.

Haçlı Seferleri ile 1097’de İznik elden çıkmış ve 1120’de de Uluborlu Roma İmparatoru Yuannis tarafından elimizden alınmıştır.

Gelendost Yenice Sivrisi/Miryokefalon Zaferi neticesinde; Side/Antalya, Kütahya ile birlikte 1180’de Sultan 2. Kılıçarslan tarafından tekrar topraklarımıza katılmıştır. Ammûriye’nin keşfiyle ilgili yapılacak toplantıyla bölgemizin coğrafyası ve tarihi vuzuha kavuşturulacak; insanımızın tarihimize, tarih varlıklarımıza, coğrafyamıza, tabiatımıza karşı duyarlılığının arttırılmasına gayret edilecektir.”

Hamideli Dernek Başkanı Y.Müh. Ramazan Topraklı,  konferansta Uluborlu-Tarsus, Uluborlu, Halizç, Kötürmek-Şuhut-Uluborlu, Uluborlu-iznik Yolları ve bu yollar üzerindeki kaleler, kentler ve duraklar konusunda konferans verecek. Başbakanlık Basın Müşaviri Gazeteci-Yazar Ömür Çelikdönmez  İslam’ın ilk fetih yıllarında Uluborlu  konusunu işleyecek ve Prof.Dr. Refik Turan ise Demir Çekirdek Uluborlu  konusunda açıklamalarda  bulunacak.

ULUBORLU PROGRAMININ

GÜNDEMİ VE KATILIMCILAR.

26.07. 2013 Cuma akşamı Isparta’da konaklama

27.07. 2013 Cumartesi Sabah                        İleydağı, Kıral Yolu ve Uluborlu kalesinde tetkikler

27.07. 2013 Cumartesi -Saat 1330-1530      Uluborlu toplantısı

Toplantı Başkanı: Prof. Dr. Refik Turan (Hamideli Derneği Başkan Yrd.)

-Y. Müh Ramazan TOPRAKLI (Hamideli Derneği Başkanı)

  Uluborlu-Tarsus, Uluborlu-Halîc, Uluborlu-İznik ve Kötürnek-Şuhut-Uluborlu Yolları, bu yollar üzerindeki kale, kent ve duraklar

-Ömür ÇELİKDÖNMEZ (Gazeteci-Yazar, Başbakanlık)

  İslâm’ın İlk Fetih Yıllarında Uluborlu

-Prof. Dr. Refik TURAN (G. Ü., Gazi Eğitim Fakültesi, Öğretim Üyesi)

   Demir Çekirdek; Uluborlu Kalesi

-Yüksek Lisans Öğrencisi Serhat ALTINKAYNAK  (GÜ- Gazi Eğitim Fakültesi)

 20.01. 2013 Pazar Saat 1600      Karacaören-Çay üzeri Ankara’ya hareket

 KATILIMCI KİŞİLERİN LİSTESİ (SANATÇI, BİLİM ADAMI VB.)

*Prof. Dr. Refik TURAN (G. Ü., Gazi Eğitim Fakültesi, Öğretim Üyesi)

*Ömür ÇELİKDÖNMEZ (Gazeteci-Yazar, Başbakanlık Basın Müşaviri)

*Yüksek Lisans Öğrencisi Serhat ALTINKAYNAK  (GÜ- Gazi Eğitim Fakültesi)

*Y. Müh Ramazan TOPRAKLI (Hamideli Derneği Başkanı)

Bu haber 1107 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...