Isparta’nın temeli yeniden çiziliyor

25 Temmuz 2013 15:47

İl Kadastro Müdürü Şeref Özata, Isparta genelinde kadastrosu kötü olan yerlerin yenileme çalışmalarını yaptıklarını bildirdi. Ortalama 40-50 yıl önce yapılan ölçümlerle hareket ettiklerini ve yer tespiti yapmakta oldukça güçlük çektiklerini belirten Özata, “Artık bundan 50 yıl sonra da, 100 yıl sonra da ölçü isterse, kim giderse gitsin aşağı yukarı 3-5 santim yanılma payıyla yeniden aynı noktayı bulabilecek” dedi.

İl Kadastro Müdürü Şeref Özata, Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüğü kanalıyla Isparta’da yeni bir çalışma başlatıldığını duyurdu. Isparta’nın yıllar önce belirlenen kadastro alanlarının günümüzde bulunmasında büyük sıkıntılar çekildiğini ve bu yüzden kadastrosu kötü olan yerlerde yenileme çalışmalarına başladıklarını bildiren Özata, ülkemizde kanun gereği ikinci bir kadastronun yapılamayacağını belirtti. Dolayısıyla kadastrosu kötü olan yerlerin düzeltmesi için yapılan bu çalışmanın tek şansımız olduğunu ifade eden Özata, “Şuanda Şarkîkaraağaç’ta ve Eğirdir’de iki grup halinde yenileme çalışmalarına devam ediyoruz. Bunun yanında Senirkent ve Gelendost’ta birer paketimizi hazırlayıp, onaydan çıkarttırdık. Arkasından bunlar devam edecek. Bu yıl büyük ihtimalle 3 ay içinde Eğirdir’de, 6 ay için de Şarkîkaraağaç’taki ihalemiz bitecek. Bunlar bittikten sonra da Senirkent ve Gelendost’taki ihale çalışmaları başlayacak.

ARDINDAN ISPARTA, ATABEY VE GÖNEN’DE YAPILACAK

Bu arada Isparta, Atabey ve Gönen’de kadastrosu kötü olan yerlerin tespitine geçtik. Bunların en azından listelerini belirledik. Bunların yenileme raporlarını hazırlayıp, bölge müdürlüğümüze göndereceğiz. Bölge müdürlüğümüzün kontrolünden sonra genel müdürlüğümüze onay için gidecek. Senirkent ve Gelendost’u bitirmek üzere olduğumuz zaman da diğer ihalelerimizi çıkartacağız. Böylelilikle Isparta genelinde kadastrosu kötü olan yerlerin bir anlamda kadastrosunu düzeltmiş olacağız” dedi.

BU TEK ŞANSIMIZ

Ülkemizde Kanun gereği ikinci bir kadastronun yapılamayacağını dile getiren Özata, “Dolayısıyla tek şansımız yenileme. Özellikle grafik dediğimiz kadastrosu eski usulle yapılmış yerler var. Buralar 1950’li, 1960’lı yıllarda yapılmış, direngi yok, poligonu yok, sabit nokta yok. Gittiğiniz zaman zeminde ölçüm yapmak için bir sabit nokta bulamadığınızdan ölçüm yapmakta çok zorlanıyorsunuz. Sonuçta bir yere bağlı ölçüm yapmak zorundasınız. Koordinat yok, yapabileceğimiz tek şey değişmediğini bulduğumuz, 40-50 yıl öncesinden sabit bir ev, çok eski bir duvar köşesi, sağlam bir yer arıyoruz. Oradan başlayıp vatandaşın istediği yere ölçe ölçe gidip sınır bulmaya çalışıyoruz. Burada 10 ayrı personel gönderseniz, 10 farklı yer bulunur. Tam olarak aynı noktayı bulmak mümkün değil. Tabi sabit olarak bulduğunuz yerinde ne kadar doğru olduğu tartışma konusu” diye konuştu.

BU ÇALIŞMANIN ARDINDAN 50-100 YIL

SONRA AYNI NOKTA BULUNABİLECEK

Yenileme çalışmasının ardından ölçümlerin 50-100 yıl sonrada 3-5 santim yanılma payıyla rahatça bulunabileceğini ifade eden Özata, “Yapmamız gereken bugünkü teknoloji ile bizzat vatandaşların katılımıyla sınırları zeminde tekrar ölçüp buna göre yenilemesini yapıp askıya çıkarmak. Zaten askıya çıkarttığımız yerlerde önce 15 günlük bilgilendirme askısı yapıyoruz, burada itirazı olan vatandaşlara bizzat Kadastro Müdürüne başvuru hakkı veriyoruz. Ufak tefek, gözden kaçan bir hata varsa kadastro komisyonu inceleme yapıyor ve bu dilekçeleri değerlendiriyor. Çıkan sonuçları bu defa 30 günlük kesin askı ilanına alıyoruz. Burada itirazı olanlar ise kadastro mahkemesine başvuru hakkına sahipler. Bu 30 gün içinde itiraz edilmeyen parseller de kesinleşiyor. Son duruma kadar koordinatlı alanlar hesaplanıyor ve tapuları veriliyor. Artık bundan 50 yıl sonra da, 100 yıl sonra da ölçü isterse, kim giderse gitsin aşağı yukarı 3-5 santim yanılma payıyla yeniden aynı noktayı bulabilecek” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 821 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...