700 bin TL’nin üzerinde hasar var

20 Temmuz 2013 13:26

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Başbakanlığın Isparta’yı 1. Derece Afet Bölgesi ilan ettiğini ve yapılan araştırmada 700 bin TL’nin üzerinde hasar çıktığını söyledi. Bu hasarın tamamını karşılayacaklarını belirten Günaydın, kendine küfür edenlere de seslendi: “Ben altyapı dedikçe dalga geçenler vardı. Ben altyapıya yüklenmeseydim bugün 280 evi değil en az 1000 evi su basacaktı. Ayrıca selden kütük kapan arkadaşlarımız var! Zaten ancak kütük kapabilirsiniz siz” dedi.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, merakla beklenen afet açıklamasını yaptı. Gökkubbe Fuar Alanı tanıtımı sonrası konuşan Başkan Günaydın, önemli noktalara temas etti.

1 SAATTE M2’YE50 KGYAĞMUR DÜŞTÜ

Afet sonrası yaptıkları araştırmalar ve sonrası Isparta’ya yarım saat ve 1 saat içinde m2’ye50 kgyağmur düştüğünü tespit ettiklerini ve bunun da felakete yol açtığını ifade eden Günaydın, “Şehri iyice inceledik, bununla yatıp bununla kalktık. Şehri ikiye böldük. İstasyon Caddesinden Dere Mahallesine kadar çizgi çektik. İstanbul yolu, Davraz mahallesi çevre yolu, Gülcü Mahallesi, Hisar Mahallesi en çok darbe gören yerlerdi. Hatta bazı bölgelere 50 m2’ye50 kgyağış düştüğü tespit edildi. Hiçbir alt yapı buna dayanamaz. Ve bu yağmur yarım saatte bir saatte yere düştü. Bu bir afetti. Bunu önleyebilmek için şehir altında büyük dehlizler açmamız gerekiyor. Dehlizden kastım kamyonun ciplerin geçtiği tüneller” dedi.

ESKİDEN NORMAL YAĞMURLA 580 EVİ SU BASARDI

İlk Belediye Başkanı olduğu 1999 yılından örnek vererek açıklamasına devam eden Başkan Günaydın, şunları söyledi: “o zamanlar böyle afet değil normal yağmurlarda bile 580 evin bodrumunu su basıyordu. Şu anda sağanak yağmurda bu sayıyı 8’e düşürdük. Bizim yaptığımız bu çalışma bugün yaşanılan afetti, minimuma indirdik. Afette ise 280 evi su bastı. Hepsi tek tek tespit edildi haritadan. Aslında bu afet sayesinde nerelerin zayıf olduğunu, nerelerin dayanamadığını da görmüş olduk. Bir yerde bizim için iyi oldu. Eğer çalışmasaydık en az 1000 evi su basardı. Türkiye’de olmayan hizmet buraya yapılıyor. Olmayan altyapı buraya yapıldı. Bunda iddia ediyorum. Evi zarar gören arkadaşlarımızın da zararlarını karşılayacağız. 18 ev ağır hasar almış durumda.

BODRUMU SU BASAN YAPILAR HEPSİ KAÇAK ÇIKTI

Öte yandan bodrumu su basan evlerin tamamı ruhsatsız, kaçak yapı olduğu ortaya çıktı. Bunu önleyemiyoruz ama bundan sonra çok sert davranacağız, yapacak bir şey yok. Resmen insanlar çukurda yaşıyor. Aklınca ‘yer kazandım’ diyor. Ne kazandın sen mahvettin her şeyi. Bu afet 35-40 senede bir geliyor. Meteoroloji açıkladı. 35 sene önce olmuş. İnşallah böyle bir afeti bir daha Allah şehrimize vermesin.

BABAM BİLE GEÇMİŞ OLSUN NASILSIN DİYE BENİ ARAMADI!

Diğer taraftan biz bu kadar başarılıyken neden teşekkür edilmiyor. Neden üstüne bir de küfür ediliyor? Bir konuda çok kırgınım. Sel felaketinin ardından mesuliyeti de bende bulundu bir Allah’ın kulu biri beni arayıp ta geçmiş olsun, Allah kolaylık versin, gücüne güç katsın, şu şehrin hakkından gelsin demedi. Babam da dahil aramadı. Bu da beni oldukça üzdü. Tek başına kalmış bir canavar gibi kaldım. Nerede Isparta’nın evliyaları, erenleri? Bu konuda sitemliyim. Bu yanlışlıktır, vefasızlıktır bir şeydir bunu adı. Siz ne derseniz deyin. Kendi dualarımla yalnız kaldım.

DSİ’Yİ TEKRAR UYARIYORUM

Bu arada yıllar önce Sidre ve Öküzbattı’dan gelecek olan sel felaketini önlemek için buraya bir bent yapılmasını önermiştik. Belediyemiz bu konuda uyanık ve çalışkan. Gerekli uyarıları zamanında veriyoruz. Ama bizim çalışkanlığımız yetmiyor sadece. DSİ’yi tekrar uyarıyorum ve buraya bent yapılmasını istiyorum. Çünkü selden en çok etkilenen yerler Gülcü ve Emre Mahallesiydi. Yani Sidre’nin altında olan mahallelerdi.

BANA KÜFÜR EDENLERE SESLENİYORUM: HAKLI MIYMIŞIM?

Son olarak bana küfür eden arkadaşlara da sesleniyorum; “Bu kadar yağmuru tövbe ben mi yağdırdım? Gece gündüz asfalt yapıp alt yapısını bitiriyoruz. Elbette çöken yerler olacak. Öyle öyle yerleşecek o yol ve bir daha olmayacak. Haklı değilmiş miyim altyapı derken? Peki, alt yapı dedikçe dalga geçenler vardı. Her yeri kazıyor başka bir şey yaptığı yok. Bunun yapacağı da bu edeceği de bu diyenlere cevap veriyorum. Öyle miymiş? Muhalefetlere söylüyorum öyle miymiş? Muhalefet derken iktidar partisini kastediyorum. Çünkü bu İlde iktidar benim onlar muhalefet! Ama yine diyor ki asfaltı patladı diyor, yolları su bastı diyor. Geçmişte kot farkları var bunların indirilmesi gerekiyor deyip uyarmıştım.”

ŞER HAYIR OLACAK İNŞALLAH

Son gelen bir bilgiyi de paylaşan Başkan Günaydın, “Isparta Belediyesi 1. derece afet bölgesi ilan edilmiş. Bizden dosya istediler dosyayı da gece hazırladık gönderdik. 700 bin TL’nin üzerinde afet zararı çıktı Isparta’dan. Artık Devlet para verir mi vermez mi bilmiyorum. Ama Devlet bize siz afete uğradınız dedi, onlar bize telefonla ulaştılar. Sadece bu memnuniyet verdi bana başka bir şey yok. Bu afet bize ders oldu. Bundan sonra ona göre çalışacağız. Şer hayır olacak inşallah” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 854 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...